Liniște armonioasă… și doar câte o filă îndrăzneață își permite să schimbe coloana sonoră din bibliotecă, locul pe care ”Întotdeauna mi l-am imaginat ca un Paradis”, vorba scriitorului Jorge Luis Borges. Atmosfera o completează o altă senzație – mirosul: de cărți mai noi, mai vechi, dar care nu se supără una pe alta, dimpotrivă stau prietenoase pe raft și așteaptă cuminți să le ia cineva în ”cercetare”.
Din păcate, așteptările cărților sunt de multe ori în distonanță cu dorințele oamenilor, implicit ale militarilor. Bibliotecile din unitățile militare au dispărut, iar acolo unde există, literatura este veche, ne informează Iurie Moisei, consultant principal, Serviciul educație civică și tradiții militare J7 Direcție instruire întrunită și doctrine. În realitate, Brigăzile de Infanterie din Chișinău, Bălți și Cahul posedă biblioteci, celelalte unități fie au niște cărți adunate, fie nu au nimic. Mai mult, ideea ca funcția de bibliotecar sau ”educator” să fie cumulată cu o altă funcție de bază nu e o idee reușita, pentru că aceste persoane nu au experiența corespunzătoare, nu cunosc metodologiile necesare, respectiv rezultatul e sub așteptări, completează dl Moisei.
Soluții, totuși, sunt (temporare sau complementare) … ele trebuie căutate. Una din cele găsite a fost încheierea unui acord de colaborare cu rețeaua de biblioteci municipale, datorită căruia Cărțile vin la ostași, mai ales că cei din urmă au acces restricționat înafara unității. Astfel, Biblioteca Națională a oferit un lot de 750 de cărți noi de literatura artistică în limba română, iar Biblioteca „Adam Mickiewicz” a donat Armatei Naționale 150 cărți. Donațiile au fost împărțite în toate unitățile, în funcție de numărul efectivului din fiecare unitate. Acum cărțile sunt atât de aproape, iar ”Toţi acei ce au acces la o bibliotecă, la cărţi, sunt nişte inşi mai buni decât alţii, mai fortificaţi, iar durerile îi ating mai puţin şi nefericirile trec mai repede”, ne convinge Mircea Eliade. Întrebarea este dacă soldații întind mâna să ia o carte de pe raft?.. Da, pentru că astfel serviciul militar trece mai ușor și mai repede, – răspund unii dintre ei:
„Pasiunea pentru lectură o am din copilărie. Nu am încetat să citesc nici în armată, ceea ce m-a ajutat să depășesc greutățile legate de statutul de militar”.- mărturisește soldatul Mihai Melenciuc din Brigada ”Dacia” (Cahul).
”Am îndrăgit lectura în urma unui moft, dorind să demonstrez părinților că pot renunța la telefonul mobil în schimbul unei cărți. De capriciu am uitat, dar de carte nu mă despart.”- susține colegul Daniel Zugravu.
”Frecventez săptămânal biblioteca unității și nu neapărat pentru o carte. Lecturez reviste, ziare… Să citești este cea mai frumoasă aventură, pe care ți-o poți dori vreodată, deoarece nimeni și nimic nu-ți limitează propria imaginație.”- este de părere soldat Mihai Țurcanu din Brigada ”Moldova” (Bălți).
„Citesc mereu și îmi place să fac schimb de impresii despre cărți. Înainte de armată aveam două colege care mă susțineau în acest sens. Lectura este cheia cu care poți deschide oricând universul cunoașterii.” – zice soldat Maxim Stoica din aceeași unitate.
”În copilărie adoram poveștile, mai târziu am prins gustul pentru istorie și când am timp liber lecturez neapărat despre trecutul cuiva sau a ceva”, – recunoaște soldat Ion Țăranu din Brigada ”Ștefan cel Mare” (Chișinău).
”Citesc nu atât de des, dar o fac pentru a-mi îmbogăți vocabularul și cunoștințele, în special, despre istorie, – se destăinuie colegul Dumitru Hanganu.
