
Perfecțiune nu există decât foarte rar, iar unde sunt imperfecțiuni apar motive de a le satiriza. Una din formele umorului ironic este caricatura, creatorii căreia marchează ziua profesională pe 5 mai.
Ochii subtili ai caricaturiștilor nu fac excepție pentru Armata Națională. Cea mai variată colecție în domeniu am descoperit-o la Alex Dimitrov. Deși dânsul se preocupă mai mult de fenomenul corupției și critică des comportamentul persoanelor politice, a țintit și asupra unor elemente din structura militară: „Mai activ am atins tematica militară în caricaturi pe parcursul anilor 90. În anii de studenție făceam mai mult șarje prietenești la adresa colegilor, cu care frecventam lecțiile și exercițiile militare la catedra militară a instituției, în care învățam. M-am ciocnit și cu cazuri de neghiobie din partea ofițerilor. Dar câțiva ofițeri-profesori au servit pentru mine drept exemplu de curaj, cumsecădenie și înțelepciune părintească. Adevărații profesioniști nu-i voi uita niciodată.”

Apropo, locotenentul (r) Dimitrov a fost un țintaș foarte bun. Toate testele la tir sau în condiții de câmp le susținea cu nota “exemplar”, completează rezervistul: „Catedra militară nu a fost din cele mai preferate. Ba mai mult, din cauza unui examen, ce nu l-am susținut, am pierdut bursa, de care aveam nevoie. Examenul era mai mult teoretic, ce ținea de balistica zborului proiectilului la care eu nu mă prea pricepeam, deoarece aveam probleme cu fizica. Dar să nu uităm că eram student-filolog, departe de formule fizice și matematice și traiectorii de zbor. N-am fost “papă-lapte” nici la cursurile de militărie, nici la tabăra de pregătire a locotenenților, dar de fire, totuși, sunt un om pașnic și prefer în loc de armă să țin în mână creionul sau aparatul de fotografiat.”

Caricaturile finalizate, inclusiv cele militare, artistul le depozitează în arhiva proprie, iar la necesitate le publică în presă: „Nu știu dacă le-a văzut cineva din militarii-profesioniști, dar cred că ei cunosc mai multe probleme cu care se ciocnesc zilnic în armată. Oricum ar fi, vreau sa-mi exprim o deosebită considerație și respect pentru geniști – acești băieți curajoși, care riscă cu viața pentru a neutraliza proiectilele explozibile rămase încă din timpul al doilea Război mondial și conflictul transnistrean. Sunt eroi adevărați, modești și de neînlocuit. ”
Titlul de caricaturist militar figurează și în CV neformal al colonelului Leonid Cazacov, șef J1 Direcția personal și mobilizare, MSM: „În perioada când făceam studii la școala militară suvorovistă din Sankt Petersburg eram redactorul gazetei de perete Studentul universal, ce includea și desene umoristice. Săptămânal pregăteam materiale și cream noi personaje, un fel de ironizare fără supărare despre viața de student. Colegii chiar se regăseau în ele și râdeam împreună. Toate erau create pentru buna dispoziție. Superiorii îi lăsam în afara atenției, poate doar comandantul de companie și nu făceam publică nici o lucrare.” Unele creații ale dumnealui și acum pot fi admirate în albumul de absolvire al studenților militari din 1993.

Primii pași spre caricatura militară face studentul Academiei Militare a Forțelor Armatei, Valerian Achiruș. Lucrările lui sunt o combinație dintre pasiunea față de armată și personaje din desene animate.
După discuția cu cei trei parcă ni se face dor de imagini de satiră, nu-i așa?.. Să ne permitem plăcerea de a râde cât mai des, inclusiv de propriile defecte și astfel să devenim mai buni și mai înțelepți.
Mai 2021
Îmi plac caricaturile lui Alex Dimitrov… Pe una din ele s-a născut un vers…https://vitaliebunduchi.wordpress.com/2014/09/16/naluca-2/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ador cand o creatie naste o alta. Bravo amandurora!
ApreciazăApreciat de 1 persoană