Pastele războinice

          Iubitorii de paste au motiv de a servi acest produs pe 7 iulie, când marcăm Ziua pastelor sau „macaroni” – un cuvânt cheie printre englezi în perioada Războiului revoluționar american. Cunoașteți, probabil, că armata britanică făcea glume cântate pe seama adversarilor, folosind asocierea cu macaroni?

          Mai mult, în 1993 a avut lot Bătălia de la Checkpoint Pasta, numită astfel pentru lupta de foc în Mogadisciu între trupele italiene și rebelii somali, ce a avut loc lângă o fabrică de paste.

          Adevărat că războiul, cum ar fi cel de-al II-lea, a lăsat omenirii și o moștenire culinară pozitivă – Spaghetti alla carbonara. Invenția s-a produs în Italia, după ce trupele anglo-americane au combinat pastele italiene cu două ingrediente clasice din micul dejun american: slănină și ouă. Denumirea provenită de la „carbone”, adică „cărbune” a devenit una irezistibilă pentru ambele tabere.

          Militarii în termen din armata moldoveană nu au în meniu acest tip de paste. Ei le consumă pe cele tradiționale ca formă în combinație cu sosuri, brânză, carne și în supe, ne spune locotenent-colonel Larisa Mîndrescu, șef serviciul alimentar al AN, secția planificare și asigurare, J4:  „Nu punem accent pe forma pastelor făinoase, ci pe calitatea și termenul lor de valabilitate. Potrivit Normei nr. 1 meniul soldatului trebuie să conțină 40 gr de paste făinoase pe zi. Deja fiecare unitate, în baza acestor norme, își creează propriile combinații. Cele mai solicitate sunt pastele cu carne de porc tocată, zisă și „Ca la marinar”. Asigurarea cu materie primă se face centralizat, fiind depozitată în Brigada de Infanterie Motorizată din Chișinău.”

Un gând

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s