La muncă – cartografie obiectivă, acasă – inginerie auto creativă

Automobilul este cea mai mare şi cea mai frumoasă jucărie a omenirii adulte,

Edgar Morin, filosof francez

          Pe 29 ianuarie se serbează Ziua Internaţională a Automobilului. Evenimentul vine să amintească despre primul automobil, construit de inginerul german Karl Benz în anul 1885, ce s-a numit Motorwagen.

          În contextul acestei sărbători ne propunem să evidențiem o invenție pe roți a maiorului Mihail Patrînjel, șef serviciu cartografie, Baza topografică militară. Dânsul a construit o mașină unică în țara noastră, asamblând piese auto de la diferite alte mașini. Munca a durat ani buni, dar și satisfacția e pe potrivă: ”Primul imbold a fost prin anii 2002-2003 când, fiind elev, mă deplasam la școală cu bicicleta, iar iarna – pe jos. Respectiv, pe o distanță de 8 km ai timp de idei creative. Ar fi bine, mi-am zis, să pot crea un transport potrivit pentru toate anotimpurile”.

          Acest ”ar fi bine” a început transformarea în practică cca 8 ani mai târziu. Procesul a fost unul lung, cu întreruperi, obiectul pasiunii suferind diverse modificări: de la bicicletă cu motor de scooter la mașină mare cu o sută de cai putere. Buggy BIOX, cum a numit-o autorul în numele fiicelor sale Bianca și Oxana, include în sine cam 5 -7 branduri de mașini: ”Această bijuterie auto a trecut botezul în diverse condiții: am mers cu ea pe drumuri dificile, am sărit cu ea, am făcut acrobații, inclusiv prin rotații pe loc și acum pot afirma că visul este pe deplin realizat.”

          Următorul pas ar fi înregistrarea automobilului, dar e o procedură anevoioasă, mărturisește domnul maior: ”În Moldova nu avem o instituție, care să presteze servicii de înregistrare a mașinilor unice și chiar dacă ea are tot ce conține o mașină produsă în serie și ar trece testarea în mod sigur, nu e clar ce pași trebuie întreprinși pentru a obține permisiunea de a circula cu ea pe drumuri naționale.”

          Chiar și așa ofițerul e dispus să soluționeze această provocare pentru a se bucura de creația sa la drumul mare. Până atunci Buggy BIOX este spre admirația localnicilor din Cocieri. Mai mult, pasiunea maiorului Patrînjel devine contagioasă și pentru alții: ”Prietenii au declarat că sunt tentați să făurească și ei ceva. Îi înțeleg… În cazul meu, bunăoară, e un fel de dependență – nu mă simt bine, dacă nu intru în garaj cel puțin o zi pe săptămână, pentru că evident mai sunt și responsabilitățile casei, iar de luni până vineri sunt total dedicat armatei.”

          Întrebat dacă ar accepta o funcție cu specialitate în domeniul auto, a venit cu un răspuns ferm: ”Nu. Nu vreau să transform pasiunea în obligație. Cea din urmă omoară la un moment dat dorința de crea. Pentru mine atelierul meu de creație este o recreere, un loc de regenerare a energiei pentru o nouă săptămână.”

          Ofițerul și-a propus să facă plimbări pe apă cu un catamaran de 4 locuri, să mai producă o mașină de golf (terenul de golf nu intră în plan) și una 4X4. Pe cât de aplicabile sunt ideile depinde de posibilitățile financiare: ”Cheltuielile la acest proiect s-au estimat peste 2000 euro, plus investițiile pentru instrumente. Fără ajutorul părinților și prietenilor nu m-aș fi descurcat și le mulțumesc mult. Mizez pe ei și în continuare.”

          Apropo, mașinile cumpărate, visate și create maior Mihail Patrînjel le inserează în calendare anuale de format mare, pe care tot el le elaborează, și le admiră la birou, spunându-și astfel în gând că Merită să trăiești pentru și prin vise.

          Printre alte vise materializate anterior sunt 11 obiecte din origami, la fel din domeniul transportului.

Ianuarie 2020

         

In engleza: https://dragostinavicol.org/?p=855

Alte articole despre pasiuni:

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/08/28/pescuitul-vaccinul-antistres/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/06/10/bucurii-de-la-copii-2/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/06/01/bucurii-de-la-copii/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/03/21/militarul-cu-inspiratie-poetica/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/05/22/juramant-sportului/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s