30 de curiozități despre Armata Națională- PARTEA I

          O componentă mică a struturilor de forță ale Republicii Moldova, ce stă la straja păcii prin forțele sale aeriene și terestre, este Armata Națională. Timp de 30 de ani ea își croiește drum spre succes și dezvoltare. Chiar dacă e un drum curbat, cu urcușuri și coborâșuri, structura militară înaintează încăpăținat spre finalitatea dorită, acumulând o experiență din care se pot desprinde fapte curioase.

          Astăzi ne focusăm doar pe 30 de curiozități, selectate după principiul diversitatea sferei de activitate.

  1. Armata Națională are colaborări cu 30 de state. Primul acord de cooperare a fost semnat pe 14 decembrie 1992 cu România, urmat de Ucraina și Belarus în anul următor. Printre cele mai prezente interacțiuni bilaterale pe segment militar putem nota SUA, România, Marea Britanie, Germania, Lituania, a specificat locotenent-colonel Tatiana Ionel, șefa Direcției cooperare internațională, MA.
  2. Cele mai longevive exerciții multinaționale, desfășurate pe teritoriul Moldovei sunt Scutul păcii și Scutul de foc. Aplicațiile de infanterie și de artilerie au loc anual cu regularitate, începând cu 2008 și, respectiv cu 2015, excepție fiind perioada  pandemică, ne-a informat colonel Ruslan Cojocaru, locțiitor-șef  J7, Direcția instruire întrunită și doctrine. Dintre antrenamentele în afara țării cel mai durabil (din 2014) și cel mai numeros (peste 900 beneficiari) este „Mission Readeness Exercise” din Hohenfels, Germania. Or numai în acest an armata noastră a implicat grupuri în 11 exerciții, a adăugat colonel Eugeniu Mariț, șef J5, Direcția planificare strategică.
  3. Cea mai numeroasă și constantă participare de grup a militarilor moldoveni în misiuni de menținere a păcii este KFOR. Din 2014 și până în prezent Armata Națională a detașat 15 contingente în Kosovo, mai exact 568 militari. În trecut a existat și operațiunea umanitară sub egida NATO din Irak, însumând 6 contingente. Celelalte implicări sunt individuale. Primele, sub egida OSCE (din 1997), înregistrează misiuni încheiate și doar cea din Ucraina, cu 20 de militari, în continuitate. Din 2003 ofițerii moldoveni își aduc contribuția la pacea internațională prin misiuni ONU în 8 destinații, dintre care 5 active. Cea mai tânără experiență și mai modestă numeric e misiunea UE. Din 2015 armata a trimis în total 7 militari, zona de responsabilitate actuală fiind Mali, a evocat colonel Eugeniu Mariț, șef J5, Direcția planificare strategică.

4. Cele mai periculoase explozive sunt bombele aruncătoare de 82 mm și bombele de aviație de la 50 kg. Primele sunt întâlnite preponderent în partea de sud est a țării: Ștefan-vodă, Căușeni, iar cele de avion, ce pot ajunge până la 500kg,  sunt găsite mai mult în centrul Moldovei, unde a avut loc operația Iași-Chișinău, a comunicat colonel Gheorghe Racu, comandantul Batalionului de Geniu: „Muniții din cel de-al II-lea Război Mondial avem peste tot. De exemplu, în cadrul unei campanii de proporții s-au descoperit 1260 de explozive pe un teritoriu împădurit de 48 ha. Misiunea a durat 4 luni și s-a realizat la solicitarea APL din satul Bălțați, Ialoveni.”

5. Cele mai rezistente unități de tehnică militară (din punct de vedere a rezistenței blindajului) din dotarea Armatei Naționale sunt mașinile de înlăturare a barajelor IMR-2 pe bază de T-72, folosite atât în scopuri militare pentru deblocarea barajelor pe timpul acțiunilor de luptă, cât și pe timp de pace pentru lichidarea consecințelor în urma situațiilor excepționale (zăpezi abundente, inundații, etc.). Cele mai rezistente din punct de vedere tehnic la moment sunt autocamioanele KAMAZ-43101 și URAL-4320. Ele trec practic prin orice teren accidentat de pe teritoriul țării, prezentând cele mai puține probleme tehnice la un minim de întreținere și exploatare corectă,  a comunicat locotenent-colonel Eugen Caragea, șef serviciu auto și blindate, secția armament și tehnică militară, J4, Direcția logistică.

