Cancerul nu ocolește armata

          Cancerul, supranumit boala secolului, devine și printre cele mai înfricoșătoare cuvinte din vocabularul oricărei limbi, pe măsură ce numărul de îmbolnăviri crește. Este o maladie ce poate îngenunchea chiar și un corp bine antrenat ca a unui militar. Deși în armată se înregistrează cazuri sporadice, se observă totuși o tendință – cancerul mamar și de colon, ne informează locotenent major-medic Natalia Rotari, șef secție Dispanseriere: ”În ultimii ani constatăm o întinerire a patologiilor cronice, astfel screening-ul, autopalparea glandei mamare trebuie făcute la o vârsta mai tânără și regulat.”

          Medicii ne tot spun să trecem un control medical anual, respectând investigațiile obligatorii în funcție de vârstă: colonoscopie, citologie, fibrogastroduodenoscopie, pentru a fi siguri că suntem sănătoși sau pentru a depista vreo maladie la un stadiu incipient. Însă, din anumite motive nu toți respectă recomandările medicilor. Se mai întâmplă că se trec cu vederea și anumite simptome simple ca oboseala, dureri musculare, vertijuri, slăbiciune, disconfort etc, semne clinice de importanță majoră, susține capitan-medic Diana Vacarciuc, șef secție Organizare și evaluare a expertizei medico-militare.

          Anume aceste stări le-a simțit colonel (r) Vitalie Beșleagă timp de 2 luni, iar în urma unor analize avea să afle că inamicul său este nimeni altul decât Cancerul, ce reușise să-i atace o parte din colon: ”Echipa de medici, condusă de colonel Roman Targon, mi-a înlăturat 27 cm de răutate și sunt extrem de fericit că și după doi ani nu există umbră de tumoare. Incontestabil, am avut noroc de medici profesioniști, receptivi și cu atitudine mai mult decât responsabilă atât de la Centru Consultativ Diagnostic, cât și de la Spitalul Clinic Militar Central.”

          Viața militarului Beșleagă după 22 august 2017 este altfel. Cele 2 intervenții chirurgicale și încă una ce urmează pentru reconstrucția colonului, 5 chimioterapii, o nouă ”prietenă” – stoma, un regim alimentar strict și proporționat – toate l-au făcut să fie mai precaut față de propria sănătate: ”Odată în 3 luni dau o serie de analize, pentru siguranță în 2 laboratoare diferite, am renunțat la lactate, la carnea roșie și la produsele, ce balonează. Nu vreau să-mi pun organismul la încercare, pur și simplu mi-am luat gândul de la ceea ce-l poate afecta.”

          Alimentația selectă, bazată pe produse bio, combinate și administrate corect au ajutat-o și pe plutoner-major (r) Lilia Sîrbu să scape de adenomul mamar. Grație cunoștințelor în nutriție, a reușit să atingă rezultatele dorite chiar și fără medicamente, iar corpul dânsei s-a dovedit a fi atât de rezistent postoperatoriu, încât s-au mirat și doctorii de la Institutul Oncologic: ”Am trecut prin 4 chimioterapii. Fiecare dintre ele se face numai dacă leucocitele sunt în normă. Eu le-am ridicat numai prin alimentație, fără nici un medicament. E adevărat că acest principiu de viață e scump, dar eu vreau să trăiesc și să trăiesc sănătos.” Apropo de finanțe, militarii și angajații civili ai Armatei Naționale sunt destul de receptivi în astfel de cazuri și se consolidează pentru a ajuta financiar colegul sau colega.

          Aspectul psihosocial este nu mai puțin important în situații de boală. Ambii militari au ales să-și împărtășească durerea pentru a o înjumătăți și pentru a fi reuși să meargă mai departe: ”Am aflat despre cancerul mamar în ajunul zilei mele de naștere. Mi-a căzut cerul pe cap… Cel mai greu mi-a fost să le spun părinților. Dar datorită susținerii partenerului meu de viață și a oamenilor din preajmă am început o luptă aprigă cu intrusul. Important este să nu te panichezi, ci să ridici capul și să opui rezistență răului”, a mărturisit subofițerul.

