C – curaj; O – obiectivitate; V – vigilență; I – implicare; D – disciplină – anume cu aceste trăsături s-au înarmat militarii Armatei Naționale pentru a învinge dușmanul pandemic, ce a atacat mica Moldovă. Ce anume întreprind militarii? Ce oferă societății? Cum se descurcă? Ce lecții însușesc? Sunt câteva din întrebările la care încercăm să aflăm răspunsuri în continuare.
Militarii informează/supraveghează populația
Circa 400 de militari ai Armatei Naționale zilnic patrulează și monitorizează spațiile publice alături de polițiști și carabinieri. Grupurile mixte se deplasează pe străzile și prin parcurile din municipiile Chișinău, Bălți, Cahul, dar și prin localitățile din raioanele Soroca, Hîncești și Ștefan-vodă pentru a asigura respectarea de către cetățeni a regimului de carantină și izolare la domiciliu. Ca măsură de protecție, de regulă, este implicat același efectiv zilnic.
Sunt două tipuri de patrulări: pe jos și fixe. La cele dintâi participă atât militari prin contract, cât și în termen din 3 subunități: Batalionul cu destinație specială, Batalionul 22 de menținere a păcii și Brigăzile de Infanterie, în total, câte 165 soldați și 6 unități de tehnica pe zi.
Posturile fixe activează non-stop și sunt acceptați doar militarii prin contract. E vorba de militarii Batalionului 22 și a Regimentului Rachete Antiaeriene, dislocați în localitățile-carantină cum ar fi Soroca, Ștefan vodă și Carahasani, în total 10 patrule fixe, care monitorizează deplasarea cetățenilor și vehiculelor, informează colonel Dumitru Sîli, șeful Centrului operaţional de comandă. Potrivit dumnealui oamenii au devenit în mare parte mai ascultători, înțelegând și apreciind prezența militarilor și a polițiștilor pe stradă, la intrările orașelor/satelor, dar mai sunt și incidente, când persoanele se manifestă agresiv, inadecvat și atunci intervine poliția.
Armata creează condiții pentru sănătate
Centrul de triere al suspecților de COVID-19 de la MoldExpo a fost amenajat de militarii AN. Aceștia au salubrizat și evacuat pavilioanele din incinta Centrului Internațional de Expoziții, au transportat bunurile materiale, paturile și echipamentul din instituțiile medicale. Întreaga muncă s-a făcut în 5 zile, la care au fost antrenați cca 100 ostași. Mai mult, armata a oferit Centrului 35 paturi medicale și 100 paturi militare, a relatat colonel Sergiu Cârlan, șef Direcție medico-militară a MSM.
Ulterior, pe durata funcționării Centrului militarii împreună cu polițiștii vor asigura paza lui.
Armata – gazdă a suspecților de COVID-19.
Spitalul Clinic Militar Central (SCMC) primește suspecți de Coronavirus doar în cazuri extreme. Instituția este o rezervă operativă, ceea ce înseamnă că găzduiește potențiali bolnavi când sunt epuizate pe moment celelalte surse. Bunăoară, pe 30 martie, aici s-au aflat 34 pacienți, pe 2 aprilie -17, care au staționat câteva ore până au primit diagnosticul, ne-a informat colonel Sergiu Cârlan, șef Direcție medico-militară a MSM.
SCMC este singurul ofertant pe acest segment, pentru că Spitalul Militar din Bălți nu posedă personal medical și echipamente suficiente pentru a interveni în cazul dat. Nici intenția unui spital de câmp nu este reușită, pentru că aceasta înseamnă generatoare, echipamente, plus distanța, ce are un rol nu mai puțin important – e mult mai costisitor, comparativ cu ideea Centrului COVID, recent creat, a opinat sursa.
Militari în luptă directă cu Covid-19
În fiecare luptă se întâmplă și pierderi. Astfel, armata a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu COVID-19. E vorba de un militar prin contract din Cahul, starea căruia este satisfăcătoare, dar în conformitate cu procedurile specifice tratamentului, ofițerul trebuie să stea spitalizat 14 zile, a comunicat colonel Victor Pîrțînă, șeful Inspectoratului militar al Ministerului Apărării.
Adițional, informăm că toții militarii, întorși de la anumite evenimente din afara țării, au respectat recomandarea izolării la domiciliu, termenul căreia a trecut pentru toți reveniții.
