Darul dat la vreme e dar îndoit, proverb românesc
Cuvintele măști, mănuși, viziere, dezinfectate au devenit o rutină verbală în ultimele trei luni, implicit pentru Armata Națională. Evident, sănătatea și chiar viața noastră este în puterea/prezența lor. Ele ne oferă protecție, încredere sau cel puțin un grad de siguranță mai înalt atunci când ne aflăm prin locuri publice, respectiv aceste bunuri au ajuns să fie prețuite ca alimentele și chiar ca aerul. Și cine dacă nu personalul medical, auxiliar și militarii din prima linie confirmă cele menționate. Și ce se făceau toți ei în misiunile lor dacă aceste bunuri nu le-ar fi avut? Iată de ce considerăm a fi oportun de a evidenția țările, companiile, care au donat armatei suficiente mijloace de protecție individuală și colectivă pentru a face față virusului COVID-19. E vorba de donatori interni și externi: România, SUA, Marea Britanie și China.
La nivel de țară gesturile au venit din partea Asociației Obştești a Poliţiştilor Creștini din Republica Moldova și a întreprinderii Condaline SRL. Ajutor inclus – de la măști și până la geluri dezinfectante – a depășit suma de 40 000 lei.
La nivel extern receptivitate continuă pe perioada stării de urgență a manifestat România. Atât Ambasada României, cât și o companie privată, Leroy Merlin România SRL prin Casa Regală a României, au donat echipamente de protecție în sumă de cca 700 000 MDL. Ulterior, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a mai primit 500 de viziere de la VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie!
Mai mult, țara vecină a trimis o echipă de 42 de medici și asistenți medicali români, care timp de 2 săptămâni au muncit cot la cot cu colegii moldoveni, îngrijind bolnavii de COVID și au instruit personalul medical din instituțiile din Bălți, Chișinău și Cahul. Printre ei, 10 au fost medici din cadrul Ministerului Apărării Naționale al României, care au trecut Prutul, altădată cu vis de a admira frumusețile Moldovei, acum a ajuta necondiționat oamenii aflați la nevoie, mărturisește locotenentul doctor Ancuța Mihai, medic specialist medicină internă. sursă: Laurentiu Turoi
Trebuie să specificăm că pentru buna desfășurare a activităților MApN a contribuit cu transport al personalului contaminat cu agenți biologici și cu 10 sisteme de izolare de concepție și producție românească, dezvoltate de cercetătorii militari împreună cu medicii militari.
Drept reacție, la finele misiunii ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, i-a decorat cu medalia „Pentru consolidarea frăţiei de arme”: „Ne-ați oferit un sprijin de care aveam atâta nevoie. Faptul că ați fost departe de familiile și copiii voștri pentru a ajuta alte familii este demn de toată admirația și recunoștința noastră. Sănătate vă dorim și misiuni îndeplinite cu succes!”.
Un act prietenos putem califica asistența SUA. Ambasada SUA a donat pentru medicii militari un lot de echipament individual de protecție în valoare de 15 000 USD. Donația americană conține termometre cu infraroșu, costume de protecție, ecrane de protecție (viziere), măști, ochelari de protecție, mănuși de nitril, respiratoare și alte echipamente individuale. Toate ele sunt utilizate de cadrele medicale din Spitalul Clinic Militar Central și Centrul Consultativ Diagnostic al Ministerului Apărării.
În continuarea ideii menționăm și susținerea Marii Britanii. Așteptatele măști chirurgicale și din bumbac, dezinfectanți, termometre cu infraroșu, combinezoane de protecție și mănuși de nitril în sumă de peste 17 000 de lire sterline au fost distribuite în unitățile militare, instituțiile medicale ale armatei, precum și în alte subdiviziuni aferente, a relatat colonel Victor Pîrțină, șeful Inspectoratului Militar.
Sigur că dorința reciprocă era ca forțele armate ale ambelor țări să desfășoare în acest an activitățile militare comune, așa cum prevede planul de colaborare bilaterală, dar situația ne-a impus o altă relaționare, astfel banii au fost redirecționați spre necesități stringente.
Tot la capitolul medical evidențiem ajutorul Chinei. Ministerul Apărării a primit un lot de 6000 de măști de protecție din partea unei companii specializate din Republica Populară Chineză.
Drept recunoștință pentru implicare ambasadorii României, Daniel Ioniță, al SUA, Dereck J. Hogan și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Steven Fisher, acreditați pentru Republica Moldova, au fost decorați cu medalia „Consolidarea frăţiei de arme” în cadrul unor ceremonii.
Asistența tuturor donatorilor a cumulat aproape 1 400 000 lei și, incontestabil, a fost binevenită, contribuind la protecția sănătății militarilor și funcționarilor Armatei Naționale, a conchis colonel Victor Pîrțină.
Susținerea internațională, însă, nu s-a rezumat doar la donații. Țările au oferit și servicii de transportare gratuită a militarilor, aflați în misiuni în afara țării. Astfel, un ofițer moldovean, detașat în misiunea Uniunii Europene de instruire militară şi consiliere pentru forţele de apărare şi securitate din Mali, a fost repatriat în Republica Moldova datorită României. De asemenea, România și-a exprimat deschiderea să readucă în țară în caz de necesitate și militarii din Mali și Balcani.
Același serviciu l-a acordat și Lituania. Un militar al AN, care s-a aflat la studii in Vilnius, Lituania, a fost repatriat cu avionul Fortelor Aeriene a Lituaniei. Acesta a adus și un ajutor umanitar pentru Moldova, a completat locotenent colonel Valeriu Burusciuc, șef interimar, Direcția Cooperare Internațională, MA.
Citind despre toate ajutoarele primite, te gândești cât de încurajator e să simți umărul cuiva atunci când te afli la ananghie. Aparent, de această asistență au beneficiat direct un număr mic de oameni, dar aceste consumabile fiind la dispoziția lor la timpul potrivit, au ținut și continuă să țină departe de virusul ucigaș întreaga armată. Și aici ne referim la efectivul angajat, la membrii familiilor lor și la cei cu care interacționează ei. Deci, suntem mult mai mulți beneficiari ai acestor ajutoare pentru care să ne exprimăm gratitudinea nestingherit, vorba proverbului românesc Pentru cel mai mic ajutor sa fii recunoscător.
Sănătate tuturor!
Mai 2020
Alte articole despre sanatate:
https://dragostinavicol.wordpress.com/?p=655
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/12/03/in-armata-cu-dizabilitati/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/09/08/prin-miscare-spre-recuperare/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/04/03/militarii-in-razboi-cu-covid-19/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/07/02/suflet-de-covid/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/05/30/eroi-ai-sanatatii-comunitare/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/04/29/in-blugi-impotriva-violentei-sexuale/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/03/13/somn-linistit-de-militari-pazit/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/02/04/cancerul-nu-ocoleste-armata/
5 gânduri