Ei fac să avem lumină și căldură în casele noastre zi de zi, iar pe 16 mai de Ziua internațională a luminii, să facem lumină despre munca electricienilor. Specialiștii din armată sunt angajați civili, în fiecare unitate câte unul, în funcție de statele de personal. Aceștia sunt asigurați în proporție de 90% cu materialele de electricitate, ceea ce e o îmbunătățire în ultimii ani, susține colonel Iurie Lungu, șef secție Infrastructură și protecție a mediului, J4 Direcția logistică: „Asigurarea logistică se realizează atât la nivel de unitate, cât și centralizat. Problema noastră sunt rețelele de electricitate învechite pe care le schimbăm treptat în fiecare unitate.”
Diferența de abordare față de domeniu o simte și Eugeniu Voleac, inginerul (energetician) din tabăra 123, care a venit în armată 10 în urmă, la scurt timp după absolvirea facultății: „În sarcina mea întră întreținerea posturilor de transformare, deservirea rețelelor electrice, la necesitate reparația lor etc. Îmi fac un plan anual și știu ce am de făcut pentru a menține buna funcționare a sistemului, e mai mult o muncă în ”spatele cortinei”, deși, recunosc, prefer proiectele al cărui rezultat să vede, cum a fost iluminatul taberei.”
Specialistul, pentru a ține pasul cu evoluția în domeniu, citește literatură de specialitate, participă anual la cursuri și susține categoria de performanță (acum e la grupa IV de securitate electrică), iar în afara orelor de muncă, la ocazii, prestează servicii și celor din afara armatei: „Energia electrică ne ajută mult și e bine să o respectăm – să o consumăm rațional și la cea mai mică suspiciune: un scurt circuit, un miros de ars, fire fierbinți ș.a., să ne adresăm meșterului. Consumatori sunt mulți, dar rețeaua, în parte, e mai veche și poate ceda. ” – a conchis expertul.
Mai 2021