Puțin despre drone și armată

          A apărut faimos și a devenit populară în scurt timp. Mai mult, s-a ales și cu o zi, sărbătorită de mai multe țări, în acest an pe 2 mai – Ziua Internațională a Dronei. Deși acest dispozitiv are rădăcini încă din perioada Primul război mondial, utilizarea lui în prezent este mai mult comercială. Și atenție!.. cu acordul implicit al Ministerului Apărării – scrie negru pe alb în art. 4 al Legii nr. 143 privind controlul spațiului aerian. Posesorii aeronavelor fără pilot pot obține avizul gratuit în termen de 10 zile lucrătoare și se oferă pentru un singur survol. Până în prezent au fost prelucrate în jur de 50 cereri, unele fiind refuzate pe motiv că nu s-au respectat condițiile Legii nr. 245 din 27-11-2008 cu privire la secretul de stat, a relatat locotenent-colonel Andrei Corcimit, șef secție apărare antiaeriană și aviație, J3 Direcție operații.

          Ce se întâmpla în cazul uni zbor fără permisiune? Militarii Armatei Naționale au dreptul să utilizeze mijloacele de foc, aspect prevăzut în Legea Nr. 147 din 14-07-2017, art. 21- (1) Militarii Armatei Naţionale aplică armamentul convențional din dotare… împotriva aparatelor de zbor fără pilot care survolează obiectivele militare şi zonele militare restricţionate.

          Codul aerian, publicat acum un an, prevede și alte restricții bine de știut, iar pentru comoditatea solicitanților se elaborează un soft în care să fie indicate zonele permise și interzise pentru pilotarea dronelor, proiect la care participă și reprezentanți ai Ministerului Apărării.           Ca fapt divers, Europa este lider în domeniul dronelor civile, iar Statele Unite ale Americii – în utilizarea aeronavelor pilotate de la distanță în operațiuni militare.

Mai 2020

Alte articole despre instruire și știință

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/10/05/eu-sunt-profesor-la-academia-militara/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/08/31/expresii-cu-origini-militare/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/07/26/cine-masoara-pamantul/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/07/23/caldura-si-lumina-de-la-soare-pentru-militari/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/04/20/chineza-invatata-din-viteza/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/03/20/cunosti-franceza-avansezi-cu-viteza/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/01/11/codul-morse-obligatoriu-pentru-miliari/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2019/04/23/soldatii-cuceresc-cetatea-intelepciunii-biblioteca/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s