Dezvoltăm cu Austria tradiții în securitate

          Pe 18 martie armata federală a 9 state, ce formează Țara Alpilor, își celebrează crearea din 1920. Oare cum anume?.. Poate în ritmul valsurilor vieneze sau printr-o combinație de muzici ale vestiților compozitori austrieci Mozart, Beethoven, Schubert ori poate cu o psihanaliză freudiană combinată cu scanare profundă a evenimentelor, așa cum a sugerat Christian Doppler? Și dacă tot suntem și căutăm aspectele militare, cred nelipsite sunt elemente de luptă marca Schwarzenegger?..

Toate aceste bogății naturale, culturale, medicale și altele Austria le oferă lumii spre admirație și folosire. Unul din fericiții beneficiari este și Elena Țarălungă, șefa Secției analiză, monitorizare și evaluare a politicilor, Ministerul Apărării al Republicii Moldova, care a vizitat Austria de mai multe ori. Ultima sa deplasare în această țară a inclus un curs privind  reforma a sectorului de securitate și un forum pe probleme de gender. Ambele au avut loc în 2018. Ce impresii i-a lăsat călătoria?.. cele mai frumoase pe toate segmentele: instruire, infrastructură, servicii, cultura și aspectul orașelor.

Să detaliem, începând cu studiile: „Cursul a fost unul util, în special pentru cei care elaborează și monitorizează documente de politici. Informațiile obținute erau mai mult decât binevenite chiar la începutul activității mele în armată, încă în 2013. Anterior, făceam anumite lucruri intuitiv, iar această instruire m-a făcut să mă verific dacă am procedat corect. Anume aici am învățat cum să implic eficient societatea civilă la diverse etape ale reformei sectorului de securitate și apărare. De exemplu, când sunt dezvoltate politici ce vizează resursele umane, în special femeile, neapărat este necesară  consultarea unei organizații din domeniu, în cazul nostru – Asociația femeilor din Armata Națională, căci cine dacă nu femeile își cunosc mai bine capacitățile și necesitățile. Cu atât mai mult că femeile constituie cca 20% din personalul armatei.

          Țin să completez că formatori ai programului au fost nu numai teoreticieni, dar și practicieni, cum ar fi membrii ai bordului de politici din misiuni internaționale ca Mali și Sudanul de Sud.  Ei au venit cu recomandări despre cum se gestionează o misiune, informații de preț ce le poți afla anume la astfel de evenimente.”

          Un detaliu sugestiv a fost cazarea și locul de desfășurare al cursului – în Castelul Păcii din Stadtschlaining, Austria – o zona foarte verde înconjurată de pădure: „Atât hotelul, cât și centrul de studii arată spectaculos, impunător. M-a impresionat modul în care au păstrat clădirile originale pe din afară, doar pe interior au adaptat sălile pentru studii. Aceeași tendință am observat și în Viena. Infrastructura modernă e gândită pentru comoditatea fiecărui cetățean, inclusiv pentru cel în scaun cu rotile, în timp ce edificiile sunt lăsate autentice.

Am fost încântată să văd Palatul Schönbrunn, muzeele Belvedere și Albertina cu colecții de picturi ale lui Da Vinci, Michelangelo ș.a., bineînțeles, faimoasa Opera din Viena. E foarte vizibil respectul față de trecut, țin mult la personalitățile neamului. Pe obiectele propuse turiștilor spre vânzare neapărat va fi prezent chipul lui Mozart, Schubert, Strauss ș.a. Conduita băștinașilor e una mai aristocratică, cu maniere elegante, e o plăcere să te afli într-un astfel de mediu. Mai mult, au tradiții culinare interesante, de exemplu, ștrudelul e deosebit.”

sursa: army.md

       Colaborarea Austriei cu Moldova pe segment militar, inițiată în 2011, include mai mult decât cursuri despre reforma de securitate și excursii în capitala europeană. O amplă campanie s-a conturat în domeniul managementului stocurilor de armament și muniţii. Prin coordonare cu Misiunea OSCE în Republica Moldova, în primăvara anului 2014 un grup mobil multinațional de experți din Suedia, Germania, Elveţia, Canada, în frunte cu Austria, a dirijat buna desfășurare a programului, printre finalitățile căruia este și micșorarea riscului de explozie necontrolat la toate locurile de păstrare a munițiilor, ne-a informat colonel Andrei Camerzan, locțiitor șef Direcție Logistica – șef secție armament și tehnică militară a MSM. Țara lider a condus compartimentul instruire, bazat pe un sistem 3M (Moderare, Mentorat și Monitorizare), de care au beneficiat 180 de persoane din mai multe structuri de forţă din Moldova. În rezultat, noii formatorii au căpătat cunoștințe și abilități de gestionare a sectorului. De asemenea, cu suportul Misiunii OSCE în Moldova, se preconizează darea în exploatare a unui laborator staționar de testare chimică a munițiilor, miza fiind din nou pe experiența și profesionalismul reprezentanților din Școala Logistică a Forțelor Armate a Austriei. În acest fel, Armata Națională asigură o sustenabilitate și devine un furnizor de siguranță în această ramură, a completat aceeași sursă.

***

sursa: Google

          Forțele armate austriece au câteva componente: terestre,  aeriene, misiunile internaționale și forțele speciale. Resursele umane reprezintă peste 22 mii personal activ și 945 mii de rezerviști. Femeile au fost acceptate pentru serviciu militar din 1998. Bugetul militar este de 0,74% din PIB-ul național. Austria nu face parte din Alianţa Nord-Atlantică, după o decizie încă din 1955. sursă: https://ro.qaz.wiki/wiki/Austrian_Armed_Forces

Martie 2021

In engleza: https://dragostinavicol.org/2021/03/24/developing-security-traditions-with-austria/

Alte articole despre colaborari bilaterale:

https://dragostinavicol.org/2021/01/18/armata-moldoveana-intre-cehia-si-slovacia/

https://dragostinavicol.org/2021/11/26/glie-in-militarie/

https://dragostinavicol.org/2021/10/25/aliniere-la-standarde-europene/

https://dragostinavicol.org/2021/08/24/relatii-cu-zid-si-castele/

https://dragostinavicol.org/2021/07/30/euro-asia-militara/

https://dragostinavicol.org/2021/05/28/mai-euro-american/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s