
Omul, neamul, statul, armata trăiește și se dezvoltă numai și numai în colaborare cu oameni, popoare, țări și alte armate. Avem de unde alege cu cine să relaționăm – pe glob sunt peste 7 mlrd de individualități, 195 de state suverane și 180 de armate, conform informațiilor de pe internet.
Odată făcută alegerea începem să construim sau, parafrazând un proverb chinezesc, cărăm pietre mici ca să mutăm un munte. Armata Națională de 30 de ani a ”cărat pietre” împreună cu peste 30 de alte armate, cu unele construind un viitor, cu altele – o temelie. Despre fiecare din ele desfășurăm lunar pe paginile revistei Oastea Moldovei în funcție de ziua armatei a țării partenere.
Luna lui Gustar ne duce hăt departe până la imperiul cu o istorie milenară de la care pornesc științe, înțelepciuni, culturi și apoi ne plimbă prin țara cu cel mai mare castel și cu cele mai grele animale din lume.
China

Serviciu nobil – anume astfel apreciază chinezii Armata Populară de Eliberare, care pe 1 august a marcat 94 de ani de la fondare. În tot acest timp cele cinci componente/forțe: terestră, marină, aeriană, antiaeriană și de sprijin strategic au fost susținute în dezvoltare. Mai mult, armata are reprezentanță politică în Congresul Popular Național. Cu toate că efectivul armatei a fost redus în 2003, China continuă să fie cea mai numerică armată din lume după personalul militar activ, iar la compartimentul puterea armatei îi este atribuită poziția a treia, potrivit Global Fire Power.
Sufletele mari au voinţă, cele slabe doar dorinţă, glăsuiește un proverb chinezesc, pe care îl aplică, probabil, și în domeniul militar, atât pe interior, cât și în interacțiune cu cei din afară. Bunăoară, cu Republica Moldova cooperare a început în 2002 cu donații. De-a lungul anilor notăm 3 campanii de donare, ce au inclus echipament medical și de uz gospodăresc, tehnică de calcul, unităţi de transport şi bunuri materiale în valoare totală de 18.000.000 Yuan, ne informează specialiștii Direcției cooperare internațională a Ministerului Apărării.

Un alt capitol al colaborării bilaterale ține de instruire. Până în prezent numărăm 29 de burse oferite de Republica Populară Chineză, ultimele trei fiind pentru trei nivele diferite: comandant batalion, statul major al brigăzii și comandant pluton/companie. Studiile în instituțiile de învățământ militar din China se fac în 4 limbi, printre care dialectul mandarin, promovat de guvern, nu se regăsește, ne spune locotenent-colonel Nicolae Frăsîneac, unul din beneficiari: „Profesorii predau în chineză, iar materia este tradusă de alți chinezi în limba rusă. Așa învățăm și unele cuvinte în limba țării gazdă. E destul de greu să însușești ieroglifele chinezești. De fapt, aici am găsit totul altfel – un sistem, ce e pus pe roate și și-a demonstrat funcționalitatea în timp, doar se aplică. Loc de schimbări, gânduri de alternativă nu există. Am notificat infrastructura modernă și alte domenii avansate. Bunăoară, transportul cu diesel și benzină se găsește doar în armată, în rest numai mașini electrice. Am admirat modestia, simplitatea oamenilor și felul cum prețuiesc prietenia – cu sinceritate. De asemenea, am remarcat că tratează cu sfințenie tradițiile și istoria neamului, simțite la fiecare din locurile vizitate: Zidul chinezesc, orașul Beijing, mausoleul lui Mao Zedong, Palatul lui Confucius, muzee istorice. Cine-şi uită strămoşii e ca un râu fără izvor, ca un arbore fără rădăcini, susțin chinezii.”

Tot dânșii afirmă că Cel care revine dintr-o călătorie nu va mai fi niciodată la fel ca atunci când a plecat, fapt confirmat parțial de ofițerul moldovean: „E o afirmație valabilă o perioadă, indiferent de unde ai veni. Un timp anume te simți ca un OZN și ai dorința pătimașă de a implementa cele acumulate la tine acasă. Însă, când realizezi că timpul și logistica nu – ți sunt tocmai aliate, te lași păgubaș.”
Polonia

De la Marele Zid Chinezesc prin Drumul Mătăsii ajungem în Polonia, țara cu cele mai bune produse de in din lume, castele, saline și păpuși deosebite.
Individualitatea țării se manifestă și pe segment militar. Forțele armate poloneze sunt singura entitate militară din lume care folosește un salut cu două degete, doar în timp ce poartă o pălărie militară Rogatywka. Cele două degete presupun Onoare și Patrie, iar poziția lor în raport cu chipiul e o filosofie aparte.
Un alt salut special e Czołem Żołnierze adresat forțelor armate de către membrii guvernului sau demnitarilor la ceremonii. Soldații răspund, de obicei, cu Czołem (titlul statului/gradul de demnitar).
Încheiem capitolul curiozități prin a vă informa că Polonia organizează anual câte două parade militare: de Ziua Independenței, 11 noiembrie și pe 15 august de Sărbătoarea Forțelor Armate Poloneze.
De regulă, aceste evenimente sunt însemnate și în Moldova, polonezii fiind promotori tenace ai valorilor sale pe plan internațional. În cazul domeniului apărării ritmul colaborării a devenit unul ascendent din 2010, când aparatul ataşatului militar al Republicii Polone a fost stabilit la Chişinău.
Cu ne lăudăm până în prezent? La compartimentul instruire militară – 8 ofițeri moldoveni au studiat limba engleză și au făcut un curs avansat operațional-tactic; militarii polonezi din Batalionul Gărzii de Onoare ne-au onorat cu prezența la parada militară din 2016 de Ziua Independenței, au mai fost întâlniri ale oficialilor și alte câteva activități de interes comun, a specificat locotenent-colonel Valeriu Burusciuc, ofițer principal de birou, Direcția Cooperare Internațională, Ministerul Apărării.
Orice colaborare modestă sau variată are avantaje reciproce, chiar dacă aparent beneficiile sunt direcționate doar către una din părți. Pacea, finalitatea spre care tindem toți deopotrivă, se construiește prin ajutor și susținere, prin bunăvoință și înțelepciune, prin răbdare și implicare. Toate acestea doar împreună și niciodată izolat.
August 2021
4 gânduri