30 de curiozități despre Armata Națională-PARTEA II

sursa: army.md
  1. Ministerul Apărării a fost condus de 15 miniștri, dintre care numai 5 cu carieră militară. Cel mai tânăr avea 33 de ani, iar cea mai lungă aflare în funcție a fost de 4,7 ani: într-un caz neîntrerupt, în altul – cumulativ. Prenumele celor mai mulți miniștri, mai exact 7 la număr, începe cu litera „V”, apoi litera „A” în cazul a 3 conducători, implicit a actualului ministru al Apărării, Anatol Nosatîi.
  2. Cea mai solicitată meserie militară de către candidații la rangul de ofițeri este specialitatea Comunicații și Informatica, a evidențiat colonel Anatol Bucuci, comandantul AMFA: „Dezvoltarea tehnologiilor informaționale, necesitatea utilizării domeniului IT în orice sferă de activitate a crescut dorința tinerilor de a însuși această specialitate. Interesul se manifestă și în rândul fetelor, care anual reprezintă cca 20% din numărul total de studenți. Decizia se ia în funcție de fondul de cazarmă.”

          Instituția de învățământ militar pregătește comandanți de pluton la 3 specialități. Cea mai dură competiție s-a înregistrat în anii”90, când pentru un loc „au luptat” și 12 candidați.

3. Cele mai răspândite meserii în rândul militarilor în termen sunt bucătari, tractoriști, șoferi, mecanici auto și lemnari. Aceștia vin în armată din școli profesionale și le aplică în măsura necesităților, iar solicitate sunt profesiuni ca conducători auto categoria B,C,H, conducători TAB, instructori sanitari, bucătari, muzicanți și codificatori. Specialitățile strict militare, cum ar fi conducători TAB, se pregătesc la Centrul de Pregătire a Specialiștilor din Armata Națională (CPS), a menționat colonel Octavian Druță, șef Centru Gestionare resurse de mobilizare şi efectivului al AN.

sursa:army.md

4. Cei mai iscusiți trăgaci din Armata Națională sunt militarii din Brigada de Infanterie Motorizată din Cahul. Conform rezultatelor la ultimul concurs de trageri aceștia au ocupat poziția întâi la toate trei probe: sportivă, combinată și pușcă. Luând în calcul reușitele la probele de tir din ultimii 5 s-au mai evidențiat Batalionul cu Destinație Specială și Brigada de Infanterie Motorizată din Chișinău, prezente în toate tabelele anuale cu locuri de frunte, am aflat de la colonel Vasile Olednic, șef secție pregătire și sport, J7, Direcția instruire întrunită și doctrine, MSM.

 5. Cea mai multinațională unitate militară este Brigada de Infanterie Motorizată din Cahul. Aici îndeplinesc serviciu militar 5 naționalități: moldoveni, ruși, ucraineni, bulgari și găgăuzi. Explicația e simplă:  în zona de sud a Moldovei sunt mai multe sate cu aceste etnii, iar la nordul țării domină satele ucrainene, respectiv Brigada de Infanterie Motorizată din Bălți are dintre minoritățile naționale mai mulți ucraineni. Între ei vorbesc limba comodă lor, iar la nivel de organizare toate activitățile se desfășoară în limba română, a relatat colonel Octavian Druță, șef Centru Gestionare resurse de mobilizare şi efectivului al AN.

6. Cel mai înalt ostaș din Garda de Onoare a avut 2,07 m. Tânărul, Sorin Chiriac, a îndeplinit serviciul militar în 2011 și nu avea pereche, motiv pentru care nu putea participa la toate ceremoniile. Potrivit căpitanului Vitalie Josan, comandantul unității, militarii, care formează perechea de santinelă trebuie să semene la chip, să aibă aceeași statură, aceeași constituție a corpului. În prezent sunt doi militari de 2,03 m și participă la activități fără limitări. Soldații-nepereche mai înalți pot avea rol de port drapel sau altele, ce nu necesită similitudine fizică. Înălţimea minimă pentru candidați la Garda de Onoare este de 1,85 metri, plus o pregătire fizică excelentă, studii medii şi un aspect fizic plăcut. Până în prezent unitatea a instruit peste 3 000 de tineri din Republica Moldova.

sursa: army.md

7. Cele mai multe grade militare din tot efectivul Armatei Naționale sunt soldați clasa I. Printre ei se numără și cel mai tânăr angajat al armatei,  Sergiu Chercheja, care are 19 de ani și îndeplinește serviciu militar în Regimentul Rachete Antiaeriene, Batalionul1, Bacioi. Dintre ofițerii activi cel mai răspândit este gradul de locotenent, iar la polul opus – căpitan. La rândul său, cel mai vârstnic angajat al armatei este colonelul Igor Arnăut, care are 55 de ani și activează în calitate de comandant al centrului militar Strășeni.

