Triunghi scalen militar moldo – sârbo – georgian

harta colaborării militare

          De pe meleagurile, în care Sârba e ca o carte de vizită a dansului național, să ne deplasăm pe pământuri sârbești, unde Slava și Kafana sunt la locuri de frunte. E adevărat că și forțele armate sârbe, ce-și serbează ziua pe 23 aprilie încă din 1815, sunt la loc de cinste. Armata acestei țări, formată din forțe terestre și aeriene, este una profesionistă începând cu 2011, când a abolit serviciul militar obligatoriu. Miza este pe cei peste 28 mii de militari activi, în completarea cărora vine rezerva activă și pasivă, aproape de două ori mai mare.  Serbia este membră a mai multor organizații internaționale, cum ar fi ONU, Consiliul Europei, OSCE, PpP, OCEMN și altele, dar își păstrează neutralitatea militară. Țara are o poziție înaltă la indicele global al păcii.

SERBIA

armata sârbă, sursa: google

          Serbia este un important producător și exportator de echipamente militare în regiune și, de fapt, industria de apărare înregistrează o creștere în ultimii ani. https://bit.ly/3wogIxg

          Aceștia sau/și alți factori au făcut ca la scurt timp după războiul regional, țara să-și revină rapid. Mai mult, reușește să găzduiască evenimente internaționale, cum este cel la care a participat căpitan Sergiu Talpă, șef serviciu păstrare armament și muniții din Baza de armament şi muniţii al Armatei Naţionale: „Am avut o săptămână plină de informații și un schimb de experiență în domeniul securității fizice a armamentului și munițiilor. Scopul de bază a fost să însușim elemente noi corespunzătoare standardelor moderne. Evenimentul s-a produs în 2016, iar astăzi putem constata o îmbunătățire a sectorului în ceea ce privește armata noastră. Cât despre aspectul turistic al vizitei pot să zic că m-a impresionat ospitalitatea sârbilor și locurile pitorești, în special mănăstirile și capitala Belgrad.”

          Cooperarea moldo-sârbă a început în 2014 și e una modestă-câteva întâlniri ale oficialilor și instruiri în domeniul securității cibernetice, a munițiilor și a egalității de gen, a menționat maior Vasile Pugacescu, ofițer principal, Direcția cooperare internațională a Ministerului Apărării.

Vardzia, sursa: google

GEORGIA         

Cel de-al treilea punct, ce formează triunghiul nostru militar din acest articolul, este țara în care Khachapuri este servit ca la noi mămăliga, iar Vardzia, Catedrala Svetițhoveli și Sataplia sunt primele locuri propuse spre vizitare, ne sugerează Sofia Nutsubidze, soția unui militar din Georgia, singura din cele trei țări cu ieșire la mare și care marchează ziua armatei pe 30 aprilie.

armata georgiană, sursă: google

          Componentele de bază ale armatei georgiene sunt forțele terestre, aeriene și de Operațiuni Speciale, plus Garda Națională. Curios că forțele navale nu sunt subdiviziune a Ministerului Apărării, ci a Gărzii de coastă.

          Georgia are o istorie a industriei militare încă din timpuri străvechi, domeniu ce a cunoscut atât ascensiuni, cât și stagnări, dar a continuat să încerce să producă aeronave cu și fără pilot, transport blindat, muniții, diverse tipuri de sisteme de artilerie, echipamente balistice folosind propriile ingrediente și altele, în special pentru uz intern.

          Pe plan extern militar statul caucazian creează și menține legături cu mai multe state, inclusiv cu Republica Moldova, având ca baza un acord de colaborare semnat la 1 octombrie 2014. E adevărat că cooperarea bilaterală avansează timid: „Participăm în comun la activități multinaționale în cadrul NATO, cum este PfP, DBCI, exerciții, conferințe, instruiri și în cadrul Parteneriatului estic,  ne-a comunicat colonel Gheorghe Oarză, șef  Direcţie politică de apărare şi planificare a apărării, MA.

DIP, 2018

          Una din activitățile ce se desfășoară în Georgia la care participă și țara noastră este conferința internațională anuală despre dezvoltarea corpurilor de sergenți. La evenimentul organizat în cadrul programului DIP în 2018 am fost reprezentați de sergent clasa 1, Andrei Cojocaru, sergent principal al Armatei Naționale. Timp de 4 zile subofițerul a reușit să vorbească lumii despre pregătirea profesională a sergenților moldoveni, să ia cunoștință de noi progrese în domeniu și să se familiarizeze cu civilizația georgiană: „M-au impresionat cultura, ospitalitatea și unele tradiții georgiene, printre care este și dansul lor popular. Merită atenție și centrul istoric din Tbilisi, pe care l-am vizitat în una din zile. Țin să completez că și pe segment militar, inclusiv pentru categoria sergenți, Georgia a evoluat enorm. Și noi ne străduim să avansăm, să implementăm cele mai bune practici, inclusiv de la georgieni, care ne-au acordat suport informațional, vizitându-ne periodic.”

DIP, 2018

          Fiecare interacțiune profesională lasă amprente. Speranța e ca ecourile să fie doar pozitive și reciproc avantajoase. Mai mult, se pot lega prietenii prin prisma unor subiecte comune sau pasiuni similare, iar aceasta înseamnă încă un pas spre dorința de a menține pacea pe întreaga planetă.

      Aprilie 2021

In engleza: https://dragostinavicol.org/2021/04/30/moldovan-serbian-georgian-military-scalene-triangle/

Alte articole despre colaborari bilaterale:

https://dragostinavicol.org/2021/01/18/armata-moldoveana-intre-cehia-si-slovacia/ https://dragostinavicol.org/2021/03/23/semanam-cu-austria-traditii-fara-riscuri/

https://dragostinavicol.org/2021/05/28/mai-euro-american/

https://dragostinavicol.org/2021/06/30/podul-militar-moldo-britanic/

https://dragostinavicol.org/2021/07/30/euro-asia-militara/

https://dragostinavicol.org/2021/08/24/relatii-cu-zid-si-castele/

https://dragostinavicol.org/2021/10/25/aliniere-la-standarde-europene/

https://dragostinavicol.org/2021/11/26/glie-in-militarie/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s