Podul militar moldo-britanic

poza de pe net

Ce? – Ziua Forțelor Armate britanice.

Când? – În fiecare ultima zi de sâmbătă a lunii iunie.

Unde? – În toată țară cu mai multe evenimente locale.

De ce? – Prin sprijinul și aprecierea demonstrate, în special în această zi, se oferă un    impuls moral relevant trupelor și familiilor acestora.

Cine?

  1. Forțele armate britanice active: marina și forțele aeriene regale, cât și armata britanică, care apără statul și interesele sale; promovează pacea; combat traficanții de droguri; oferă securitate și luptă împotriva terorismului. În total, cca 200 mii de militari.
  2. Veteranii, adică oricine a slujit vreodată în Forțele Armate Britanice.
  3. Rezerviștii, care renunță la timpul liber pentru a servi în forțele de rezervă, asigurându-se că în caz de necesitate vor fi gata să slujească țării. Împreună: 45 mii de persoane
  4. Forțele cadete (cadeții marini, aerieni, ai armatei și forța combinată), care reprezintă  peste 130.000 de tineri în peste 3.000 de locații din Marea Britanie.
  5. Familiile. Forțele armate nu și-ar putea îndeplini misiunile/responsabilitățile fără sprijinul incredibil al familiei și al prietenilor lor.
  6. Donatorii. Forțele Armate au sprijinul mai multor organizații caritabile din Marea Britanie și multe evenimente locale oferă oportunități pentru a le sprijini.”

          Astfel de prezentare structurată și îndemn explicativ spre susținerea militarilor, găsit pe site-ul: https://bit.ly/3gsEItm, nu te lasă indiferent nici față de evenimentul însăși și nici față de armata țării, în general.

          Marea Britanie, ca a doua cea mai mare putere din lume și a șaptea țară din lume după cheltuielile militare (2,2% din PIB), știe să cultive respectul atât pe plan intern, cât și pe plan extern.

poza de pe net

          În cei 27 de ani de colaborare documentată cu Republica Moldova (memorandum semnat pe 20.10.2004), Regatul unit s-a implicat în mai multe proiecte, devenind un partener strategic pentru țara noastră: Numirea atașatului militar cu reședința la Chișinău a reprezentat un puternic indicator de deschidere și interes al guvernului britanic de a sprijini Moldova în procesul de reformare a sectorului apărării, susține locotenent-colonel Tatiana Ionel, șeful Direcției cooperare internațională, Ministerul apărării.

          Un bilanț al colaborării moldo-britanice vine să confirme cele menționate mai sus.     

          Mai întâi despre instruire.

          Cursurile de limbă engleză au devenit o oportunitate pentru militarii și civilii din Armata Națională încă din 1996, numărul beneficiarilor ajungând la cca 350, inclusiv personalul din contingentul KFOR. Mai mult, în baza modelului britanic sunt organizate cursuri la Centrul de instruire lingvistică al Academiei Militare.

          Instruirea profesională pentru militarii moldoveni a început în 2002 și s-a desfășurat atât în țara ofertantă, cât și în alte țări europene. La acest compartiment putem puncta câteva premiere de rezonanță:

A.Croitor
  • Exercițiul Multinațional Cambrian Patrol la care Armata Națională participă din 2017, iar în următorii doi ani studenții militari s-au întors cu medalii de argint, demonstrând că disciplina și rezistenţa fizică sunt o normă pentru ei.
  • cursul ”Commissioning Course” oferit de 2 instituții regale de învățământ militar din Marea Britanie. Primul beneficiar a fost locotenent-major Alexandr Croitor, șef secție administrativ militară Basarabeasca. Dânsul a studiat timp de 11 luni la Academia Militară Regală din Sandhurst leadership și comunicarea cu civilii: „Am avut mari emoții, mai ales la absolvire, când pentru prima dată a fost arborat drapelul RM pe acel platou. Studiile au fost interesante și utile cu multe activități practice, deși primele două săptămâni mai dificile din cauza accentelor lingvistice britanice.” Ofițerul moldovean a avut o prestație bună, remarcându-se printre cei 38 studenți internaționali atât la învățătură, cât și înafara ei. Nu a ratat nici ofertele turistice în Scoția sau alpinismul și hiking în munți.
A. Croitor in munti

          O altă reușită pentru Moldova, realizată prin încurajarea britanicilor, a fost primul cursul național ”Managementul apărării în contextul securității globale”. Ministerul Apărării a desfășurat evenimentul în 2019, având ca grup țintă mai multe structuri de stat. Alte câteva interacțiuni eficiente s-au concentrat pe Analiza Strategică a Apărării, pe domeniile dezarmării şi controlului asupra armamentelor, cartografiei/geodeziei militare și a reconversiei profesionale ale militarilor trecuți în rezervă (retragere). Cel din urmă proiect a creat oportunități de recalificare pentru 293 de militari din armată și alte structuri de forță.

          Proiecte DCBI (Defense Capacity Building Initiative).

army.md

          Din februarie 2019 se conturează o nouă direcție de colaborare. E vorba Programul de dezvoltare Profesională – PDP (Professional Development Programm)

Prin intermediul acestuia funcționarii publici din sectorul de securitate și apărare vor însuși bunele practici privind controlul civil și democratic asupra Forțelor Armate. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi ca țară lider, investind 100 mii lire sterline. Lansarea proiectului este preconizată în toamna 2021, dar depinde de situația epidemiologică.

          Asistență în domeniul reformei sectorului de apărare

          Cu sprijinul financiar britanic militarii moldoveni participă la misiunile internaționale de menținere a păcii, cum ar fi în Mali. În acest fel, Moldova își sporește contribuția în calitate de furnizor de securitate, a completat doamna ofițer.

          Marea Britanie a fost alături de noi și pe perioada pandemică. Echipamentele individuale de protecție împotriva COVID-19, în valoare de peste 17 mii de lire sterline, a ajutat efectivul Armatei Naționale să depășească provocarea. Drept recunoștință pentru implicarea multilaterală,  E.S. dl Steven FISHER, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a fost decorat cu medalia „Consolidarea frăţiei de arme”.

          În concluzie, deși Englezii se mândresc cu înverșunare că nu se laudă niciodată, cum spunea scriitorul Wyndham Lewis, noi ne-am permis luxul de a ne lăuda cu o colaborare moldo-britanică, despre care suntem deschiși să vorbim și în continuare.

Iunie 2021

In engleza: https://dragostinavicol.org/2021/06/30/moldovan-british-military-bridge/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s