
Ziua de 11 februarie, începând cu 2016, este cunoscută ca Ziua Internațională a Fetelor și Femeilor în Știință. Scopul evenimentului este de a elimina discriminarea pe acest segment și a le încuraja să crească profesional. Cu această ocazie, ne-am propus să cunoaștem militarele din Armata Națională, care s-au dedicat activității științifice. Bunăoară, maior Uliana Stati, profesor la Academia Militară a Forțelor Armate, este doctor în științe biologice: „Am muncit 7 ani la teză, o experiență interesantă, ce mi-a adus și satisfacție. E adevărat că în țara noastră e anevoios să face știință, dar cu gândire pozitivă și oameni buni în preajmă, așa cum au fost profesorii de la Colegiul de medicină, am reușit să finalizez acest proiect științific.” Titlul de doctor în științe doamna ofițer l-a obținut înainte de armată, fiind pedagog în mai multe instituții de învățământ mediu și superior, iar în armată activează peste 14 ani: „Având gradul științific pot preda la Academia Militară și îmi place mult ceea ce fac, studenții îmi sunt ca proprii copii și mă despart de ei cu greu. Un alt avantaj al gradului științific este adaosul la salariu, dar numai dacă ai și o funcție corespunzătoare.”
Potrivit J1, Direcției personal și mobilizare al MSM, în Armata Națională sunt 4 femei militare cu grad științific, toate în științe socio-umanistice. Din păcate, o bază de date cu privire la angajații civili, doctorii în științe, nu există.
În lume mai puțin de 30% din cercetători sunt femei, dintre care 5% aleg științele naturii și ingineria și 8% construcțiile și industria, ne informează UNESCO.
Februarie 2021
In Engleza: https://dragostinavicol.org/2021/02/11/woman-military-in-science/
3 gânduri