Chemarea trecutului

          Luna Mai pare a fi cea mai dedicată trecutului, memoriei și amintirilor colective. Mulțimea de evenimente internaționale și naționale ne fac să ne întoarcem cu gândul la predecesorii noștri și să ne îndreptăm pașii spre una dintre cele mai importante surse de informare despre vremurile de cândva – Muzeul. Acest Templu al trecutului, apărut prima dată încă în Grecia Antică în jurul anului 280 î.Hr. ne oferă într-un mod mai captivant și mai rapid să cunoaștem istoria lumii, în general, și a neamului, în particular; să descoperim asemănări și deosebiri dintre noi și străbunii noștri; să găsim răspunsuri la diverse întrebări/frământări.

          Tot el, Muzeul, ne învață că Unde-s mulți, puterea crește... Astfel, acum 42 de ani Consiliul Internaţional al Muzeelor stabilește Ziua internaţională a muzeelor pe 18 mai, având ca obiectiv promovarea acestor instituţii de cultură, dar și să consolideze relaţiile de cooperare dintre muzee. Republica Moldova s-a implicat în această Campanie în 2013, organizând diverse activități cultural-educative pe teritoriul muzeelor fără taxa de intrare atât pentru copii, cât și pentru adulți. În cazul militarilor în termen accesul în orice muzeu din țară este gratuit anul împrejur, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1311 din 12 decembrie 2005 „Cu privire la aprobarea nomenclatoarelor serviciilor cu plată prestate de către Ministerul Culturii şi instituţiile subordonate”.

          Astfel, soldații Armatei Naționale periodic vizitează muzeele din capitală sau din garnizoanele din apropierea unităților. Prioritar, este Muzeul militar, care primește vizitatori de 20 de ani. Instituția deține o gamă vastă de arme, piese vestimentare militare, materialele informative, reproduceri audio a unor scene de război și alte elemente, ce îi ajută, implicit pe soldați, să-și facă o impresie mai clară despre diferite perioade de război din trecut.

          Un alt muzeu familiar militarilor în termen este Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, iar ostașii de la Centru militar de instruire Bulboaca au beneficiat vara trecută de o excursie la Orheiul Vechi. Norocoși vor fi și militarii din Brigada 1 Infanterie Motorizată ”Moldova”, care vor ajunge curând să cunoască cetatea Soroca. Ambele evenimente constituie o premieră pentru Armata Națională, ne-au informat responsabilii de la Serviciul educație civică și tradiții militare J7 Direcție instruire întrunită și doctrine.

           Și pentru că sunt apărători ai patriei, nu înseamnă că aceștia cutreieră numai muzeele de specialitate militară. Printre preferințele militarilor se numără și cel mai vechi muzeu din RM – Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală… sau chiar Muzeul de Științe ale Naturii din cadrul Universității de Stat. Directorul celei din urmă instituții, Stanislav Poznacomchin, ne-a mărturisit că tinerii în uniformă sunt foarte disciplinați și atenți atât față de exponatele însăși, cât și la ceea ce li se povestește.

          Excursiile se organizează, de regulă, în prima jumătate a serviciului militar, în zilele de odihnă, de aceea numai 50 % din efectivul militarilor în termen reușesc să viziteze câteva din cele 11 muzee din municipiul Chișinău sau din alte garnizoane.

          De altfel, în întreaga țară există 119 muzee, înregistrate oficial la Ministerul Culturii și numai o dată pe an, o parte dintre ele sunt deschise și noaptea. E vorba de Noaptea Muzeelor, eveniment anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), ce se sărbătorește pe 18 mai. Cei mai mulți militari și membrii ai familiei lor pot fi văzuți la Centrul de Cultură și Istorie Militară. Potrivit directorului Centrului deja de 5 ani instituția oferă în această zi excursii în trecutul neamului, spectacole muzicale, implicit cântece de cătănie, dansul călăreților, exerciții tactice demonstrative, Tir interactiv, galeria făclierilor și reproduceri teatrale ale unor scene de război, pe post de actori fiind soldații Armatei Naționale și studenții Academiei Militare ”Alexandru cel Bun”.

          Spectaculozitatea din Noaptea muzeelor sau vizitele la muzeu în zilele obișnuite ne fac să ne simțim deosebit comparativ cu un alt mediu. Chiar dacă pur și simplu privim, admirăm anumite piese din muzeu și le lăsăm să pătrundă în mintea și chiar inima noastră sau încercăm să filosofăm asupra celor văzute, muzeul rămâne a fi un loc, care merită vizitat. El este cel, care ne ajută să ne formăm sau menținem o atitudine adecvată față de trecut. Vorba scriitorului Milan Kundera ”… când dezlegăm ochii și examinăm trecutul, ne dăm seama de ceea ce am trăit și începem să-i deslușim tâlcul.” 

Mai 2019

Alte articole despre istorie

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/12/12/chisinaul-militar/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/11/29/istoria-neamului-de-pe-leu/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/09/27/e-loc-si-de-turism-militar/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/08/31/expresii-cu-origini-militare/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/06/16/artileria-de-alta-data-in-carte-unica-pastrata/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s