Căldură și lumină de la soare pentru militari

Armata Națională utilizează energia solară tot mai încrezător… pentru că e în vogă sau din necesitate? Indubitabil, alegem cel din urmă răspuns. De ce? Pentru că acest sistem de încălzire reduce cheltuielile de consum și pentru că nu poluează aerul comparativ cu cel clasic. Dar să le luăm pe rând.

Cei mai indicați să ne vorbească despre economie la acest capitol ar fi primii beneficiari ai invenției – militarii Brigăzii de Infanterie Motorizată din Chișinău. Potrivit locotenentului colonel Gheorghe Grecu, șef S4 al unității, anterior proiectului baia mirosea mereu a fum, pereții se îngălbeneau repede, respectiv era nevoie mai des de reparații, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mari. Din 2014 cheltuielile pentru îmbăierea efectivului s-au redus pe timp de vară și pentru că apa este încălzită, folosind panourile solare și nu cu lemne.

Un an mai târziu, grație Fondului pentru Eficiență Energetică a Republicii Moldova a fost izolată termic o cazarmă  din cadrul Academiei Militare a Forțelor Armate. Diferența este mare: până la implementarea proiectului temperatura în interior iarna abia de ajungea la 15°C, după – termometrul înregistrează constant 21-22°C. Mai mult, acoperișul nu curge, iar vara este răcoare, ne informează colonel Sergiu Plop, comandantul instituției.

Următoarele pe listă sunt Batalionul de Gardă și Brigada de Infanterie Motorizată din Cahul. În primul caz au fost instalate panouri solare pe acoperișurile a două cazărmi, a cantinei și a complexului sportiv, iar în cel de-al doilea a fost construită o anexă cu termoizolare bio și baterii solare. Ambele proiecte au fost lansate în 2018.

Deocamdată atât. Armata Națională mai mult nu și-a putut permite, pentru că nu este alintată financiar, iar prioritare în proiectele sociale și de dezvoltare sunt instituțiile de învățământ și cele medicale.

E bine, totuși, să știm de ce noțiunea de ”eficiența energetică” se face tot mai prezentă în diverse discuții. Specialiștii susțin că, în primul rând, producerea şi consumul de energie au impact negativ asupra planetei, în al doilea rând, resursele energetice primare sunt epuizabile. Cărbunele, petrolul, fosilele, gazele naturale sunt surse neregenerabile, ce au nevoie de milioane de ani ca să se formeze în mod natural şi nu pot fi înlocuite la fel de repede, pe cât sunt consumate.

În aceste condiții se propune ca alternativă, în special, energia solară. Aceasta se poate converti direct în energie termică (căldură) şi în energie electrică datorită bateriilor solare. Ele asigură aproape 80% din necesarul de apă caldă în timpul anotimpului rece și sută la sută pe timp de vară, susține locotenent Lucia Brunchi, specialist Secția asigurare servicii, Direcția Logistică a MSM. Singurul dezavantaj este că soarele nu luminează în fiecare zi cu aceeași intensitate, dar atunci sunt implicate cazanele și boilerele, conchide specialistul.

Scurt istoric despre panourile solare

Despre energia solară se știe încă din Grecia Antică. Aceștia orientau razele soarelui cu ajutorul oglinzilor pentru a îndepărta flota romana în 212 î.Hr. Tot grecii au folosit energia soarelui în scopuri pașnice, aprinzând flacăra olimpică.

Prima celulă fotovoltaică din lume a fost construită în 1839 de către fizicianul francez Alexander Edmond Becquerel.  Mai târziu, în 1905 Albert Einstein explică efectul fotoelectric pentru care primește Premiul Nobel pentru Fizică în 1921. Alte nume de referință în domeniu au fost Russell Ohl, Daryl Chapin, Calvin Souther Fuller, Gerald Pearson și Les Hoffman. În septembrie 2013, celula solară ajunge la o eficiență record de 44,7% într-o demonstrație realizată de germanii de la Institutul pentru Sisteme de Energie Solară Fraunhofer.

Iunie 2020

Alte articole despre instruire și știință

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/10/05/eu-sunt-profesor-la-academia-militara/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/08/31/expresii-cu-origini-militare/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/07/26/cine-masoara-pamantul/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/05/02/putin-despre-drone-si-armata/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/04/20/chineza-invatata-din-viteza/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/03/20/cunosti-franceza-avansezi-cu-viteza/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/01/11/codul-morse-obligatoriu-pentru-miliari/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2019/04/23/soldatii-cuceresc-cetatea-intelepciunii-biblioteca/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s