Sergiu – „slujitor” al istoriei

          Republica Moldova sărbătorește pe 18 iunie Ziua profesională a istoricului, eveniment lansat acum 10 ani. Oamenii, care au ales să pună în valoare adevărul trecutului nostru, ne influențează indubitabil prezentul și viitorul. Printre ei se numără și cei 9 istorici ai Agenției pentru Știință și Memorie Militară (AȘMM). Curios, trei dintre ei au prenumele Sergiu, fapt ce involuntar creează o asociere dintre istorie și acest prenume.

          Ei bine, ce ziceți să-i cunoaștem pe fiecare?

Sergiu Cataraga

          Sergiu Cataraga, șeful Muzeului militar, doctor în științe istorice, lector universitar; predă istoria contemporană, specializarea – războiul II Mondial: „Anume în perioada contemporană sunt foarte multe capcane ideologice, propagandistice și e foarte greu să redai corect istoria, să menții un echilibru fără să luneci în radicalism. Experiența profesională și principiul de a lectura cel puțin 100 de pagini pe zi mă ajută mult în acest sens.” Cele două îi sunt utile și în munca administrativă, completează istoricul: „Lucrul administrativ ia destul de mult din timp în defavoarea activităților de cercetare și predare. Pe de altă parte, acum am șansa să mă îmbogățesc cu o altă experiență și să realizez niște dorințe/dureri anterioare comune ale colaboratorilor agenției.”

          Sergiu Bacalov, doctor în științe istorice, cercetător științific, medievist: „Documente pentru perioada medievală avem puține în țara noastră. Multe din ele se regăsesc în copiile sec. XIX, respectiv studiez în continuitate. Mai mult, consider că o trecere vizibilă de la medieval la modern nu s-a simțit la noi, poate doar la nivelul de elită. Modernizarea s-a făcut în anumite condiții și s-a evidențiat în Europa de vest. La noi schimbările au ajuns mai târziu, la începutul sec. XX.” Un alt specific al istoriei noastre este că avem puține clădiri medievale și chiar moderne. De aceea istoricul Bacalov și-a focusat atenția pe oameni și mediul în care ei au activat. Un loc însemnat în cercetările dumnealui ocupă și genealogia.

          Sergiu Munteanu, doctorand, cercetător cu predilecție pentru perioada modernă și contemporană; este interesat de istoria războaielor, a propagandei, a structurilor de forță și a armamentului: „Încă din scoală mi-au atras atenția trupele, unitățile și serviciile speciale. Aceste domenii m-au făcut să-mi aleg meseria de istoric. Îmi place să cercetez diverse documente, să scriu articole și să petrec excursii pentru vizitatorii Muzeului militar. Drept sursă de informare relevante pentru mine sunt arhivele și bibliotecile, plus cele specializate din internet. De exemplu, în ultimii ani multe biblioteci își publică cărțile, articolele și facilitează cunoașterea profundă și complexă a istoriei.”

          Istoricii AȘMM susțin că între ei nu există o competiție. Dimpotrivă, ei colaborează amical, fac schimb de informații, publică cu regularitate în revista Cohorta și depun eforturi comune pentru promovarea adevărului istoric.

Iunie 2021

Alte articole despre istorie

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/12/12/chisinaul-militar/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/11/29/istoria-neamului-de-pe-leu/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/09/27/e-loc-si-de-turism-militar/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/08/31/expresii-cu-origini-militare/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/06/16/artileria-de-alta-data-in-carte-unica-pastrata/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2019/05/18/chemarea-trecutului/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s