OM printre oameni

            Din om în om, ca de la om la om, începând cu 27 mai 1992, revista ”Oastea Moldovei” se perindează prin casele gospodarilor – la început o foaie volantă, apoi un ziar și de 6 ani-revistă.

            O dată pe lună se dă comandă de mobilizare pe țară a 1300 de exemplare. Distribuirea nu se face frățește, chiar dacă Frăția e unul din cuvintele cheie în armată, ci în funcție de cine și cât arvonește. Odată arvonită, Poșta Moldovei aranjează în coloană revistele și le trimite prin solii săi la destinatari. E vorba de persoane individuale sau instituții, cum ar fi Administrațiile Publice Locale, Bibliotecile și Instituțiile de Învățământ. Din discuții cu șefii Centrelor militare raionale, am concluzionat că cei mai mulți abonați ai revistei sunt în Ungheni (inclusiv Călărași și Nisporeni) și Edineț, cu cca 160 și, respectiv 50 exemplare. Totuși, întreg secretul despre repartizare îl cunoaște Poșta Moldovei.

            Capitala este inclusă în reţeaua de distribuţie a presei ”Moldpresa”. Sarcina ei e să deservească abonații și cumpărătorii de la chioșcurile proprii. Potrivit responsabililor din cadrul companiei lunar se propun spre vânzare 250 de reviste militare.

            În fiecare din chioșcuri sunt câte unu-trei numere a revistei ”Oastea Moldovei”, pe care le putem vedea pe părțile laterale ale buticului, alături de alte zeci de publicații. ”Am un cumpărător fidel al revistei – e militar. Din curiozitate mai răsfoiesc și eu câteodată revista, îmi place să citesc mai mult despre oameni, ”- a mărturisit Lidia, vânzătoarea unui chioșc din Chișinău.

            Miza, totuși, e pe abonați. Ei sunt cei, care prin abonare, demonstrează deschidere și curiozitate față de subiectele cu tematică militară. Evident, cineva vrea să-și vadă pe paginile unei reviste fiul, nepotul, unchiul, tatăl, vărul, semn că acesta s-a manifestat prin ceva și le oferă o stare de mândrie. Altcineva, este interesat de evenimentele militare sau de anumite informații din domeniu, pe care le poate citi în detalii doar aici.

            Cititorul militar are și el așteptări față de conținutul revistei și anume: mai puțin despre strategie și alte subiecte conceptuale, dar mai mult despre pregătirea de luptă, exerciții, istoria armatei, interviuri cu militarii în termen din toate unitățile militare al AN, care au participat la diferite aplicații sau pur și simplu să fie reflectată viața ostașului ”cap-coadă”. Totodată, se doresc materiale critice, nu numai pozitive, ce ar oferi mai multă credibilitate publicației, au conchis respondenții.

            Pe lângă abonare, cumpărare, jurnalul militar își așteaptă cititorul on-line. Începând cu 2011, de la prima apariție pe internet, între 200 și 700 de internauți lecturează lunar revista, numărul vizitatorilor variind în funcție de subiecte, de perioada și frecvența publicării.

            Până aici a fost despre inițiativa proprie a cititorului de a se familiariza cu viața cazonă din paginile publicației militare. În continuare, despre un ”Challange” la citit din revista ”Oastea Moldovei”. Un grup de adolescenți și adulți, pentru care domeniul militar e un tabu, au răsfoit și citit din diferite ediții ale revistei și și-a expus opinia. Iată ce am obținut:

Călin, 15 ani: ”Îmi plac imaginile, sunt de calitate înaltă, sunt destul de multe imagini, ceea ce din nou îmi place. În schimb, articolele îmi par lungi. De fapt, eu nu sunt fan al revistelor sau ziarelor, citesc cărți.”

Natalia, 18 ani: ”Apreciez calitatea imaginilor și a mesajului transmis prin ele. Sunt o completare reușită la text, care, de altfel, nu-mi pare deloc obositor. Ca tematică sunt atrasă de colaborările armatei cu alte state și aș dori mai multe informații despre situația din Ucraina, ceva diferit de ceea ce oferă presa civilă.”

Sofia, 15 ani: ”Sunt încântată să citesc despre militarii, care ajută copiii din Africa, oferindu-le alimente, instruindu-i, organizându-le diverse activități. De asemenea, sunt de părere că articole despre armament și tehnică militară ar predispune tinerii spre revistă.”

Mariana Roșca, învățător: ”Admir imaginile, în care sunt prezenți militarii și copiii. Fiică mea, pasionată de pictură, s-a interesat de caricaturile prezente în unul din numere. Îmi plac mult articolele despre femeile militare și, în general, tot ce e legat de familiile militarlor, cum aceștia depășesc diverse provocări, cum se manifestă etc. De asemenea, consider necesară și o variantă a revistei în limba engleză, mai ales că avem atâtea legături cu lumea din afară. ”

Richard Barnes, colonel (r) din SUA: ”Sunt impresionat de imaginile din revistă și curios să descopăr cât mai multe cuvinte apropiate de limba engleză. Am mai văzut astfel de reviste și în alte state, dar publicația voastră îmi place cel mai mult și consider că tinerii sunt norocoși să aibă o astfel de oportunitate de a citi despre Armata Națională a Moldovei, despre diverse istorii de viață ale oamenilor în uniformă militară ș.a. ”

            Tânăr sau adult, civil sau militar, fidel sau întâmplător, bine sau rău intenționat,  cititorul revistei Oastea Moldovei este unul special, cu percepții diferite de la om la om și de la ediție la ediție. ”Oastea Moldovei” este nu numai despre un anumit număr de cetățeni, care muncesc în Armata Națională, este despre fiecare din noi din țară și din afara ei, care își dorește pace și contribuie la menținerea ei.

            La Mulți Ani Oastea Moldovei (OM)!

Mai 2019

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s