
Aparatele, ce reprezintă coloana vertebrală în controlul traficului aerian și sunt căutate cu atenție de conducătorii auto, au fost create inițial pentru nave. Experimentele cu RADAR (RAdio Detection And Ranging) au început în anii 1800. Invenția, brevetată pe 23 septembrie 1904, a trezit interes militar abia în 1930, când au fost dezvoltate bombardiere militare cu rază lungă de acțiune capabile să transporte încărcături mari. Către cel de-al II-lea Război Mondial 8 țări aveau câte o formă de echipament radar operațional în serviciul militar. Până la urmă SUA și Marea Britanie, coagulându-și eforturile, au obținut o poziție de superioritate în domeniu.
După război au apărut noi utilizări ale radarului, adițional celor militare.
În Armata Națională radarele, în mare parte de producție sovietică, se utilizează intens pentru supravegherea și descoperirea aeronavelor. Radarele militare sunt în misiune neîntreruptă în orice condiții de timp și au capacități net superioare celor civile de a interacționa cu diferiți factori, ne spune locotenent-colonel Andrei Corcimit, șef secţie apărare antiaeriană și aviaţie, J3 Direcţie Operaţii: „Din 2014 până în prezent radarele noastre militare au descoperit peste 90 de cazuri de utilizare ilegală a spațiului aerian al Republicii Moldova, astfel am evitat impacte aeriene și am salvat vieți omenești. Sigur, o modernizare a sistemului radar ne va face mult mai utili țării și lumii, respectiv întreprindem măsuri în direcția dorită.”
În Moldova avem trei puncte de dislocare a radarelor militare, ce sunt poziționate la cele mai înalte forme de relief pentru a avea o vizibilitate mai clară.
Septembrie 2021
Mulțumesc foarte mult!
Trimis de Mariana Rosca
ApreciazăApreciază