
Aliniere! Drepți!..
Pentru defilare pe subunități, distanța de doi jalonieri!..
Onor spre dreapta!.. Înainte marș!
Cu emoții controlate, deloc afișate, cu mândrie de neam și țară, cu încredere în capacitățile sale și ale camarazilor militarii mărșăluiesc demonstrativ pe Piața Marii Adunări Naționale. Setul emoțional e cu atât mai intens trăit, cu cât acest eveniment se desfășoară o dată la câțiva ani: „Când am aflat că, fiind în armată ca soldat, voi participa la parada militară, nu-mi puteam descrie norocul. Priveam cu admirație paradele anterioare și cele din străinătate, dar niciodată nu mi-am imaginat că pot fi în tabără celor, care creează acest spectacol”, mărturisește soldat clasa a III, Călin Malai. Dânsul își cunoaște poziția în formație cu exactitate: „Grupul 3, rândul 3, al treilea în rând… Așa mama mă va găsi mai ușor și vreau să fie mândră de mine”
Patru parade militare (1999, 2011, 2016, 2021) au consemnat și au făcut specială Ziua Independenței Republicii Moldova. Fiecare din ele a venit cu concept și conținut nuanțat despre care ne vorbește în continuare căpitan Vitalie Josan, comandant companie Garda de Onoare, participant la trei din cele patru parade naționale și alte câteva internaționale:
– Parada din 2011 a fost din poziție statică, următoarele două (după ce am ne-am inspirat de la alte parade din afara țării) – în mișcare. Drapelul lui Ștefan cel Mare a fost inclus alături de drapelul de stat al RM în paradele din 2011 și 2021, în schimb în 2016 am avut participanți din alte armate, iar cea din acest an – fără tehnică militară. În ceea ce privește efectivul, acesta e nou în proporție de 99% la orice paradă, respectiv pregătirea se face de la 0.
-…și selecția participanților, la fel.
– În mod sigur alegem pe cei mai buni, îi aranjăm respectând o serie de criterii și ne antrenăm într-un tempou alert, mai ales cu ostașii noi. Încă neîncorporați erau deja puși în calcul să participe la paradă, respectiv în 2 săptămâni am depus eforturi maxime pentru a fi la nivel. Antrenamentul și doar el ajută la depășirea emoțiilor, la acțiuni coagulate, să fim ca un nucleu.
– Da anume închegarea grupei e partea cea mai dificilă. Fiecare din noi însușește separat pașii, dar ca să ajungem la perfecțiune colectivă, să pășim în același ritm, la aceeași distanță, înălțime, muncim transpirând și rezultatul îl trăim cu plăcere, completează soldat Malai.

Să nu omitem și coloana sonoră. Doar o comunicare subtilă, nedescifrată de publicul simplu, dintre formațiile de militari și instrumentiști asigură armonia unui marș. Cine observă când dirijorul Orchestrei Prezidențiale cu un gest al mâinii dă tonul, apoi se aude toboșarul, semn ca primii militari să fie gata de start? Cine a notificat că garnitura muzicală a întregii parade are două componente: marșuri de defilare, compuse din patru melodii și marșurile de întâmpinare a oficialităților și introducerea drapelului? Mai mult, prin contribuția lui Alexandru Condrea, Gherghe Butuc, Petru Beregoi și Nicolae Babin repertoriul de front pentru ultimele două parade militare sunt creații autohtone sută la sută, ne-a informat locotenent-colonel Oleg Zatic, șeful Orchestrei Prezidențiale a Republicii Moldova: „În acest an s-au implicat 6 colective muzicale, dintre care 4 sunt ale Armatei Naționale și 2 de la carabinieri și poliția de frontieră. Toți cei 100 de muzicanți s-au antrenat zilnic separat și împreună pentru a avea o potrivire perfectă a partiturii.”
– Pentru paradele din afara țării vă pregătiți altfel?
– Fiecare țară are propriul concept de paradă. De regulă, diferențele sunt la alinierea formațiilor, darea onorului și cadența muzicii. Noi le însușim și ne adaptăm pentru a fi în unison cu ceilalți participanți. În România, Moscova a fost mai ușor, doar ritmul muzicii a fost puțin diferit și ne-am ajustat repede mișcările. În Franța am trăit o experiență complexă – multe țări, unele nu se conformau cerințelor gazdei la aliniere, la pornire și atunci am sugerat ofițerului de însoțire niște elemente, ce simplificau acțiunile. Ne-am bucurat că propunere noastre s-au luat în atenție chiar la următorul antrenament. Pe de altă parte, am „furat” și noi din compozițiile străinilor – am filmat, fotografiat mișcările din toate unghiurile, apoi ideile alese le-am dezvoltat, cizelat și le-am introdus la noi.
– Parada militară e un spectacol, un show și chiar dacă e o activitate comună, pacificatoare, există și dorința latentă de a se evidenția prin ceva. De exemplu, parada din Hanovra, Germania are o lungime de 12 kilometri și este considerată cea mai lungă din lume, Rusia – cea mai numerică, cu peste 12.000 de participanți. Noi la ce capitol putem concura, străluci?
– În opinia mea nu e bine să fie o paradă lungă – obosesc ochii, nu reușești să faci comparație și rămâi cu puțină informație. Noi nu suntem mulți, dar dacă antrenăm toate structurile de forță ale țării și toate unitățile Armatei Naționale, e suficient să creăm o impresie frumoasă și să nu fim agasanți. Spectaculozitatea paradei o creează aspectul exterior, cel mai mult atrage atenția cutia femeilor militare. Unele armate le schimbă ținuta la fiecare eveniment de acest fel, astfel parada prinde mai bine la public. Pentru noi e costisitor acest lucru și cred că suntem speciali pentru concetățeni prin felul nostru de a fi, de a ne prezenta. Noi suntem oglinda societății noastre.

