Văduve văduvite de susținere

          Pe 23 iunie marcăm Ziua internațională a văduvelor. Evenimentul, adoptat în 2010 de Organizația Națiunilor Unite, vine să sensibilizeze omenirea despre nedreptățile cu care se confruntă văduvele. Și care sunt acestea în cazul văduvelor din Moldova? În opinia dnei Tatiana Nistor, a cărui soț a decedat pe 23 iunie 1992 la Tighina, văduvele și-ar dori niște scutiri la plata pentru serviciile comunale, o pensie pentru pierderea întreținătorului: „Noi beneficiem doar de scuturi la transport și deja o atenție din partea armatei o dată în an. În prezent se schimbă legitimațiile, iar în cazul nostru nu știu cum să procedeze, pentru că nu există o lege cu privire la statutul de văduve.”

          Văduvia militară în țara noastră s-a acumulat din mai multe războaie: al II-lea Război Mondial, Afganistanul și conflictul de pe Nistru, în care au decedat 286 de oameni, respectiv tot atâtea mame, soții au devenit văduve. Din numărul total, 13 sunt ai militarilor. An de an Armata Națională, deși nu are alocate resurse speciale pentru acest compartiment, le susține de sărbători și în momente de cumpănă, ne-a informat locotenent-colonel Marcel Ciolpan, șef secţie protecţie socială J1 Direcţie personal şi mobilizare.

          Tot la inițiativa Ministerului Apărării, văduvele au fost scutite de taxa de întreținere a mormintelor din cimitirele din capitală. Cât despre alte forme de ajutor văduvele de război și cele ale accidentului de la Cernobîl le coordonează cu Casa Națională de Asigurări Sociale și Administrațiile Publice Locale.

Iunie 2020

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s