Curiozitati despre armata Moldovei

          Evenimentele mari, cum e ziua Armatei Naționale, ne provoacă la analiză, comparație și rânduială a tot ce s-a întâmplat până în prezent. Respectăm tradiția și vă propunem câteva din Cele mai… produse în armată. https://www.army.md/img/userfiles/publicatii/om/archive/08(2020).pdf

          Legislație

          Cele mai longevive acte normative din Armata Națională sunt Regulamentele cu privire: la serviciul interior; la serviciul de garnizoană şi de gardă; a instrucţiei de front al Forţelor Armate ale Republicii Moldova. Cel din urmă, bunăoară, are 14 capitole, 530 de articole, iar a treia parte din document ocupă anexele, 19 la număr.

          Provocați de cei 29 de ani ai armatei am verificat ce scrie pct. 29 al documentului. Acesta se referă la controlul Drapelului de luptă: cine și cum execută întregul proces.

          Apropo de 29, chiar în această perioadă se modifică pct. 29 din Hotărârea Guvernului nr. 941/2006 cu privire la vârsta-limită de încadrare în serviciul militar prin contract. Informațiile au fost coordonate cu maior Ana Stratan, specialist principal, secția juridică, Direcția management instituțional, MA.

          Documente vechi

          Cele mai vechi documente din Arhiva Armatei Naționale (AAN) vizează averile imobile ale orașului Bălți. De exemplu, cel din 28 august 1937 – al Gimnaziului de băieți, cel din 30 martie 1939 – al Ministerul Apărării Naționale, iar cel 29 iulie 1939 – al Ministerului de Justiție.

          Cele mai vechi acte ale structurii militare moldovenești sunt din 1990 pe când activa Departamentul pentru probleme militare, iar după crearea Armatei Naționale printre cele la păstrare sunt din 1992 și fac referire la jurământul militar și de formare a unui grup de deminare.

          Toate aceste hârtii de valoare istorică întreținute cu grijă sunt aranjate în fonduri și dosare. Spre exemplu, fondul 29 a fost deschis de Institutul Militar al FA în 2005, ne-a comunicat maior Liliana Muntean, șeful AAN.

                    Medicină

          Cele mai prestate servicii medicale în spitalele militare sunt ORL, dermatologice pentru ambele categorii de militari: prin contract și în termen. Cei din urmă se mai confruntă cu tulburări sociale în perioada de adaptare la mediul militar, iar în cazul celor prin contract printre cele solicitate sunt și serviciile cardiologice, ne-a comunicat colonel Vladimir Trofimov, șeful Spitalului Clinic Militar Central (SCMC). 

          Personalul medical al instituțiile corespunzătoare se străduiesc să intervină prompt pentru a menține o evoluție încurajatoare.

          Încorporare

          Cele mai harnice centre militare teritoriale (CMT) la încorporare, și nu numai în acest an, sunt din raioanele Căușeni, Bălți, Strășeni, ne-a informat colonel Leonid Danilov, șeful Centrului gestionare resurse de mobilizare şi efectivului al AN.

          În condițiile exodului populației, a eschivării față de serviciu militar ș.a. să depășești norma de încorporare peste 100% în mod constant, e chiar uimitor. Or pentru colonel Lilian Pînzaru, comandant CMT Căușeni e inadmisibil să fie altfel: „Munca planificată cu implicarea întregului efectiv zi de zi ne aduce rezultate înalte. Colaborăm cu școlile, implicit cele profesionale – le explicăm tinerilor despre ce reprezintă serviciul militar, beneficiile și posibilitățile unei cariere militare. Plus la această în raionale Anenii-noi, Ștefan-vodă și Căușeni încă se menține tradiția de a veni în armată cu încredere. Cartea noastră de vizită sunt tinerii, care deja se întorc din armată. Ei sunt de admirat pentru fizicul lor, pentru maturitatea socială și toate acestea îi atrag pe ceilalți candidați. Mai mult, noi punem accent pe calitatea recruților – ei sunt școliți: cu academie, școală profesională, BAC și foarte puțini doar cu 9 clase terminate.”  

          Un avantaj reprezintă relaționarea empatică a centrului cu părinții: în cazuri stringente ostașii primesc învoire; în cazuri de succes, părinții primesc scrisori de mulțumire pentru educația copiilor trimiși în armată și alte acțiuni umane, ce formează legături constructive și satisfacții reciproce, a completat colonelul Pînzaru.

                   Medalii

          Cele mai multe medalii în domeniul militar obținute de vreun militar al Armatei Naționale sunt 16. De regulă, decorările de acest fel se oferă în semn de recunoştinţă şi de apreciere a meritelor militarilor şi persoanelor civile.., care s-au evidenţiat în timp de pace sau în perioada operaţiunilor militare. La nivel de țară există distincții de stat și ale Armatei Naționale, ce se acordă în baza unor regulamente speciale.

          Cele mai multe medalii în sportul militar intern, 12 la număr, le are locotenent-major Vasile Golovca, comandant de pluton de la Academia Militară a Forțelor Armate. Ofițerul surprins plăcut că ocupă poziția întâi pe acest segment, ne-a mărturisit că îi place concurența, se orientează spre cei mai buni ca el și îl motivează sa fie printre persoanele fruntașe: „Practic mai multe sporturi: aruncări de grenade, volei, patrula militară, alergări, tragerea funiei ș.a.., iar la fiecare competiție în grup sau individual locurile de top erau ale noastre. Cele mai sonore rezultate au fost două medalii de argint la competiții internaționale de patrula militară.” Curios e că tânărul înainte de armată s-a ținut departe de sport și doar odată încorporat s-a descoperit ca sportiv.

          De altfel, Armata Națională are și sportivi de performanță, cei mai medaliați în afara țării, care au aurit, argintat și bronzat Moldova grație performanțelor lor. E vorba de locotenent – major Dumitru Sîrbu, campion mondial, european și multiplu campion național la K-1, plus campion european la Muay-thai cu peste 30 medalii adunate;  locotenent-major Oleg Sîrghi, halterofil, triplu campion european, premiant la Universiada mondiala cu 23 medalii obținute doar la competiții mari; sergent inferior Emilia Cîrîcu, maestru de clasă internaționala la lupte libere feminine, campioană mondială până la 20 ani, multiplă campioană la nivel național, în toată cariera sportivă adunând cca 100 medalii.

          Toți ei ne fac să ne simțim flatați că au ales să rămână fideli armatei, dincolo de ofertele din afara ei.

          Toate informațiile obținute și ierarhizate după criteriul Cele mai.. ne oferă senzația că în armată există concurență, că se tinde spre dezvoltare continuă și se prețuiește patrimoniul adunat în timp.

                 Septembrie 2020

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s