Euro-asia militară

          Sunt trei în luna lui cuptor. Ce le unește?

  • ieșirea la apă, dintre care una la Marea Baltică, alta la Oceanul Pacific și cea de-a treia alintată de Oceanul Atlantic și Marea Mediterană.
  • roșul și albul de pe steaguri, plus albastrul unei țări din Europa Occidentală.

          Ar mai fi și alte asemănări, noi însă ne vom limita la ideea că toate trei ș-au creat armatele în luna iulie și au o colaborare cu o țară mică din Europa centrală de est – Moldova.

Japonia

          Forțele de autoapărare din Țara Soarelui răsare au fost înființate oficial la 1 iulie 1954. Însă, din cauza sezonului taifunelor, evenimentul se sărbătorește pe 1 noiembrie. Cei peste 260.000 de militari activi din forțele terestre, maritimă și aeriană sunt onorați printr-o paradă la fiecare trei ani.

          În ultimii ani, armata japoneză s-a angajat în operațiuni internaționale de menținere a păcii cu Națiunile Unite. În mod sigur, a interacționat pe alocuri și cu militarii din Moldova. Însă, o colaborare bilaterală moldo-niponă cu cadru legal nu există. Pe parcursul anilor, din 2004, au avut loc câteva întâlniri dintre oficialii militari și se menține o corespondență prin intermediul atașatului militar acreditat pentru Ucraina și Republica Moldova.

          Totodată, cu sprijinul financiar, inclusiv, al Japoniei (45.000 euro), Moldova a beneficiat de proiectul ”NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase” în perioada 2013-2017. Ca rezultat, au fost colectate 1 269 de tone de substanțe chimice în 15 depozite din diferite raioanele ale țării, moștenite din perioada sovietică.

Letonia

          Din ținutul gheișelor, al bonsailor sau al ceremonialului ceaiului să staționăm în țara cu cele mai înalte femei din lume. Tot Letonia are unul din cele mai vechi drapele din lume, din 1279. Și dacă în timpul liber letonii sau turiștii pot merge la închisoare ca distracție (un hotel a păstrat mediul fostei închisori de dezertori), atunci în armată se comportă cu cea mai mare responsabilitate.

          Militarii activi, cei trecuți în rezervă și familiile lor mențin cu roșu în calendar data de 10 iulie încă din 1919. După mai multe metamorfoze Letonia și-a ales calea – o armată profesionistă, membră a OTAN din 2004, cu forțe terestre, navale, aeriene și gardă națională, ce protejează coagulat teritoriul statului.

          Deschiderea către Moldova s-a produs în 2006, când a fost semnat un acord între Ministerele apărării ale celor două țări. Cooperarea se axează pe instruirea militară. Sergenții moldoveni au fost instruiți de către instructori letoni la Academia Militară a Forțelor Armate din Moldova, iar ofițerii moldoveni au studiat la instituțiile de învățământ militar din Letonia.

Franța       

          Traversăm Europa spre sud-vest să ne luăm doza de Libertate, Egalitate și Fraternitate, dar și să descoperim câteva caracteristici militare despre țara, care a semnat un acord de colaborare cu Moldova în domeniul apărării în 1998.

         

Forțele Armate Franceze constituie cea mai mare armată din Uniunea Europeană și a treia ca mărime din OTAN; are o prezență importantă în Kosovo, Coasta de Fildeș precum și în Orientul Mijlociu și în Teritoriile franceze de peste mări unde asigură menținerea păcii și securizarea rutelor maritime. O parte semnificativă din echipamentul militar este de producție franceză. Cu siguranță, unele elemente au fost admirate și de militarii moldoveni: fie cei care au participat la parada militară dedicată Zilei Naţionale a Republicii Franceze, inclusiv ai armatei franceze (14 iulie),  prima fiind în 2014; fie cei care au studiat în Franța. Bunăoară, începând cu 2016 în fiecare an câte 2 cadeți fac schimb de experiențe: ai lor vin la noi și ai noștri, de la Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” fac stagiu la Academia militară Saint-Cyr Coëtquidan. Printre beneficiari a fost locotenent major Dmitri Onofraș, lector universitar, catedra sisteme de armament și tehnică militară, AMFA: „M-am bucurat de șansa de a vedea din interior viața cotidiană a colegilor francezi. M-am simțit onorat să cunosc această instituție, știind că tot aici a învățat fostul președinte al Republicii Franceze, erou al Franței în cel de-al II-lea Război Mondial, generalul Charles de Gaulle. Cât despre experiența celor 5 săptămâni e una de neuitat, mai ales partea practică a cursului „Entrainement aux technique commando au Fort de Penthièvre”. Timp de 12 zile practic nu dormi și treci printr-o serie de provocări în continuu. Astfel, pentru prima dată în viața au făcut escaladări, forțarea cursului de apă, înot militar, alpinism etc. Acest program este obligatoriu pentru viitorii ofițeri francezi indiferent de genul de armă. O altă condiție pentru a ajunge ofițer este ca tânărul să fie cel puțin din generația a treia cetățean francez. De asemenea, m-a uimit cât de bine cadeții francezi cunosc istoria și respectă tradițiile militare.”

          Ofițerul moldovean a avut șansa de a ajunge în Franța prin acest proiect, care e singură pe perioada studenției la AMFA, pentru că a întrunit cele două condiții: cunoașterea limbii franceze și pregătirea fizică. Cea dintâi are rădăcini mai adânci și e legată de pasiunea copilăriei-fotbalul: „După ce în 1998 Franța a devenit campioană mondială la fotbal, mi-am pus un scop să ajung în această țară ca fotbalist. Pe atunci habar nu aveam că îmi voi realiza visul datorită armatei. Evident, mă simt împlinit că am văzut Parisul cu Turnul Eifel, Arcul de Trium, Champs-Élysées, dar și alte zone fermecătoare ca Mont Saint-Michel. În timp visul meu s-a extins și sper să revin în Franța pentru alte cursuri militare.”

          Poate că cele 15 persoane (militari şi civili) din cadrul Armatei Naţionale, care au studiat infanterie, artilerie, transmisiuni şi la cursuri de perfecţionare lingvistică în Franța sau alți 3 ofiţeri, care au absolvit studiile superioare din cadrul Academiei Militare Interarme din Paris, au avut vise similare și prin armată le-au realizat.

         

Instruire militară franceză se petrece și în țara noastră. De exemplu, Ataşatul Apărării al Republicii Franceze cu sediul la Bucureşti, anual participă ca lector la cursul post-universitar în domeniul Securității și Apărării de la Academia militară a Forțelor Armate ”Alexandru ce Bun”. Tot cu suportul financiar şi logistic francez se organizează cursuri de limbă franceză la Centrul Lingvistic al academiei și la Alianța Franceză.

          Așadar, prin interacțiune cu cele trei state Armata Națională, dar și țara noastră a devenit mai curată, cu un potențial intelectual mai înalt și cu un pas spre o cultură civilizată.

Iulie 2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s