Toate informațiile despre evoluția cazurilor de COVID în armată vor fi distribuite militarilor prin surse interne de informare, pentru a nu crea panică și condiții de interpretări, a subliniat colonelul.
Armata transportă cadrele medicale și pacienți
Unitățile de transport ale Armatei Naționale, mai exact 7 microbuze de tip IVECO și Chevrolet, sunt puse la dispoziția cadrelor medicale pentru deplasarea acestora la și de la serviciu. Zilnic de acest serviciu beneficiază 114 de cadre medicale din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Institutului de Medicină Urgentă și Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii.
În același timp, ambulanțele Spitalului Clinic Militar Central transportă spre casă pacienții testați negativ la coronavirus. Doar pe 2 aprilie s-au înregistrat 14 astfel de solicitări, iar destinațiile sunt în întreaga țară, respectiv ambulanțele circulă practic fără odihnă, a menționat colonel Dumitru Sîli, șeful Celulei de criză a AN.
Militarii ucenici învață la distanță
Studenţii Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” învaţă la distanţă începând cu 12 martie curent. Aceștia se află în sălile de clasă și interacționează cu profesorii online, prin transmisiuni video, telefon sau pe platforma intranet a instituţiei. Academia a pus la dispoziţia cadrelor didactice şi studenţilor mijloacele tehnice şi didactice necesare, inclusiv laptopuri şi tablă interactivă pentru desfăşurarea eficientă a orelor, iar programul de studii a continuat chiar și pe perioada vacanței forțate ale instituțiilor de învățământ, a menționat colonel Sergiu Plop, comandantul rector al AMFA.
Totodată, studenţii anului 3 şi 4 muncesc independent asupra tezelor de an şi de licenţă, contactând cu profesorii fie la telefon, fie prin internet. Mai mult, dacă situația de urgență nu va dura mai mult de 15 mai, atunci examenele de licență se vor desfășura la timpul inițial stabilit.
Online sau la distanță se petrec și cursurile specializate, organizate în cadrul Academiei, a specificat colonelul Plop.
Un compartiment separat sunt militarii, care fac studii peste hotare, 10 dintre ei s-au întors acasă și se află în carantină. Cursanții, veniți din Romania, vor fi rechemați pentru a continua studiile după ameliorarea situației epidemiologice. Mai sunt militari studioși se află în continuare în afara țării: 7 – în SUA, 5 – în Grecia și câte unul în Lituania, Turcia și China. O parte continuă cursurile la distanță sau tradiționale, iar cei, care au finalizat, vor reveni imediat ce se va debloca accesul aerian. În perioada de așteptare ei sunt asigurați de țara gazdă cu hrana și cazare, a concretizat căpitan Rodica Bujenița, ofițer superior, secția management carieră, J1.
Armata modifică sau întrerupe activitățile militare
Exercițiile, antrenamentele și alte activități bilaterale sau multinaționale au fost stopate pentru a nu răspândi virusul pandemic. Ultima activitate în afara țării au fost antrenamentele la poligonul din Hohenfels, Germania, contingentul întorcându-se în țară pe 6 martie 2020, iar la nivel național cel din urmă, exercițiul tactic „Orizont 2020”, s-a desfășurat pe 5 martie curent.
În paralel, contingentul din KFOR, Mali și cei din misiunile ONU își continuă activitatea în zona de responsabilitate. Cea mai apropiată rotație este preconizată la mijloc de iunie, în cazul grupului din Kosovo schimbul se produce odată cu al italienilor, deci e mult probabil că acesta va avea loc mai târziu de data preconizată anterior, a precizat colonel Sergiu Vicol, șef J5 Direcția planificare strategică a MSM.
Pe plan intern, a fost amânata încorporarea de primăvară, serviciul în termen fiind prelungit până la 15 mai 2020. Acest fapt nemulțumește pe majoritatea soldaților, care așteptau zilele de 22-23 aprilie ca să treacă în rezervă și să plece acasă. Pentru a ridica moralul tinerilor, un grup format din psiholog, medic, specialist în cadre, medic și educator, în frunte cu locotenent-colonel Nicolae Mardari, șef serviciul educație civică și tradiții militare J7, au organizat câteva întâlniri în care ostașilor li s-a explicat situația, li s-a apreciat sacrificiul, s-a vorbit despre posibilitatea de a face carieră militară și cum mai ușor să depășească stările emoționale negative.
