Mai Euro-American

          Ca o floare de liliac putem compara relația subiecților din prezentul articol. Asocierea e simplă: patru petale – patru armate, din multele cu care Armata Națională colaborează, sărbătoresc ziua armatei în luna mai. Cum luna lui Florar nu poate trece fără mirosul pătrunzător și coloritul atrăgător al liliacului, așa structura militară nu ar putea evolua încrezător fără suportul țărilor din afară, implicit cele vizate aici. Or liliacul, supranumit “floarea memoriei“, creează o oportunitate de a evidenția memoriile adunate de-a lungul anilor cu fiecare din cele patru țări.

Bulgaria

poza de pe net

          Vom începe cu Țara trandafirilor, care celebrează ziua forțelor armate pe 6 mai, atunci când artificiile, paradele și ceremoniile militare cuprind întreaga țară. În restul zilelor forțele terestre, aeriene și navale muncesc asiduu pentru a-și menține titlul de garant al apărării și suport al păcii internaționale. De exemplu, din 2004, anul aderării la NATO, Bulgaria menține peste 700 de trupe în trei țări și mai are misiuni în multe alte părți ale lumii. Din cele cca 50 de țări cu care Bulgaria interacționează bilateral pe segment militar se numără și Moldova, o legătura stabilită încă din 1995. Cea mai productivă perioada a fost în 2006-2009, iar ca activități comune putem trece pe listă câteva întâlniri oficiale, expoziții și în ultimii ani studii militare, Bulgaria fiind țara gazdă, ne informează maior Vasile Pugacescu, ofițer principal, Direcția cooperare internațională a Ministerului Apărării.

          O școlire în limba engleză a termenilor militari și de organizare a exercițiilor/teatrelor de operații multinaționale a avut în 2019 locotenent-colonel Lucreția Pascari-Tomoianu, MSM: „Cursul respectiv a fost organizat în premieră în Bulgaria și este binevenit pentru noi, deoarece ne ajută să ne orientăm mai ușor în organizarea și executarea principalelor obiective trasate la nivel internațional.”

          În prezent, doamna ofițer folosește cunoștințele în misiune ONU în Sudanul de sud. Totodată, își amintește cu drag despre orașul fondării Țaratului Bulgar, Shumen: „Cel de-al 10-lea oraș ca mărime din Bulgaria are monumente istorice deosebite în felul său. Două din ele, Cetatea Shumen și Memorialul Creatorilor Statului Bulgar, străjuiesc orașul de la înălțime. Cel din urmă, considerat singurul din lume care descrie întreaga istorie a unei țări de la crearea sa și până în prezent, m-a uimit prin dimensiunile și arhitectura sa. Până la această vizită, Bulgaria pentru mine însemna țara turistică cu litoralul Mării Negre. După aceea am descoperit – o altfel, o țară cu tradiții transmise din generație în generație, cu priveliști frumoase: stânci, scări de piatră și cărări înguste; o bucătărie cu influențe turcești și grecești, precum și cu oameni simpli, frumoși la suflet și la chip.

Statele Unitate ale Americii   

          Cele 50 de state existente între oceanele Pacific și Atlantic marchează ziua forțelor armate comune începând cu a treia zi de sâmbătă a lunii curente. În fiecare an se stabilește o temă unică sărbătorită, de regulă, cu defilări, recepții, uși deschise, spectacole terestre și aeriene etc.         

poza de pe net

          Cele 5 componente ale forțelor armate americane: forțele terestre, navale, aeriene, Infanteria Marină și Garda de Coastă, constituie cea mai mare putere militară din lume, potrivit Global Fire Power și ale altor topuri specializate. În aceste condiții Moldova, evident, e mai mult consumator. Colaborarea cu SUA, lansată în 1994, poate fi calificată ca cea mai variată și mai prezentă în programe de instruire și educație militară, menținere a păcii internaționale, logistică, asistență umanitară etc. Abrevieri ca KFOR, IMET, FMF/FMS, GPOI și altele sunt familiare și căutate de către militarii moldoveni. De ce?.. Pentru că toate aceste programe le oferă oportunități de dezvoltare personală și de aici, colectivă și națională. Bunăoară, căpitan Iulian San, inginer programator șef, Centru de Comunicații și Informatică, întors recent din Georgia, SUA, susține că prin această experiență și-a extins orizontul de gândire: „Pentru un comandant de companie Captain carrier course e eficient pentru că-l învăță să ia decizii la anumite stadii de planificare. Deși informațiile pot fi aplicate parțial în armata noastră, ele au un rol important în formarea unui unghi de vedere. Or fără o viziune clară, cunoștințele sunt inaplicabile.”

          Pachetul educațional nu este complet fără niște excursii, ce au ca scop cunoașterea poporului american și a scopurilor, ce le urmăresc, completează ofițerul. Din cauza pandemiei, însă, dânsul a reactualizat doar memoriile mai vechi: „În 2016 am stat 8 luni în Georgia, timp în care, pe lângă studii, am vizitat multe locuri istorice, inclusiv cinematograful unde a fost asasinat A. Lincoln. Am avut și o deplasare în Texas. Americanii își promovează mult istoria și pentru noi e o oportunitate să-i înțelegem mai bine.” Mai mult, e o ocazie să ne manifestăm la nivel internațional. Capitan Stan e unul din militarii armatei moldovene, ajunși cap de afiș la învățătură în școlile americane. Dânsul s-a ales cu premiul Dexter pentru rezultate excelente la întreg cursul.