Printre preferințele ostașilor sunt cărțile de aventură, detective, romane… Cele mai răsfoite au fost ”Frăția inelului”, ”Război și pace”, ”Divina comediei” ,”Călătorul lui Guliver”, ”Livada de vișini”, ”Insula comorii”, ”Crimă și pedeapsă” ș.a., au concluzionat bibliotecarii din unități.
Cu sau fără o carte citită, J7 insistă să culturalizeze militarii în termen, organizând diverse activități tematice împreună cu bibliotecile din preajma unităților militare: ”Noi ne străduim mereu să extindem numărul de beneficiari, iar segmentul militar a fost unul neexplorat. Mai mult, prin această colaborare ne simțim utili. Bunăoară, am descoperit ostași cu talent în scrierea textelor literare, respectiv am contribuit la dezvoltarea acestei abilități. ” – opinează Mariana Harjevschi, directorul general al Bibliotecii Municipale B.P. Hașdeu, Chișinău.
Grație receptivității bibliotecarilor de la Biblioteca Adam Mischevitz ostașii din Tabăra militară 142 au luat cunoștință de ceea ce înseamnă Holocaust, Dragobete; ce sunt și cum eviți bolile sexual transmisibile; s-au familiarizat cu Poezia, recent cu opera poetului și preotului militar A. Mateevici și alte subiecte utile pentru fiecare cetățean, darămite pentru un apărător al neamului. Activitățile au loc duminica, când militarii în termen, au ieșire în oraș și, de regulă, sunt organizate grupuri a câte 20 pentru a nu perturba rutina obligatorie cotidiană a unității.
Un alt grup de militari au trăit clipe memorabile, discutând cu personalități în domeniul culturii românești: actori, scriitori, interpreți, invitați la Biblioteca Târgu-Mureș din Chișinău în cadrul unui eveniment dedicat Centenarului. Ne străduim să ținem ostașul conectat la evenimentele și realitățile din țară, susține funcționarul din Serviciul educație civică și tradiții militare.
Colaborarea cu bibliotecile avantajează și generația în creștere din afara mediului militar. Bunăoară, în cadrul Programului de orientare profesională pentru adolescenți ”Viitoarea mea carieră” sunt invitați militarii prin contract sau ofițeri în devenire, care vorbesc elevilor despre meseria de militar, specificul, avantajele și alte subtilități ale profesiei. Aceeași categorie de beneficiari au ocazia de a cunoaște experiențele vii ale veteranilor și luptătorilor din Războaiele de pe Nistru și din Afganistan. Astfel de activități s-au desfășurat de curând la Centrul Academic Internaţional EMINESCU.
Dacă cei din capitală au alternative variate, militarii din celelalte garnizoane au o colaborare limitată cu bibliotecile civile, miza fiind doar pe bibliotecile din interiorul unității. Insuficient și dureros!!! Noi suntem o țară cu conflict, nu suntem parte a vreo unei alianțe, deci trebuie să ne apăram cu forțele proprii, respectiv ne trebuie o armată puternică, un potențial moral sănătos, cu spiritul de patriotism bine dezvoltat, declară Iurie Moisei, consultant principal, Serviciul educație civică și tradiții militare J7.
Da! Din cărți, implicit din cele scrise de dușmani, aflăm despre alte vieți și experiențe, despre istorii de pace și de război, despre strategii și realizări. Fiecare carte e un pas depărate de succes, inteligență, încredere în sine etc.
În concluzie, oricât de ocupați am fi, trebuie să găsim timp să citim. Altfel, vom capitula în fața ignoranței, ne avertiza Confucius încă la începutul erei noastre, iar astăzi de Ziua Internațională a cărții și Ziua Națională a Bibliotecarului, să mulțumim bibliotecarilor că ne lasă să cucerim această Cetate a înțelepciunii.
aprilie 2019
Alte articole despre instruire și știință
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/10/05/eu-sunt-profesor-la-academia-militara/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/08/31/expresii-cu-origini-militare/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/07/26/cine-masoara-pamantul/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/07/23/caldura-si-lumina-de-la-soare-pentru-militari/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/05/02/putin-despre-drone-si-armata/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/04/20/chineza-invatata-din-viteza/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/03/20/cunosti-franceza-avansezi-cu-viteza/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/01/11/codul-morse-obligatoriu-pentru-miliari/
2 gânduri