Bucurii de la copii

         De unde sunt eu? Sunt din copilăria mea… Acest citat a lui Antoine de Saint-Exupery evidențiază încă o dată cât de deosebită și fermecătoare este această perioadă de vârstă, cât de simplu și pozitiv se trece peste orice obstacol, cât de nemărginită este imaginația și încrederea pentru fiecare adult în devenire. Aceste trăiri îi fac pe copii, implicit ai militarilor, să se aventureze în diverse activități, proiecte, să accepte provocările și ideile noi. Mai târziu, de unele se atașează, le dezvoltă și își conturează orientarea profesională. Gustul succesului și susținerea celor din jur contează nu mai puțin în acest sens.

https://www.army.md/img/userfiles/publicatii/om/archive/07(2019).pdf

          Urmând logica de idei vă propun în continuare să cunoaștem câțiva copii și tineri, cu care se poate mândri nu numai familia militară în particular, dar și întreaga Armata Națională.

  1. Amelia Vacarciuc, doar în ultimul an a reușit să adune zeci de diplome și medalii în domenii diferite, ocupând poziții de frunte. Bunăoară,  la competițiile de taekwondo între copii și-a adjudecat locurile 2,3 și se mândrește cu centura verde. Pe lângă arte marțiale, talentata pictoriță cucerește cu ușurință concursurile naționale, ocupând locurile 2,3 sau titlul ”simpatia publicului” la concursul ”Armata în viziunea copiilor”, iar recent a câștigat prima etapă a Concursului International de pictură Golden Easel, organizat de Palatul Culturii din Lvov și este în așteptarea următorului rezultat din luna septembrie. Mai nou, s-a apucat de Robotehnică și deja a participat la o expoziție specializată cu un robot mobil, construit la computer împreună cu alți colegi.
  2. Inga Parfeni a început să culeagă succese ca cireșele de pe copac la revenirea din SUA. În clasa a 5-a, după ce a obținut locurile de top la diverse Olimpiade și competiții la limba engleză, matematică și la fizică, a devenit  ”concurent de temut” chiar și pentru elevii din instituțiile private, pentru care succesul era o tradiție. Alte rezultate de invidiat sunt media anuală de 9,78 – un impact asupra reușitei având și clubul ”Bătălia cărților”, organizat de Biblioteca municipală B.P. Hasdeu;  locul 1 la Concursul internațional de alergări la 1000m și categoria a IV-a la șah. De altfel, la șah ea cedează în fața fratelui mai mic, Dumitru, care e printre cei mai buni în domeniu la nivel de municipiu.
  3. Andreea Donica, adolescenta pasionată de istorie, răscolește mereu prin biografiile mai puțin cunoscute ale marilor personalități și colecționează diverse istorii de viață ale generațiilor din trecut. Astfel, o poți vedea printre participanți la seminare, simpozioane, ateliere tematice alături de adulți, așa cum a fost la Conferința republicană cu genericul “Personalități notorii ale Basarabiei, care au contribuit la trezirea conștiinței naționale în sec. XX-XXI” sau ca voluntar la Festivalul Medieval. Pe lângă acestea, tânăra adoră provocările, cea mai nouă fiind susținerea examenului internațional TOEFL: ”Vreau să-mi demonstrez mie însămi că posed abilități lingviste în engleză”, mărturisește ea. O altă provocare îndeplinită cu talent este croitoria. În mâinile fetei lucrurile vechi devin noi, diferite și atractive. În restul timpului liber face hiking și ciclism.
  4. Ecaterina Cojocari face minuni cu flautul. Este deja cunoscută în Moldova, România, Ucraina, Rusia, Serbia, Grecia, Marea Britanie, unde a devenit laureată și a obținut diplome la diverse concursuri și festivaluri. Sunt multe incluse în CV său, de aceea vom nominaliza doar câteva: locul II la Concursul Internațional Muzical din Londra; aceeași poziție la Concursul Internațional a tinerilor interpreți din Rusia; medalia de argint la Festivalul-concurs Delifiada-2018, Chișinău. Astăzi scena profesionistă pentru ea este o regularitate, iar la doar 10 ani e evoluat prima dată cu orchestra la Filarmonica Națională ”S. Lunchevici”.
  5. Ana Munteanu s-a remarcat printr-o reușită înaltă la învățătură (9.13), apogeul fiind susținerea testului Cambridge (C1-avansat); prin măiestria cu care cântă la pian deja de 4 ani și prin iscusința de a interpreta dansurile populare. A dedicat acestei pasiuni 9 ani, timp în care a dus faima țării la mai multe Festivaluri internaționale, printre care Ucraina, Lituania, Turcia, Muntenegru ș.a. Este o persoană determinată și pentru a-și atinge scopul respectă cu strictețe câțiva pași: citește mult în domeniul în care vrea să activeze, participă la training-uri de specialitate, scrie scopurile pe foaie și le citește zilnic, se comportă ca și cum dezideratele au fost atinse.

          Sunt doar o mică parte din copiii militarilor și funcționarilor, care își construiesc propriul viitor prin pasiune, implicare, muncă și voință. Fiecare dintre ei m-a făcut fericită și mândră că generația în creștere, în special din mediul militar, are un cuvânt de spus omenirii. Sunt atât de diferiți ca interese, ca vârstă, ca posibilități, dar la fel de motivați să cunoască, să obțină succes prin cunoștințele și abilitățile proprii, să fie fericiți prin ceea ce fac.

          Apropo, abia după ce am scris despre ei sau mai bine zis despre ele, mi-am dat seama că am dezechilibrat factorul de gen. De aceea, lăsăm deschise și alte pagini ale revistei pentru noi candidați. Sunt sigură că în fiecare garnizoană, în fiecare unitate există cel puțin o personalitate, care are nevoie de susținerea noastră.

          Copiii ne fac fericiți oricum ar fi ei, dar când aceștia se deosebesc de mulțime printr-un talent, aptitudini sau printr-o pasiune, ne emoționează dublu, ne dau mai multă încredere și speranță de viață.

          Haideți să fim alături de copiii noștri și să-i ajutăm să fie ei înșiși!

Iunie 2020

Alte articole la aceeasi tema>

https://dragostinavicol.org/2020/06/10/bucurii-de-la-copii-2/

https://dragostinavicol.org/?p=1301

Alte articole despre pasiuni:

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/08/28/pescuitul-vaccinul-antistres/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/06/10/bucurii-de-la-copii-2/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/03/21/militarul-cu-inspiratie-poetica/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/05/22/juramant-sportului/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s