Învingătorii focului

          Comunitatea internațională marchează pe 4 mai Ziua internaţională a pompierilor, ce vine ca un gest de recunoștință pentru devotamentul și sacrificiul acestor oameni.

          Armata Națională a Republicii Moldova are proprii pompieri și o mașină antiincendiară, echipată corespunzător. De ce?… pentru că potrivit regulamentului Baza de păstrare a combustibilului, care are rezervoare de carburanți în dotare, trebuie să fie capabilă să intervină rapid în caz de incendiu, ne-a comunicat maior Alexei Cucu, comandantul unității: „În fiecare dimineață noi raportăm starea tehnicii auto pentru a ști dacă se poate miza pe ea în următoarele 24 de ore, inclusiv pentru comunitate. Ultima noastră intervenție a fost în vara anului 2020 când în timpul tragerilor experimentale, desfășurate de Brigada de Infanterie din Bălți, s-a dat foc la uscăciuni și datorită echipei noastre focul a fost stins imediat. Dacă așteptam pompierii din oraș, putea fi prea târziu.”

          Grupul armatei de pompieri e ca o rezervă a forțelor de luptă ale orașului și se implică doar în cazuri de amploare. Pentru a menține nivelul de pregătire profesională Baza de carburanți participă la exerciții comune cu serviciul antiincendiar din teritoriu de două ori pe an.

          Unul din cei doi pompieri, Dumitru Jerep, are o carieră de peste 30 de ani, timp în care a stins foarte multe incendii, dar niciodată în unitatea militară din care este parte: „Colegii sunt conștienți de condițiile în care lucrăm, de obiectele ce prezintă pericol, cum a fi țigara, respectiv sunt responsabili. În schimb, în oraș din neatenție se mai produc incendii. Cea mai dificilă operație de stingerea a focului, la care am participat, a fost la un depozit de lângă calea ferată. Era noaptea, foc mare, gălăgie… S-a întâmplat acum vreo 15 ani.”

          Deși munca de pojarnic e una solicitantă și periculoasă, dumnealui nu regretă decizia luată cândva, are susținerea familiei și se străduiește s-o țină departe de stresul de la munca. Funcția de pompier din unitate este una civilă, ceea ce-i permite lui Dumitru Jerep să muncească până la vârsta de pensionare.

          Pe lângă evenimentul profesional internațional, pompierii noștri se bucură de atenție și pe 5 aprilie, când marcăm Ziua salvatorului în RM.

Mai 2021

in Engleza: https://dragostinavicol.org/2021/05/04/the-fire-winners/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s