          Toate etapele prin care au trecut cei doi militari sunt tipice în vindecarea oricărui gen de tumoare. Să le reiterăm împreună cu căpitan-medic D. Vacarciuc:

  1. ne informăm ce forma morfologică există și care este rata însănătoșirii. Putem afla câteva păreri de la diferiți medici și laboratoare pentru a concretiza diagnosticul;
  2. acceptăm diagnosticul stabilit și ne conformăm protocoalelor existente;
  3. începem tratamentul indicat: chirurgical, chimio-, radio terapie, în dependență de caz;
  4. ne reabilitam fizic și psihic prin schimbarea stilului de viață de după cancer.

          Se pare că protagoniștii articolului au însușit bine lecția și s-au ajustat noilor condiții de viață. Domnul Beșleagă s-a reîntors în armată, chiar dacă i-a slujit deja 29 de ani și activează în prezent ca civil la funcția de consultat superior în Direcția cercetare militară: ”Odată ce am înțeles că este nevoie de mine, am revenit. Fiind ocupat, nu am timp să mă las purtat de gânduri îndoielnice, mă simt util și confortabil.” Doamna Sîrbu, printre cei mai longevivi militari activi ai AN, planifică să organizeze ateliere de nutriție pentru femeile militare imediat ce va posibil: ”Îmi propun să le învăț cum corect să se alimenteze ca să slăbească, să-și mențină formele, sănătatea proprie și a familiei. Voi continua să-mi împărtășesc experiența pentru a-i ajuta pe alții să depășească provocările, implicit legate de cancer”

          De altfel, tot cu scop de informare Asociaţia Femeilor din Armata Naţională a organizat un seminar în luna februarie curent. Participantele au luat cunoștință despre testul citologic, vaccinarea împotriva HPV și măsurile de prevenire a cancerului de col uterin. Acțiunea este parte a Campaniei naționale „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!” și a fost organizată cu sprijinul UN Women Moldova.

Cu mare regret trebuie să spunem că avem și cazuri tragice, când informarea, eforturile conjugate și alte măsuri nu pot salva omul. Durere nedescrisă a trăit întreaga Armata Națională în primăvara 2020, când cancerul a luat viața unui tânăr ofițer. Maiorul Alexei Iacoveț a fost campion la cumsecădenie, responsabilitate, dedicație și profesionalism, dar a pierdut definitiv lupta în fața bolii. La fel s-a întâmplat cu locotenent-colonel Viorel Sîrghi, un înflăcărat promotor al păcii la nivel global. Cei doi au plecat la cer, oferindu-ne o lecție profundă – să ne protejăm familia și propria persoană mereu și să acționăm cu anticipare.

          În concluzie, dacă există precedente în familie și/sau trăim în condiții de stres social, alimentar, să găsim timp să ne verificăm sănătatea. Nimeni altul nu va avea grijă de ea așa cum noi înșine, iar factori neprietenoși avem destui pe glob: ”Să ne străduim să fim mulțumiți față de sine, să trăim în echilibru cu gândurile, dorințele, puterile noastre; să avem o atitudine adecvată față de stres: fără frustrări, stări de vină, ofensă… Celule organismului se reînnoiesc periodic, ajutați-le să trăiască pe cele sănătoase”, ne sfătuiește neurologul Nina Mihai, medic superior la CCD. Lăsați loc de Buna ziua mereu și astfel veți mai fericiți, concluzionează eroii noștri, învingători ai cancerului.

Februarie 2020

Alte articole despre sanatate:

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/12/03/in-armata-cu-dizabilitati/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/09/08/prin-miscare-spre-recuperare/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/04/03/militarii-in-razboi-cu-covid-19/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/05/21/ajutati-sa-ajute/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/07/02/suflet-de-covid/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/05/30/eroi-ai-sanatatii-comunitare/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/04/29/in-blugi-impotriva-violentei-sexuale/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/03/13/somn-linistit-de-militari-pazit/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s