2% pentru ONG militare

”Impozitele – prețul pe care îl achităm pentru posibilitatea

 de a trăi într-o societate civilizată”

Oliver Wendell Holmes, Jr.

          Deja al treilea an, mai ales în primul trimestru, ni se amintește despre expresia ”2% pentru organizații neguvernamentale”. Unii se implică activ și constant, alții încă stau pe gânduri ce, unde, cum să procedeze, situație caracteristică și pentru unii militari ai Armatei Naționale.

          E bine să știm că aceste 2% sunt luate din impozitul pe venit și nu reprezintă o donație a angajatului, accentuează colonel Gleb Coca, locțiitor-șef J8 Managementul financiar: ”Persoana care redirecţionează 2% nu achită nimic din banii proprii. Pur și simplu la bugetul de stat vor ajunge 98% din impozit în loc de 100%, iar cele 2% desemnate procentual vor fi folosite de organizația beneficiară. În mediu, reieșind din salariile pe Armata Națională sumele variază între 150 și 400 lei anual per persoană.”

CUM PROCEDĂM?

          În cazul în care dorim să virăm această cotă parte din impozitul pe venit propriu, trebuie mai întâi să depunem declarația pe venit la Serviciul Fiscal de Stat (FISC) în baza informației oferită de contabilitatea organizației angajatoare, indiferent că muncim într-un singur loc sau mai multe: ”Dacă persoana are venituri din mai multe surse: salarii, pensii, chirii, dividende, drepturi de proprietate intelectuala, venituri impozabile din activități sportive etc., atunci se sumează întregul impozit și apoi se calculează cele 2%”, a completat colonel Coca. Declarația poate fi făcută online sau cu deplasarea la oficiu până la 25 mai 2020. Tot în formularul CET18 trebuie să indicăm codul fiscal al organizaţii în folosul căreia efectuăm desemnarea. Atenție, un singur contribuabil transferă 2% unei singure asociații, în caz contrar FISC-ul va anula desemnarea.

CUI DIRECȚIONĂM?

          În acest an 844 de organizații non-profit au fost înregistrate pentru a beneficia de cota de 2%. Acestea activează de cel puțin un an și nu au datorii la bugetul public național – condiții de participare obligatorii. Printre cele câteva dedicate militarilor activi sau în rezervă trei s-au adresat la Ministerul Apărării cu intenția de a atrage susținători. E vorba de Asociaţia de susţinere a Academiei Militare, Uniunea Ofiţerilor din Republica Moldova și Liga veteranilor Forţelor Armate al Republicii Moldova.

          Cea dintâi este singura, care a beneficiat anterior de pe urma desemnării procentuale ale militarilor și angajaților civili. Astfel, s-au adunat 48 888 lei, din care au fost procurate televizoare, fiare de călcat, s-au făcut reparații în cazărmile pentru fete, punctul medical și s-au schimbat câteva țevi. Pentru anul curent ASAM își propune în continuare să utilizeze banii acumulați pentru amenajarea infrastructurii şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale studenţilor, a comunicat președintele organizației, colonel (r) Oleg Ciulcov.

          Cea de-a doua organizație din listă – Uniunea Ofiţerilor din Republica Moldova (UOFM) – activează din 1999 și mereu din cotizațiile de membru și donații, a menționat colonel (r) Iurie Ciofu, vice-președintele uniunii: ”Nu avem o taxă, fiecare investește cât poate, am avut donații și 10, 20, 30 mii de lei. Acești bani sub formă de ajutoare materiale, implicit pentru tratament, premii bănești  sunt împărțiți veteranilor ai diferitor războaie. Bunăoară, către jubileul a 75 de ani de la încheierea Războiului II Mondial ne propunem să oferim câte 1000 de lei pentru fiecare veteran al acelui război. Ei sunt tot puțini și merită să-și trăiască destoinic viața.”

Uniunea include peste 3000 de membri, majoritatea ofițeri în rezervă și are printre scopuri apărarea drepturilor şi libertăţilor economice, civice, sociale şi culturale ale veteranilor şi ale familiilor acestora: ”În prezent negociem cu instituțiile de resort ca veteranii să beneficieze de servicii balneo-sanatoriale, drept ignorat de mai mulți ani. De asemenea, visul meu cel mare este ca toți ofițerii Armatei Naționale, odată cu trecerea în rezervă, să devină membrii ai asociației noastre și atunci vom fi auziți și vom putea influența lucrurile în favoarea rezerviștilor.”

  Cea de-a treia asociație – Liga veteranilor Forţelor Armate ale Republicii Moldova (LVFARM) are o experiență de 21 ani, timp în care a desfășurat mai multe activități destinate militarilor în rezervă și retragere, a precizat colonel (r) Alexandru Gorgan, președintele organizației: ”De-a lungul anilor am contribuit la integrarea rezerviștilor în societatea civilă prin recalificarea lor, prin însușirea sau perfecționarea abilităților de comunicare într-o limbă de circulație internațională, prin învățarea elementelor de bază în domeniul tehnologiilor informaționale, a economiei și finanțelor etc. Totodată, am intermediat vizite de studii în afara țării, am acordat ajutoare materiale și juridice militarilor în rezervă și retragere la nevoie ș.a.”

În prezent, Liga își consolidează structurile teritoriale și speră că grație cotei de 2% va fi capabilă și în continuare să apere interesele oricărui ofițer, sergent sau ostaș, aflat în rezervă sau retragere, membru al organizației, a conchis colonel Gorgan.

Sigur că lista cuprinde mai multe asociații, dedicate militarilor sau membrilor familiilor lor, dar la Ministerul Apărării s-au adresat doar trei. Nici cu una dintre ele nu s-a negociat sau condiționat promovarea, a afirmat colonel Coca: ”Noi doar am informat militarii și angajații civili printr-o telegramă despre organizațiile solicitante. Sigur că ne-am dori ca aceste asociații să țină cont că după adoptarea Legii salarizării nr.270 statul nu mai are dreptul sa acorde ajutoare materiale din bugetul de stat, iar adresările continuă să vină. Respectiv, militarii activi vor avea de câștigat, daca vor fi ajutați de asociațiile beneficiare în caz de necesitate.”

          Lista beneficiarilor desemnării procentuale se modifică în fiecare an, respectiv direcționările contribuabililor se reînnoiesc anual.

aprilie 2020

Un gând

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s