Proiecte noi în anul militar 2020

 Începutul este cea mai importantă parte a unei lucrări,

filosoful grec Platon

          Orice început de an ne mobilizează la noi planuri, noi porniri. Armata Națională și-a trasat și ea niște scopuri, segmentate pe domenii, ce vor fi realizate până în luna decembrie curent. Câteva dintre ele vi le propunem spre informare:

  1. Creșteri de salarii

          Salariile militarilor și funcționarilor au fost majorate începând cu ianuarie 2020 în conformitate cu modificările Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Primul venit salarial din acest an pe unii i-a bucurat, pe alții i-a nedumerit. Cel din urmă fapt l-a nemulțumit și pe ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, respectiv a lansat o serie de discuții la subiect cu militarii și i-a asigurat că lacunele de ordin financiar în special în cazul sergenţilor şi soldaţilor vor fi înlăturate începând cu luna februarie. Detalii la temă vom oferi în numărul următor al revistei.

2. Teleportare la serviciul de telefonie mobilă

Armata Națională utilizează un nou operator de telefonie mobilă. Prestatorul, care a câștigat licitația, oferă trei tipuri de pachete juridice pentru persoanele cheie din structura militară. Aceste pachete le achită Ministerul Apărării și sunt mai atractive pe toate segmentele: mai multe minute de convorbire, mesaje și internet, ne-a comunicat colonel Alexandru Buruc, șef J6 Direcția Comunicații și Servicii informaționale. Mai mult, compania intervine prompt acolo unde este necesară o acoperire cu semnal mai bună, a completat sursa.

          Totodată, persoanele fizice pot adera la o rețea comună, ce presupune convorbiri nelimitate pe interior, serviciu, de altfel, menținut și de operatorul de telefonie precedent. Astfel, în Armata Națională în acest an funcționează două rețele de convorbire.

          Licitația pentru serviciul de telefonie mobilă se desfășoară anual.

3. Privatizarea apartamentelor de serviciu

          Ideea de a putea privatiza apartamentul de serviciu, lansată de ministrul Apărării Victor Gaiciuc la finele lui 2019, a creat o speranță în rândurile militarilor. Pentru materializarea acestui pachet social sunt necesare ajustări legislative, avizări, negocieri și alte măsuri, pe care trebuie să le întreprindă atât Ministerul Apărării, cât și celelalte instituții cu factor de decizie, a afirmat colonel Alexandru Roman, șef Direcţie politici de dezvoltare a resurselor umane şi învăţământ militar.

          Anterior au mai existat tentative de a oferi militarului dreptul de a deveni proprietarul unui bun imobil, însă Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate și a recunoscut constituționale sintagmele „locuințele de serviciu” din art.5 alin.(2) și „cu excepția locuințelor de serviciu” din art. 17 alin.(1) din Legea privatizării fondului de locuinţe nr.1324-XII din 10 martie 1993. Sursa:

  • 4. Schimbarea la față a unor edificii militare

Compartimentul ”Infrastructura militară” în acest an se concentrează pe renovarea fondului de cazare, instruire și de serviciu al militarilor. Mai exact, unitatea din Bălți va avea o cazarmă și blocul alimentar refăcute și nou mobilate; la Chișinău bucuria noului vor trăi militarii taberelor 123 și 142 pentru că vor utiliza blocuri sanitare și Centrul cultural-educativ reînnoite. Totodată, se vor pune bazele a 2 proiecte de parteneriat public-privat în cele două garnizoane menționate pentru a asigura militarii prin contract cu locuințe de serviciu. De altfel, acest subiect va fi abordat și în cazul celor din municipiile Ungheni și Cahul, ne-a informat colonel SergiuVoinu, șef Agenție Asigurare Resurse și Administrare Patrimoniu a Ministerului Apărării.

5. Noi oportunități medicale

          Bolnavii diagnosticați cu cataractă și artroze vor putea fi operați și în Spitalul Clinic Militar Central. Potrivit colonelului Vladimir Trofimov, instituția a fost inclusă în Programul național de protezare a articulațiilor mari și pentru intervenții chirurgicale de cataractă. Deja au fost procurate echipamente medicale performante corespunzătoare ambelor cazuri și chiar pentru operații minim-invazive la articulațiile mari si mici. De asemenea, cadrele medicale au trecut specializările necesare și sunt gata pentru orice intervenție, a completat șeful SCMC.

          Operațiile de cataractă sunt o premieră pentru instituția medicală militară, în timp ce  cele la articulații se fac deja de 5 ani. Întrebat fiind dacă personalul militar va avea prioritate la astfel de operații, colonel Trofimov a relatat că repartizarea pacienților se face de către Ministerul Sănătății, dar dacă va fi posibil se va negocia de fiecare dată în favoarea militarului.

          O altă comoditate pentru pacienții militari și civili ai Centrului Consultativ Diagnostic (CCD) al Armatei Naționale este că absolut toate analizele de sânge vor fi prelevate pe loc, deci aceștia vor evita cozile și vor economisi timp/bani pentru deplasarea la alte instituții medicale din țară, cum ar fi Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, a menționat colonel Andrei Marfin, șeful CCD. De asemenea, începând cu acest an în policlinica militară va funcționa Roentgenul digital, ceea ce înseamnă o calitate a imaginii mai înaltă și micșorarea radiației X, a adaugat aceeași sursă.

6. Programul ”Erasmus +” cuprinde acum și învățământul militar

Academia Militară a Forțelor Armate (AMFA) ”Alexandru cel Bun” a primit acces la Erasmus +, un program al Uniunii Europene, ce are scopul de a moderniza și internaționaliza educația, formarea profesională și lucrul de tineret. În cazul instituției militare din Moldova înseamnă că atât cadrele didactice, cât și studenții vor preda/studia pentru o perioadă de timp într-o altă instituție din afara țării. Pentru început colaborările s-au stabilit cu Colegiul Național de Apărare și Academia Tehnică Militară din București. Programul este finanțat de România și se va desfășura până în septembrie 2021,  ne-a relatat colonel Sergiu Plop, comandatul AMFA.

7. Acces la informații despre candidați

Centru gestionare resurse de mobilizare şi al efectivului Armatei Naționale va elabora un Registru de stat de apărare. Datorită documentului colaboratorii instituției vor avea evidența rezervelor umane și tehnico-materiale atât în rândul militarilor activi, cât și în rezervă, ne-a declarat colonel Leonid Danilov, șeful Centrului: ”Având o bază de date complexă a fiecărui cetățean cu vârsta între 16 și 65 de ani, vom eficientiza munca noastră. Nu va trebui să contractăm de fiecare dată instituțiile de resort pentru a afla detalii despre o persoană sau alta: unde aceasta se găsește, are sau nu antecedente penale ș.a.”

          Acestea sunt proiectele, ce au prins contur sau chiar și-au început aplicarea. Evident că în ”bucătăria” fiecărei structuri militare se plămădesc și alte idei despre care am evitat să scriem pentru a nu dezinforma sau a compromite materializarea lor. Deci, dacă nu ați regăsit zvonul sau vestea auzită în acest articol, înseamnă că e încă departe de realitate.

Ianuarie 2020

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s