– De ce avem nevoie de paradă militară?
– În primul rând, pentru a educa tânăra generație în spirit patriotic. Eu personal am venit în armata, motivat de ceea ce am văzut la parada din 1999, știam că vreau în Garda de onoare. De fapt, după fiecare parada militară s-a observat o creștere a numărului de încorporați, tinerii veneau mai hotărâți și mai informați, respectiv se făcea o selecție mai înaltă.
În rândul doi, parada e ca o dedicație pentru cei, care au stat la baza independentei țării. Acest mesaj trebuie transmis prin moderator sau în discursul persoanelor oficiale, prezente la eveniment.
– Dacă nu ați fi fost militar, ați fi venit sau vizionat parada militară?
– Fără îndoială, împreună cu copii, explicându-le tot ce știu despre fiecare unitate militară.
– Sunt voci, care afirmă că parada din acest an este inoportună. Dvs ce credeți?
– Daca vom opri educația, inclusiv cea patriotică, nu vom avea viitor. Noi organizăm parade la câțiva ani distanță, informațiile se uită, e nevoie de împrospătare periodică. Mai bine căutăm să economisim din alta parte și să ne permitem o dată în 5 ani câte o paradă militară.
Și dacă paradele militare, ce nu trebuie confundate cu spectacolul militar de forță, sunt astăzi mai mult ceremoniale, propagandistice, ca o demonstrație de disciplină și unitate, în trecut acestea aveau o altă menire. Când spun trecut, mă refer la perioada medievală și mai departe la origini. Bunăoară, în Roma antică se practica prezentarea publică a capturilor de război pentru a sugera supremația imperiului, a împăratului implicit. Obiceiul a fost remarcat și în statul medieval moldovenesc, când domnitorul Ștefan cel Mare organiza parade militare după victoriile mai mari la care erau aduși prizonierii și tehnica de război capturată, ne informează Sergiu Munteanu, colaborator științific, Agenția pentru Știință și Memorie Militară: „De regulă, paradele militare le organiza doar un stat independent, care avea propriile forțe armate. Or Moldova de-a lungul anilor a fost o provincie fie a Imperiului Rus, fie a României, deci participa la parade în capitalele statelor din care era parte.”
Prima paradă a unităţilor moldoveneşti a avut loc în 1917. Era 25 decembrie, ziua primei şedinţe a legislativului. Regimentul I Moldovenesc, bateriile de artilerie, garda palatului şi câteva unităţi străine au mărșăluit în faţa localului unde se desfășura şedinţa Sfatului Ţării, notează doctorul în științe istorie, colonel (r) Vitalie Ciobanu în cartea sa Militarii Basarabeni 1917-1918.
De la prima și până la cea recentă, toate paradele militare și-au găsit un loc în istoria neamului. Și chiar dacă au avut scopuri diferite și au fost percepute pestriț, impactul lor a fost de lungă sau de scurtă durată, colectiv sau individual, cert că spiritul de unitate s-a răspândit și sperăm acum a și încolțit în inimile fiecărui concetățean.

August 2021
2 gânduri