          O altă clasificare a personalului se bazează pe criteriu de gender. În Armata Națională 20% din efectiv constituie femeile. O reprezentativitate similară există în Bulgaria, ceva mai puțin în Franța, Suedia și Taiwan cu 15%. Femeile militare activează, de regulă, în domenii ca medicină, logistică, personal și financiar, a notat locotenent-colonel Lilian Furtună, locţiitor-şef, J1, Direcția personal, MSM.

8. Cele mai multe petiții nominale și anonime adresate Ministerului Apărării s-au înregistrat în anul 2012. E vorba de 705 scrisori, în timp ce media pe an reprezintă în jur de 200. Subiectul cheie a fost asigurarea cu spațiul locativ. Alte probleme abordate frecvent sunt atribuirea statutului de veteran și eliberarea legitimaţiilor de model nou, încorporare sau transfer dintr-o unitate în alta, acordarea ajutorului material, permisiunea de a privatiza spațiul locativ deținut etc. Expeditorii de bază sunt cetățenii simpli, numărul adresărilor fiind în descreștere în ultimii ani, la fel ca și frecvența audiențelor ministrului Apărării cu cetățenii.

          Corespondența conducerii armatei se realizează atât în formă tipărită, cât și în variantă electronică. În calcul se ia fiecare adresare, cele anonime sunt doar sesizate. Uneori oamenilor le este de ajuns să fie ascultați, renunțând la audiență, ne spune maior (r) Vera Siminel, șef serviciu Managementul documentelor, Direcția management organizațional.

9. Cele mai multe dosare în judecată înaintate de Ministerul Apărării vizează recuperarea cheltuielilor pentru instruire. Cadrele militare sunt pregătite în instituțiile de învățământ militar din țară și în afară pentru interesele securității naționale, deci absolvenții au niște obligațiuni prevăzute în mai multe acte legislative: cu privire la statutul militarilor,  cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea Patriei și privind interpretarea unei sintagme. Potrivit lor militarul achită cheltuielile de instruire, indiferent de sursa de finanţare, dacă acesta se eliberează înainte de termenul de 5 ani după finisarea studiilor, avertizează maior Ana Stratan, ofițer principal, secția juridică, Direcția management instituțional, MA: „În cazul neexecutării hotărârilor judecătorești în mod benevol urmează proceduri de executare silită, iar pârâtul va suporta cheltuieli suplimentare.”

          Pe de altă parte, dosarele înaintate împotriva Ministerului Apărării se referă mai mult la contestarea unor acte administrative (sancțiuni disciplinare, retrogradarea în grade militare sau funcții). Mai nou, se înregistrează un val de acțiuni privind reconfirmarea statutului de veteran de război și eliberarea legitimației de tip nou, a completat sursa.

10. Primul număr al ziarului Oastea Moldovei a fost documentat în tranșee. Fondatorul editorialului militar, Dumitru Amariei, comandor (r) în Armata României, împreună cu alți doi colegi ai săi, au realizat primele interviuri, reportaje printre mine, gloanțe și tancuri pe câmpul de luptă în primăvara anului 1992: „Am trecut Nistru cu un vas mijlociu și am ajuns la linia frontului din Coșnița foarte dimineața. Unul dintre luptători se bărbierea cu oglinda, agățată într-un copac. Când persoana, care ne însoțea, ne-a prezentat grupului, unul din ei a strigat colegilor: „Ioane, măi, au venit frații!”Asta a fost cea mai frumoasă primire, pe care am trăit-o!”

          Foaia volantă, pentru că anume în această formă a apărut mai întâi OM, a fost tipărită la București și distribuită ulterior combatanților, având un impact sonor național.

https://dragostinavicol.org/2021/09/18/30-de-curiozitati-despre-armata-nationala/

https://dragostinavicol.org/2021/09/29/30-de-curiozitati-despre-armata-nationala-partea-iii/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s