Următorii recruți vor sosi în unități la finele lunii mai, dar nu mai târziu de 1 iulie 2020, timpul limită pentru încorporarea de primăvară, a sugerat colonel Leonid Cazacov, șef Direcţia personal şi mobilizare, J1.
Armata oferă susținere veteranilor
Ministerul Apărării a lansat o linie telefonică de încredere VETERAN, la care pot cere ajutor pe perioada de urgență veteranii de război și ai structurilor de forță, familiile celor căzuți și văduvele de război. Apelurile nu au întârziat să apară, chiar din primele zile s-au înregistrat cca 20 de apeluri. Printre solicitările cele mai frecvente sunt ajutoare materiale, bănești, produse alimentare sau pur și simplu să fie ascultați. Mesajele telefonice vin ziua și noaptea din diferite raioane ale țării, susține maior Aurelia Nica, unul din cei doi operatori: „Ne-am dori ca oamenii să conștientizeze că acest serviciu telefonic este pentru a recepționa probleme, cazuri urgente, ce țin de supravegherea bătrânilor, inclusiv a invalizilor, pe perioada de criza.” Sesizările colectate sunt redirecționate la instituțiile de resort, iar la necesitate voluntarii, implicit din rândul veteranilor, vor aduce la destinație cele solicitate.
Amintim că linia verde include 3 numere de telefon disponibile între orele 8.00-17.00 (de luni până vineri). Suplimentar, funcționează linii telefonice locale în cadrul fiecărui Centru Militar Teritorial sau Secție Administrativ Militară din toate raioanele sau municipiile. Servicii telefonice sunt asigurate de Centrul Operațional de Comandă și Centrul Gestionare Resurse de Mobilizare și a efectivului Armatei Naționale.
Armata coase măști de protecție
Centrul de Pregătire a Specialiștilor pentru Armata Națională a cusut 12 mii de măști de protecție de unică folosință pentru a fi folosite de efectivul militar și civil al armatei în perioada de criză, a specificat Galina Lungu, șefa întreprinderii. Alte activități instituția nu a întreprins din motiv că și-a sistat activitatea până la 15 mai curent.
Armata donează bani
Militarii și angajații civili din întreaga Armata Națională au donat salariul pentru o zi de lucru în susținerea acțiunilor de prevenire a virusului de tip nou COVID19. Suma colectata de circa 700 000 lei va fi transferată în contul special deschis de Ministerul Finanțelor pentru combaterea coronavirsului în Republica Moldova.
De altfel, toate acțiunile întreprinse de structura militară în cadrul campaniei de luptă împotriva COVID-19 sunt finanțate din fondul de rezervă al armatei. La final, vor fi analizate cheltuielile și la decizia Comisiei situațiilor excepționale acestea vor fi returnate Ministerului Apărării în forme diferite: bani, motorină etc., a mai spus șeful Celulei de criză colonel Dumitru Sîli: „Militarii se implică ori de câte ori societatea este în impas fără a calcula sacrificiile interne. Chiar dacă participăm la acțiuni improprii militarilor, suntem receptivi și deschiși spre a susține colegii din alte structuri. Noi suntem mereu alături de oameni.”
Ideea ofițerului e împărtășită și de unii internauți, care vin în susținerea psihologică a militarilor. Expresii de genul: Militarii au fost și vor fi mereu la datorie și săritori la nevoie,.. De armată societatea își aduce aminte numai când este război. În rest sunt călcați in picioare,.. Tot voi vă sacrificați! Respect pentru ceea ce sunteți și ce faceți! – sunt doar câteva încurajări pentru militarul, care muncește necondiționat în serviciul comunității.
Sănătate tuturor, aveți grijă unii de alții!
Martie 2020
Alte articole despre sanatate:
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/12/03/in-armata-cu-dizabilitati/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/09/08/prin-miscare-spre-recuperare/
https://dragostinavicol.wordpress.com/?p=655
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/05/21/ajutati-sa-ajute/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/07/02/suflet-de-covid/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/05/30/eroi-ai-sanatatii-comunitare/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/04/29/in-blugi-impotriva-violentei-sexuale/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/03/13/somn-linistit-de-militari-pazit/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/02/04/cancerul-nu-ocoleste-armata/
4 gânduri