6. Cele mai econome unități de tehnică militară din dotarea Armatei Naționale sunt autovehicule de teren UAZ. În funcție de model ele consumă de la 16 până la 22 l/100km). Locul secund poate fi atribuit autovehiculelor cu destinație multiplă HMMWV – între 18 și 22 l/100km). Autocamioanele M-35 A2 și A3 cu 29-31 l/100km încheie clasamentul. Tot ele intră în categoria cel mai vechi tip de transport din armată, fiind depășite doar de un atelier de reparație MRS-AT pe șasiu de bază ZIL-157, produs în 1970. Toate sunt în stare de funcționare și se folosesc conform destinației, au opinat specialiștii J4.

7. Știați că termenul de utilizare a unei aeronave nu se măsoară în ani, ci în ore și numărul de aterizări? În cazul Armatei Naționale cele mai multe ore de funcționare a motorului, peste 2000, le are aeronava An-2T (05). Aceasta a acumulat cca 5000 de aterizări și a participat la misiuni de desant-parașutare, instruire personal navigant, cercetare aeriană, transport personal și încărcături, ne-a informat maior Andrei Ceban, comandantul Bazei transport aerian Regimentul de aviație. Mai mult, avionul a ajutat piloții militari să treacă botezul zborului, ultimul fiind locotenent Vitalie Grițco. Conform tradiției după primul zbor independent pilotul este ținut de mâini și de picioare, în timp ce colegii îl lovesc ușor de toate roțile aeronavei pentru a avea toate zborurile la fel de sigure. Un alt ritual respectat este ca pilotul novice să fie aruncat în mărăcine pentru a simți cât de dureroasă este aterizarea, nu cum scrie în carte.

8. La compartimentul armament din dotarea Armatei Naționale cele mai utilizate, precum și cele mai răspândite sunt pistolul mitraliera de model AKM, calibru 7,62 mm și pistolul PM calibrul 9mm. Aceste tipuri de arme menite pentru distanțe mai lungi și mai scurte sunt folosite la desfășurarea lecţiilor şi tragerilor de către toate forțele armate ale țării, dar și de peste 70 de state ale lumii, potrivit Wikipedia.

De asemenea, ținem să evidențiem pistolul TT, calibru 7,62 mm – cel mai vechi tip de arma din AN, având anul de producere 1935, ne-a înștiințat colonel Oleg Pulbere, locțiitor-șef J4, Direcția logistică.

9. Uniforma de instrucție a unui militar atât din forțele terestre, câte și aeriene, are 12 buzunare, cele mai multe de până acum. Uniformele anterioare aveau 10 buzunare și erau puțin diferit aranjate. Numărul mare al buzunarelor nu e element decorativ, ci o necesitate pentru executarea misiunilor, aplicațiilor, exercițiilor. Militarul păstrează în ele documente de identitate, bani și alte accesorii (pix, chei, telefon, cuțit, pachet individual-medical, port-încărcător, etc), a amintit locotenent-major Tatiana Rotaru, ofițer superior, serviciu echipament, secția planificare și asigurare, J4, Direcția logistică.

În Armata Națională sunt 5 tipuri de ținute militare: de gală, de paradă, de serviciu, de instrucție și de sport.

10. Cel mai greu echipament militar aparține unui genist și poate ajunge la 37 de kg. E vorba de situațiile în care trebuie depistate explozive mari sau cu mai multe neclarități față de caracteristicile, poziția, cauza apariției obiectului, afirmă colonel Gheorghe Racu, comandantul Batalionului de Geniu: „Echipamentul unui genist se împarte în trei categorii: ușor, mediu și greu. El este ales în funcție de misiunea și pericolul ei. Dacă e o misiune cunoscută și avem obiecte mici, cum ar fi cartușe, genistul ia cu sine costumul ușor. În cazurile mai complicate, inclusiv în campanii de cercetare, se folosesc celelalte două tipuri de seturi logistice individuale. Mai mult, un genist execută misiuni de deminare maximum 4 ore pe zi. așa prevede regulamentul și altfel nici nu e posibil, ținând cont de greutatea echipamentului, condițiile climaterice și de muncă ale specialistului.”

septembrie 2021

https://dragostinavicol.org/2021/09/24/30-de-curiozitati-despre-armata-nationala-partea-ii/

https://dragostinavicol.org/2021/09/29/30-de-curiozitati-despre-armata-nationala-partea-iii/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s