Cavalerii spațiilor cerești

          Ziua de 27 mai e semnificativă pentru mai multe specialități din cadrul armatei, implicit pentru parașutiștii militari. Anume la această dată în anul 1993, militarii din Batalionul cu Destinație Specială „Fulger” au executat primele salturi cu paraşuta. Anume la această dată aceștia îl omagiază pe idolul lor, generalul-maior Grigore Baștan, cel care a pus bazele parașutismului militar european. Dânsul a revoluționat dezvoltarea acestei specialități militare în mod uimitor. Bunăoară, a sărit cu parașuta de la 10000 m cu o cădere liberă de 7000 m – un record pentru acea vreme; a inventat două parașute originale și puternice, ce se află și astăzi în dotarea armatei române, a pregătit mii de parașutiști și șirul poate continua.

          Istoria impresionantă a acestei personalități l-a impulsionat pe scriitorul Tudor Țopa să scrie cartea ”Generalul revine acasă”. Lucrarea include o serie de detalii despre viața temerarului Baștan și despre alte nume basarabene notorii, care au schimbat cursul istoriei aviatice, cum ar fi Valentin Zarzăr, conducătorul saltului legendar transcontinental din 1929; Semion Șestacov, primul european poposit în SUA pe calea aerului; Nadia Russo, eroina aviației militare, care în al II-lea Război Mondial a evacuat răniți de pe linia întâi ș.a.

          Prin această culegere, de fapt prin toate cele peste 70 de cărți patriotice, despre război, publicistul Tudor Țopa, deținător al ”Ordinului Republicii” ne provoacă să ridicăm capul sus, să trăim cu verticalitate și să avem curajul de a crea o istorie proprie demnă de urmat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s