Maimuța militară

          Din 2000 încoace pe 14 decembrie sărbătorim Ziua mondială a maimuţei. Ce legătură are primata cu armata? Mai întâi, să știți că maimuța ține locul câinelui în postura de prieten al omului, când acesta se află ca observator militar în Africa. Evident nu putem generaliza, dar cazuri particulare s-au înregistrat. Bunăoară, colonel Sergiu Vicol, s-a împrietenit cu Buba, o macaca iubitoare nu numai de banane, ci și de bere: ”Am preluat-o de la un coleg, care-și încheia misiunea și m-a cucerit prin felul ei de a fi: prietenoasă, curioasă – când mă vedea, sărea de bucurie și apoi mă verifica pe cap, prin buzunare.., energică – când mergea parcă sărea ca un cangur și îi plăcea să urce pe garduri. Ieșeam cu ea la plimbare,.. de fapt a fost vesel cu un astfel de animal de companie.”

          În rândul doi, maimuțele ”au luptat” în războaie având diverse misiuni. Potrivit profesorului Shi Bo maimuțele au fost folosite ca dispozitive incendiare vii într-o luptă dintre rebelii provinciei Yanzhou și Armata Imperială Chineză. În sec. 19 chinezii au repetat gestul, de această dată, împotriva britanicilor.

          În primul război mondial peste 16 milioane de animale, printre care și maimuțe au fost implicate pentru transportare, comunicare și companie întru susținerea moralului ostașilor.

          O legendă spune că o maimuță, îmbrăcată în uniformă militară franceză, găsită pe o navă în Hartlepool, a fost judecată pentru spionare prin spânzurare. Partea mai întunecată a poveștii e că ulterior băieți mici au fost angajați pe navele de război, cunoscuți ca „maimuțe de pulbere”.

          Un experiment militar, ce presupune crearea unor super-războinici prin încrucișarea oamenilor cu maimuțele, a avut loc înaintea celui de-al II-lea Război Mondial la ordinul lui I. Stalin. Conform site-ul The Scotsman.com au avut loc mai multe încercări, dar proiectul a eșuat.

          Unele surse menționează că cca 2000 de maimuțe au fost folosite pentru detonarea minelor și bombelor în Războiul din Irak. Fapte, imagini doveditoare nu s-au găsit.

          Cert e că primatele au călătorit în spațiu înaintea oamenilor. Astfel de zboruri s-au înregistrat în 1969 și în 1985 lansate de SUA, în 1967 două zboruri organizate de Franța, între 1983 și 1996 Rusia a trimis maimuțe în cosmos. Majoritatea animalelor erau anesteziate înainte de zbor.

Decembrie 2020

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s