– Vă rog să vă prezentați…
– Mă numesc… și sunt Profesor la Academia Militară a Forțelor Armate ”Alexandru cel Bun”.
Da, cuvântul Profesor merită a fi scris mereu cu majusculă, iar când vorbim de o instituție de învățământ superior, implicit militară, această meserie se trăiește cu mai multă mândrie. Sentimentul dat l-am surprins pe fețele și în cuvintele celor mai apreciați profesori din AMFA. Calificativul nu-mi aparține, e rezultatului unor evaluări anuale, ce implică părerea studenților, a colectivului pedagogic și a superiorilor. Unii dintre profesori își mențin prețuirea ani la rând, alții – în grafice săltărețe, unii sunt cei mai iubiți dintre pământeni, alții – doar de studenți sau de alți colegi. https://www.army.md/img/userfiles/publicatii/om/archive/09(2019).pdf
Dacă punem la bază criteriul reușita studenților pentru anul de învățământ 2018-2019 s-a evidențiat disciplina Leadership, comunicare și relații civil-militare predată masteranzilor de dr. Viorica Leancă: ”Explicația e simplă. Studenții la masterat au deja o experiență profesională, ei înțeleg mai bine importanța și realitățile conducerii, respectiv au o atitudine mai responsabilă, sunt mai implicați.”
Dna Leancă muncește în academie de 13 ani și pentru a fi credibilă în fața auditoriului militar studiază mult, se perfecționează atât în țară, cât și peste hotare, dar și mult comunică cu studenții. Dânsa sugerează insistent viitorilor comandanți de pluton că corectitudinea, profunzimea gândului și abordarea multilaterală a oricărei situații le va face munca mai productivă: ” Eu mă simt împlinită când aflu că valorile promovate în timpul lecțiilor, inclusiv de la Filosofie și logică militară, își găsesc utilizare în practica profesională a discipolilor, ceea ce înseamnă că sunt un îndrumător model, vorba scriitorului William Arthur Ward – Profesorul mediocru spune, profesorul bun explică, mentorul inspiră.”
Transmisioniștii sunt ochi și urechi la orele de Arta de comunicație pentru că locotenentul-colonel (r) Veaceslav Mirca nu este un doar teoretician, ci un practician iscusit: ” Când e vorba să mergem la poligonul redus de la Bulboaca sunt foarte încântați, iar pentru a anima lecțiile teoretice folosesc dezbaterile sau exerciții în care să extragă informația precisa din context. Ideea e că studenții de azi vor să obțină totul repede, iar dacă le punem răbdarea la încercare nu reușim prea multe.”
Dl Mirca a fost printre fondatorii catedrei de transmisiuni din academie și a rămas în domeniu pentru că vrea să contribuie la formarea tinerilor transmisioniști, chiar dacă procesul didactic necesită efort, timp și dedicație mare pentru a fi la înălțimea cerințelor, mereu în evoluție.
Aceeași viziune o are și cel mai cotat profesor în rândul studenților colonel (r) Gheorghe Mereuță. Dânsul are o abordarea improprie vârstei și mereu este în căutarea noului, impresionând ofițerii în devenire cu cunoștințe moderne, actuale în domeniul artei militare: ”Subiectele despre război, tehnologii militare sunt pe interesul tinerilor bărbați și mă strădui să le satisfac curiozitatea. Deși m-aș bucura să mă surprindă și ei cu informații noi, dar se creează impresia că studenții sunt parcă speriați, stresați, inhibați. Evident îi încurajez, nu ridic voce la ei, îi provoc la deschidere, la polemici și lucrurile se schimbă de la an la an.”
Dl Mereuță și-a început activitatea didactică în 1993. De atunci și până în prezent dânsul se străduie să-i facă pe studenți să gândească, să vadă raționamentul, căci ”…fluxul de informații este mereu în schimbare, iar dacă știi să gândești depășești orice obstacol. E adevărat că învățămintele, reperele din studenție sunt înțelese, folosite numai în activitatea ulterioara, dar cu răbdare treci și mare.”
Pentru artileriști autoritate reprezintă locotenent-colonel (r) Vladimir Gherman. Este sever, cu verticalitate și autocritic: ”Studenții sunt oglinda mea. Dacă ei nu reușesc, înseamnă că nu am folosit metodele sau limbajul accesibil lor. Mai mult, am observat că studenții criticați pentru anumite abateri, ulterior m-au respectat mai mult decât cei cu care nu am avut vre-o confruntare”.
În opinia profesorului Gherman AMFA pregătește ofițeri de succes, însă aceștia odată ajunși în unitate au nevoie de condiții de dezvoltare or la moment ele nu sunt tocmai motivante: ”Noi organizăm un proces instructiv proactiv, cu suficientă practică ca studenții să-și dezvolte niște abilități profesionale, deci nu sunt de acord cu reproșurile în adresa noastră precum că promoțiile sunt necorespunzător pregătite pentru munca în unități.”
Ultimul criteriu de evaluare – colegială, a scos în evidență numele colonelului (r) Vasile Gălățan. Timp de 15 ani cunoștințele profunde a tehnicii militare sunt transmise cu iscusință generațiilor de studenți: ”Însușim, exersăm atât cu tehnica sovietică, cât și cu cea nouă din dotarea armatei. Mai colaborăm cu instituțiile din exterior și facem apel la sursele media specializate pentru a fi în pas cu evoluția tehnicii militare.”
Lecțiile dlui Gălățan se desfășoară într-un mod prietenos, binevoitor și mereu în jurul pieselor secționate, în parcul de autovehicule sau pe câmp, iar pentru o eficiență mai înaltă folosește lucru în grup, lucru individual și chiar jocuri, susține dânsul.
Acestea sunt doar câteva nume de influență în Academia militară. Fiind o alegere subiectivă lista poate fi complet sau parțial diferită, mai scurtă sau mai lungă, în care să se regăsească toate cele 52 cadre didactice din instituție. Cert e că nici o meserie nu poate fi însușită complex, profund fără un pedagog, iar dacă el se face treptat tot mai puțin necesar, vorba lui Thomas Carruthers, înseamnă că scopul a fost atins.
Octombrie 2019
Alte articole despre instruire și știință
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/08/31/expresii-cu-origini-militare/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/07/26/cine-masoara-pamantul/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/07/23/caldura-si-lumina-de-la-soare-pentru-militari/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/05/02/putin-despre-drone-si-armata/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/04/20/chineza-invatata-din-viteza/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/03/20/cunosti-franceza-avansezi-cu-viteza/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/01/11/codul-morse-obligatoriu-pentru-miliari/
https://dragostinavicol.wordpress.com/2019/04/23/soldatii-cuceresc-cetatea-intelepciunii-biblioteca/