Ungaria

Hajmaskér barracks

          Printre cele peste 100 de castele din Regatul hunilor, există unul, ce a aparținut unei unități de artilerie. Acesta a fost construit în perioada în care se fonda armata maghiară (1848). De atunci, în fiecare an pe 16 mai, ungurii își onorează forțele militare.

          Ca și în cazul altor state, armata Ungariei a trecut prin mai multe schimbări, în funcție de interesele, bugetul național și obligațiile sale față de organizațiile la care a aderat, de exemplu, majorarea cheltuielilor de apărare la aproximativ 2% din PIB, o obligație asumată față de NATO prin programul oficial „Zrínyi 2026.” În aceste circumstanțe prioritizarea activităților e hotărâtoare.

poza de pe net

          Moldova în interesele Ungariei apare în 1997, când este semnat un acord de colaborare dintre ministerele apărării în domeniul cartografiei şi geodeziei militare, și mai târziu un acord dintre guverne cu privire la păstrarea şi eternizarea memoriei militarilor şi victimelor civile căzute în războaie, materializat cu niște activități specifice. Relația s-a animat puțin în 2018, cu câteva întâlniri oficiale, inițiative, negocieri, realizabile rămânând a fi studiile. Până la acea perioadă 22 militari ai Armatei Naționale au beneficiat de diverse cursuri, găzduite de Ungaria.

          Dincolo de setările oficiale, ungurii lasă impresii pozitive, sunt receptivi și ospitalieri, susține căpitan Victor Popescu, Batalionul cu Destinație Specială. Dânsul a interacționat cu ei la mai multe activități, inclusiv la un curs desfășurat la baștina maghiarilor: „Ungaria este o țară specific europeană, văd o asemănare cu Transilvania, zonă pe care deja o cunosc. Poate de aceea nu m-a interesat mult din punct de vedere turistic. În schimb, cursul, o noutate pentru acea perioada, a fost unul deosebit. Finalitatea lui era ca comandanții militari să însușească metodologia celor 7 pași de gestionare a incidentelor psihosociale militare. Acestea pot fi cele mai diferite cazuri: de la un accident de elicopter și până la un atac terorist. În asemenea situații liderii militari trebuie să știe cum să procedeze cu persoanele traumate, cu rudele lor etc.”

Suedia

poza de pe net

          Pe ultima petală de liliac vom nota țara, care nu a fost implicată în niciun război în ultimii 200 de ani, nici măcar în cele două războaie mondiale. Cu toate acestea, Suedia rezervă anual 1,35% din PIB pentru bugetul armatei. Aceasta constă din forțe armate reduse: terestre, aeriene și navale, care pe timp de pace sunt dislocate în peste 70 de locații din Suedia. Curios, că Suedia nu are o zi specială a Forțelor Armate, deși datează din anul 1544 când regele și parlamentul au decis să înființeze o armată națională. Data specială pentru suedezi e 29 mai, când marchează Ziua Veteranilor, o zi în amintirea celor care au slujit în numele păcii.  

          Tot în numele păcii, Suedia se implică în diverse colaborări internaționale. Relația cu Republica Moldova a început în 2000 cu niște cursuri de instruire. Au urmat întrevederi, un memorandum semnat în 2017 și 6 planuri bilaterale ce vizează, în special, Rezoluţia 1325 privind Femeile, Pacea și Securitatea. Locotenent-colonel Galina Sîrbu, ofiţer principal secţie dezvoltare sisteme informaţionale, J6 Direcţie comunicaţii şi sisteme informaţionale; MSM a descoperit Suedia în 2019, alături de alți 35 de militari din 14 țări, prin prisma unui curs, ce s-a desfășurat la Centrul internaţional al forţelor armate suedeze SWEDINT: „Scopul evenimentului a fost să devenim mai bine pregătiţi (cunoștințe și abilități) pentru variate situaţii în zonele de conflict şi provocări, fiind detaşaţi într-o misiune internaţională de menţinere a păcii.”

          Pentru munca asiduă la orele teoretice și practice, cu simulări de caz (o situaţie de conflict), în care fiecare avea un rol clar stabilit, participanții au fost recompensați cu o  excursie în capitala Suediei, oraşul Stockholm: „Un oraş foarte frumos cu insule mici, poduri, clădiri vechi cu o arhitectură deosebită, străzi amenajate cu gust. M-a impresionat muzeul Vasa şi Palatul Regal, având norocul să asistăm la ceremonia de schimb al santinelei, care stă la straja palatului. Pe lângă această șansă turistică, am cunoscut oameni noi, cu culturi şi obiceiuri diferite. Cu careva dintre ei conversăm până în prezent pe reţelele de socializare.”

          Cele relatate mai sus au confirmat că Moldova, inclusiv Armata Națională, se dezvoltă numai relaționând cu alte state. Fiecare colaborare aduce beneficii. Important e să știi la timp să le „servești” ca dintr-o masă în stil suedez – câte puțin din fiecare – alegerea ne aparține. Toate alegerile în instruire, servicii sau materiale au un bonus final global – Pacea.

                 Mai 2021

In Engleza: https://dragostinavicol.org/2021/05/28/euro-american-may/

Altele la tema:

Armata moldoveană între Cehia și Slovacia

https://dragostinavicol.org/2021/03/23/semanam-cu-austria-traditii-fara-riscuri/

https://dragostinavicol.org/?p=1120

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s