Armata moldoveană între Cehia și Slovacia

dedicat zilei armatei celor două țări -1 ianuarie

       Lume nu e numai cât vezi pe fereastră, îmi spunea adesea bunica, o vorbă preluată de la generațiile anterioare. Acest îndemn la meditație și chiar un exercițiu de imaginație despre cum e viața dincolo de sat, de țară, în condițiile actuale s-a transformat în posibilități reale. Bani, timp și dorință sunt de ajuns pentru a cunoaște alte meleaguri. Mai mult, datorită ofertelor de studii și de muncă lumea de dincolo își lasă amprenta asupra viitorului nostru, implicit asupra Armatei Naționale.

       Care sunt țările ce interacționează pe segment militar cu Moldova, cât de evoluate sunt legăturile și ce influență reciprocă au ele vom afla rând pe rând, având la baza Ziua Națională sau a Forțelor Armate ale fiecărui stat.

foto de pe net

Boemia deloc boemă

          Primii pași spre colaborarea moldo-cehă s-au făcut în 1998. Însă, negocierea Acordului a durat câțiva ani din motiv că pentru Cehia prioritate era aderarea la Alianţa Nord-atlantică. Astfel, documentul de cooperare bilaterală a fost semnat abia în 2011. De atunci, practic în fiecare an au loc întrevederi ale miniștrilor de apărare din Moldova și oficiali din Cehia, în special ambasadori și atașați militari.

         Detaliind pe domenii, avem următorul tablou: domeniul cartografiei, început în 2016, a rămas la nivel de inițiativă pentru că proiectul de acord nu a fost promovat la nivel naţional. La fel și domeniile industriei de apărare și logisticii militare – s-au limitat la discuții.

          În schimb, Republica Cehă a contribuit financiar cu 61 000 euro în cadrul Proiectului Fondului de Încredere NATO/PfP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase în Republica Moldova.

          O colaborare continuă se înregistrează în domeniul instruirii.  În perioada 2012-2020 au fost instruiţi 79 militari ai Armatei Naţionale la diverse specialități, ne-a informat maior Vasile Pugacescu, ofițer superior, Direcția cooperare internațională.

foto de pe net

Regatul castelelor și al munților

          Slovacia a manifestat interes față de Moldova la compartimentul militar încă din 1996 și numai în 2005 s-a trecut la un cadrul legal. Chiar și după semnarea acordului relația bilaterală a avut o evoluție modestă: fără legalizări ale planurilor anuale, doar întâlniri ale oficialilor, schimb de mesaje și câteva cursuri în domeniul logisticii și pentru ofițeri de Stat Major. Mai exact, câte un ofițer moldovean este invitat să studieze la Academia Apărării Naţionale a Republicii Slovace din or. Liptovsky Mikulas.

          Printre primii beneficiari ai studiilor oferite de cele două țări este locotenent-colonel Ion Pruteanu, ofițer principal Direcția transformare, Ministerul Apărării. Din cele relatate de dumnealui ne putem permite o analiză comparativă: „Scopurile pentru aceste  deplasări au fost diferite. În Cehia am plecat pentru a mă familiariza cu oferta și a înțelege pe cât de utilă este militarilor noștri. În Slovacia am mers pentru a evolua profesional.”

          Impactul? Cehia, axată pe cursuri de scurtă durată și având formatori britanici, a reușit, să inițieze participanții la curs în sfera planificării operațiilor. În rest, țara berii și a bijuteriilor a rămas o necunoscută pentru militarul moldovean: „Două săptămâni pentru mine au fost insuficiente să pătrund în detaliile domeniului și nici să cunosc cultura, frumusețile ei pentru că eram departe de oraș. Am avut un singur weekend pe cont propriu, plus cheltuielile trebuiau raționalizate.”

          Urmare a acestei experiențe, Armata Națională a organizat câteva similare la ea acasă pentru proprii lideri inferiori cu suport britanic.

          Pe de altă parte, Slovacia a excelat la compartimentul gazdă, concept și conținut de curs, dar și profesori: „ A fost un curs de carieră, destinat personalului din statul major al batalionului. În timpul celor 6 săptămâni am însușit cum funcționează un stat major de batalion, s-a explicat foarte detaliat atribuțiile fiecărui gen de armă, ce abilitați trebuie să posede, cum se face planificarea operațiilor. M-a impresionat dedicația formatorilor slovaci. Unul dintre ei era atât de profund și implicat, încât cunoștea materia până la cele mai mici detalii și avea răspuns la orice întrebare: el înțelegea că de el depinde calitatea armatei și respectiv era foarte sever cu ai lui, studenți din armata slovacă.

          De asemenea, am călătorit puțin prin țară organizat și individual. Evident, nu puteam trece indiferent de această zona muntoasă frumoasă.”

          Ofițerul ne-a mai comunicat că informația reflectată la curs era aplicabilă pentru Armata Națională în proporție de 80-90%, dar aceasta a fost realitatea anilor 2010-2011. Pe cât de pertinente la nivel de armată sunt experiențele mai prezente e greu de spus, cel puțin cele individuale sunt, dacă judecăm prin prisma ideii lui Homer precum că Eu sunt câte puțin din tot ce am întâlnit.

foto de pe net

          Armata Republicii Cehe cuprinde forțele terestre, forțele aeriene și Statul Major General. Între anii 1940 și 1989 extinsele forțe armate cehoslovace (aproximativ 200.000) au format unul dintre pilonii alianței militare a Pactului de la Varșovia. După Divorțul de Catifea din 1 ianuarie 1993 Cehia face o reorganizare majoră și reduce forțele armate, ce încep o nouă direcție de dezvoltare după aderarea la NATO pe 12 martie 1999.

          Rezerva activă a statului face parte din armata profesională a Republicii Cehe. Serviciul militar obligatoriu s-a încheiat în 2004, iar voluntarii trebuie să aibă armata făcută ori să participe la instruire timp de 8 săptămâni. Ulterior, rezerviștii revin pentru trei săptămâni la antrenament anual și pot fi chemați pentru a servi patria două săptămâni în timpul unei crize non-militare. Sursa: https://bit.ly/3ieoymN

foto de pe net

          Armata Republicii Slovace include forțe terestre și aeriene, Comandament de instruire și suport, și Statul Major General. Țara a aderat la NATO pe 29 Martie 2004, iar doi ani mai târziu a fost abolit serviciul militar în termen. Sursa: https://bit.ly/3ifEvch

          Potrivit site-ului https://www.globalfirepower.com/ Slovacia ocupă locul 58 din 138 cele mai puternice armate pentru anul 2021, fiind depășită de Cehia cu 24 de poziții.

Ianuarie 2021

In engleza: https://dragostinavicol.org/2021/01/18/moldovan-army-between-the-czech-republic-and-slovakia/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s