Un alt 3 septembrie

          Ziua de 3 septembrie o fi pentru unii cea de-a 246-a zi a calendarului gregorian și a 247-a zi în anii bisecți. Însă, istoria valorifică această dată prin evenimentele produse de-a lungul timpului, unele cu impact global, altele internațional sau local, incluzând bătălii, recorduri, tranzacții sonore, reușite spațiale și multe altele curioase. Și pentru că în țara noastră pe 3 septembrie e sărbătoare, Ziua Armatei Naționale, atunci să ne focusăm doar pe cele pozitive și cât mai apropiate domeniului militar.

          Dacă e să grupăm întâmplările zilei, atunci am obține trei compartimente.

  1. Cel dintâi vizează persoanele cheie ale unui stat.

          Astfel, Anglia în 1189 se alege cu un nou rege, Richard I, supranumit „Inimă de Leu”; iar Valahia și Moldova cunoaște pe Constantin Mavrocordat, ultimul domn român ales de către boieri în 1730. Dânsul a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei, remarcându-se ca un recunoscut om politic, bun diplomat, promotor al culturii moderne și mare reformator. Bunăoară, în 1741 a reorganizat stările militare, adică slujitorii, călăraşii, dărăbanii ş.a., care au fost incluşi în categoria populaţiei impozabile, sporind astfel numărul ţăranilor birnici. Nu se cunoaște în de ajuns despre prestația lui în domeniul militar, dar că a avut mereu un comportament împăciuitor, pacificator, confirmă mai multe surse istorice.

2. Cel de-al doilea compartiment se referă la documente.

          Două dintre ele au adus pace. E vorba de Tratatul de la Selymbria, semnat între Imperiul Otoman și Republica Veneția (1411) și Tratatul de la Paris (1783), care a pus capăt Războiul Revoluționar American cu Regatul Unit al Marii Britanii. Ca o componentă a acestui tratat, Marea Britanie a încheiat tratate separate cu Franța și Spania, cunoscute sub numele de Tratatele de la Versailles.

          Al treilea act e despre Franța, care devine monarhie constituțională în 1791.

          Ultimele două documente elimină discriminarea și promovează dreptatea. Bunăoară,  în 1919 Italia introduce votul pentru femei, iar în 1953 intră în vigoare „Convenția Europeană a Drepturilor Omului”. Printre multiplele prevederi ale documentului găsim art. 4 din Titlul Drepturi și Libertăți ce vizează și serviciul militar: „Nu se consideră „muncă forţată sau obligatorie” în sensul prezentului articol… orice serviciu cu caracter militar sau, în cazul celor care refuză serviciul militar din motive de conştiinţă în ţările unde acest lucru este recunoscut ca legitim, un alt serviciu în locul serviciului militar obligatoriu…”.     Moldova a ratificat Convenția pe 24 iulie 1997.

3. Cel de-al treilea compartiment cuprinde simbolurile unei țări.

          O mică cercetare pe internet ne arată că pe 3 septembrie San Marino aniversează fondarea statului (301); Qatar serbează independența din 1971; Australia omagiază Ziua Drapelului, iar Noua Zelandă marchează Ziua Tokehega, rezolvarea pașnică a unei neclarități de graniță maritimă între Tokelau și Samoa Americană.

          Valoarea cea mai importantă a zilei de 3 septembrie pentru noi reprezintă Ziua Armatei Naționale a Republicii Moldova. E bine să știm că evenimentul istoric a avut loc în 1991 prin decretul nr.194 al preşedintelui de atunci, Mircea Snegur, potrivit căruia Forţele Armate ale Republicii Moldova au fost create „cu scopul asigurării protecţiei suveranităţii republicii şi integrităţii ei teritoriale.

          Ulterior, această dată devine dublu prețioasă pentru câteva din unitățile militare cum ar fi Brigada de Infanterie Motorizată „Dacia”, Batalionul cu Destinație Specială „Fulger”, Batalionul de Geniu „Codru” și Regimentul Independent de Transmisiuni „Basarabia”, care pe 3 septembrie 1993 se aleg cu denumiri reprezentative și primesc oficial drapelele de luptă.

          Lista sărbătoriților o completează în 1999 Muzeul militar, locul unde istoria și arta militară ne vorbesc prin diverse obiecte, imagini și documente din paleolitic și până la contemporanitate.

          Prin toate aceste coincidențe pozitive trăim mai intens evenimentul propriu și sperăm că într-o bună zi despre cei vizați pe 3 septembrie se va cunoaște la nivel mondial, așa cum s-a întâmplat cu Vincennes, prima navă de război ce a circumnavigat globul începând cu 3 septembrie 1826 și până la 8 iunie 1830.

          La Mulți Ani tuturor sărbătoriților! La Mulți Armata Națională!

Septembrie 2020

In engleza: https://dragostinavicol.org/2021/09/03/another-september-3/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s