Colierul trecutului păstrat cu elan

foto Ecaterina Bodrug

          Muzeul Gloriei militare din Brigada de Infanterie Motorizată „Ștefan cel mare” din Chișinău vă spune ceva? Corect! Aici găsim documente, imagini, obiecte militare, ce reflectă istoria acestei unității. Știind că e cea mai veche unitate militară din Moldova, respectiv și informația e diversă și mai bogată: „Avem vârfuri de sulițe și obuze originale de tun din sec. 13-15, documente, fotografii din perioada modernă. Pe lângă informații, completăm muzeul cu lucruri specifice activității noastre. De exemplu, geniștii noștri au adus modele de muniții și obiecte explozive; păstrăm cupele brigăzii, adunate de la diverse competiții; cadourile oferite de oaspeți; obiectele personale ale militarilor, cum ar fi uniformele generalului Gaiciuc și colonelului Martin și altele”, ne-a informat maior Ecaterina Bodrug, șef serviciu educație civică și tradiții militare.

foto Ecaterina Bodrug

          Atracția muzeului reprezintă colecția de uniforme militare de luptă și de paradă, confecționate de locotenent Liubomir Krass, locțiitor comandant companie poliție militară. Atenție! Din propria inițiativă și din proprii bani: „Ținutele militare sunt din colecția mea personală. E o pasiune mai veche. Timp de vreo 15 ani am adunat ținute sovietice, românești, germane, dar am fost nevoit să le vând, în cea mai mare parte, pentru a-mi achita studiile, neavând o altă posibilitate. Câteva rămase le-am donat muzeului unității și acum vizitatorii pot studia fiecare uniformă. Am respectat culorile, stofa, mărimile, nasturii, chipiurile, insignele și ele arată exact ca cele adevărate. Accesoriile fie le-am comandat pe internet, fie le-am brodat/cusut manual. M-a ajutat și soția, care e designer vestimentar.

          O altă colecție de ținute militare aparține maiorului Tatiana Marian,ofiţer superior secţie achiziţii echipament şi produse alimentare, Direcţia achiziţii publice, pe care o așteptăm integral să revină în muzeu.

          Prin această contribuție, muzeul Brigăzii din capitală a devenit singurul cu un asortiment așa numeros de uniforme militare. Delegațiile străine, când vizitează instituția, au parte de o revelație: analizează fiecare detaliu, compară uniformele cu cele originale și se entuziasmează de similitudinea lor, se fotografiază pentru amintire cu fiecare separat, a completat doamna maior.

foto Ecaterina Bodrug

          Un alt element deosebit din muzeul brigăzii este Cetatea Soroca în miniatură, dar nu de dimensiunile unui suvenir, ci de 0,72 m înălțime și 2,70 m în circumferință. Ea a fost făurită de un soldat în termen, Andrei Gore, în 1999-2000 la inițiativa colonelului (r) Constantin Vișnevshi, pe atunci comandant Divizion de artilerie și obuziere: „Mi-am propus construcția acestei cetăți cu scop educativ-patriotic pentru ostașii din unitate. Am ales anume cetatea Soroca pentru că e mai simplă și mai mică comparativ cu altele. Am vizitat-o să ne facem o impresie clară despre ea, aveam schema fortăreței și în baza ei am realizat această lucrare din pietre, adunate de soldați după orele de pregătire fizică de la Valea Morilor. Sculptura a inclus și detaliile corespunzătoare originalului: fântâna, podul, ce cobora și se ridica, tehnica militară, luminițe etc.”

foto Ecaterina Bodrug

          Cea mai mare lucrare artistică din muzeu este o pictură murală, ce reprezintă Bătălia de la Vaslui din 1475. Ea fost realizată în anii 2003-2005 de trei ostași, care-și îndeplineau pe atunci serviciu militar în termen.

          Așadar, muzeul din Brigada de Infanterie Motorizată nr. 2, creat în 2004 la inițiativa locotenent-colonelului (r) Sergiu Pașa, este mai mult decât o sală, în care sunt strânse, păstrate și expuse obiectele din trecutul unității și al țării. Aici e o uniune de energie pozitivă, de emoții constructive, căci munca de voluntariat se face numai din plăcere și dăruire: „Ne implicăm pentru că vrem să lăsam ceva în urma noastră, să contribuim la păstrarea tradițiilor unității. Ne bucurăm să știm că avem o carte de vizită proprie și că tinerii soldați au o modalitate de a cunoaște istoria militară”, au completat cei doi ofițeri.

          Apropo, locotenentul Krass, nu reduce spiritul său creativ doar la muzeu. Dumnealui a contribuit la ultimul concept al uniformelor militare, printre cele mai vizibile fiind buzunarele destinate militarilor în termen, locul și aspectul epoleților, broderia de pe chipiuri în locul cocardei metalice și recent modele de tricouri pentru vară. Totuși, cel mai mult și-a focusat atenția pe compania din care este parte. Să atrageți atenția la ecusoanele brodate manual, la insignele noi și alte detalii, ce face poliția militară mai impunătoare și atractivă ca aspect exterior, opinează muzeograful, croitorul, pictorul, istoricul, juristul și primordial, militarul cu origini germane Liubomir Krass: „Mi-am dorit mult o carieră militară, în special în poliția militară, și am ajuns treptat la această etapă: la două catedre militare (de sergent și de locotenent) în timpul facultății, cinci ani de probă ca subofițer și numai după aceea am avansat ca ofițer.

foto Ecaterina Bodrug

          În concluzie, am venit cu gând de a mă familiariza cu evoluția muzeului unității, dar pentru că în acest caz nu poți face abstracție de oamenii aflați în spatele acestei instituții, am plecat cu satisfacția că am mărit lista mea de cunoștințe, care-și ipotechează sufletele în numele culturii și istoriei și despre care avem datoria morală de a-i cunoaște și susține.

Iulie 2021

Alte articole despre istorie

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/12/12/chisinaul-militar/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/11/29/istoria-neamului-de-pe-leu/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/09/27/e-loc-si-de-turism-militar/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/08/31/expresii-cu-origini-militare/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2020/06/16/artileria-de-alta-data-in-carte-unica-pastrata/

https://dragostinavicol.wordpress.com/2019/05/18/chemarea-trecutului/

https://dragostinavicol.org/2021/06/18/sergiu-slujitor-al-istoriei/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s