Cea mai plăcută tăiere, pe care o acceptăm nesiliți de nimeni, este cea a părului. Creatorii frumuseții capilare se străduiesc să ne satisfacă orice capriciu și drept răsplată noi celebrăm Ziua Mondială a frizerului pe 16 septembrie.

În context militar tunsoarea părului e intangibilă cu imaginația. De aceea, standardele Bob, Sport, Model la bărbați și Gavroche, Cara, Cascada la femei sunt suficiente pentru a ține personalul militar în corespundere cu regulamentul de rigoare, ne sugerează sergent clasa a II, Vladimir Gusev, frizerul neformal al Brigăzii de Infanterie Motorizată din Bălți și nu numai: „Înainte de armată, în anii 90 am făcut școli de frizer locală, germană și londoneză. Visam la această meserie de mic, dar și cariera de militar mă atrage enorm, mai ales că vin dintr-o generație de militari. Ajuns în armată ca ostaș, am decis să rămân și de atunci le combin. Nu e loc pentru mare creativitate într-o unitate, dar compensez dorințele profesionale pe capetele prietenilor, rudelor, cunoștințelor din oraș. Sunt mulțumit de această viață.”
Frizerul militar nu ia bani de la colegi pentru servicii, iar cel mai emoționant moment a fost când l-a tuns pe ministrul Apărării, Pavel Creangă, venit într-o vizită de verificare în unitate. Pe atunci era soldat.
Brigada de Infanterie Motorizată din Cahul nu are un frizer calificat, dar colaborează cu o școală specializată. Locotenent-major Afanasie Nastas, sef serviciu echipament intermediază legătură de mai mulți ani: „Studentele făceau practica pe noii incorporați și ambele părți erau mulțumite. Păcat că din cauza pandemiei nu putem continua această colaborare. Pe de altă, fiecare subunitate are instrumente de tuns proprii, procurate special, la care soldații au acces liber. Noi doar identificăm militarul în termen potrivit pentru acest rol.”
În trecut, prin unități exista funcția de frizer și un loc special amenajat pentru frizerie.
Septembrie 2021
In engleza: https://dragostinavicol.org/2021/09/16/of-the-hair/
3 gânduri