30 de curiozități despre Armata Națională – PARTEA III

  1. Cea mai bogata și mai amenajată bibliotecă din Armata Națională se află în Academia Militară a Forțelor Armate. Aceasta include peste 55.000 titluri aranjate în trei săli cu o capacitate de 90 de locuri. De asemenea, activează bibliotecă virtuală cu conexiune la internet. Anual lotul de cărți se înnoiește pentru a corespunde cerințelor instituției, notează locotenent Olesea Spatari, șefa bibliotecii.

          În AN funcționează în prezent 7 biblioteci, fondul de cărți al cărora se completează doar din donații, a precizat colonel (r) Iurie Moisei, consultant principal, secția Educație civică și tradiții militare, Direcție educație civică și protecție socială.

2. Aproape 12 mii de dosare și un drapel de luptă păstrează Arhiva Armatei Naţionale începând cu 2004. Cele mai mari fonduri aparțin CPS, iar cele mai vechi sunt documente administrative și cu date personale, ce cuprind perioada anilor 1936 – 2017. Fiecare fond conține o istorie a sa diferită de celelalte și în mare parte vizează domeniul militar, susține maior Liliana Muntean, șefa Arhivei AN: „Dezvoltarea fondului arhivistic este un proces continuu. Conform unui grafic anual sau la indicațiile ministrului apărării se pregătesc și se predau la păstrare documente de importanță deosebită, cu valoare istorică, științifică, socială, juridică, culturală, economică, politică și militară, ce necesită conservare permanentă sau de lungă durată.”

3. Primele operații ale herniei prin abordare laparoscopică din Moldova au fost efectuate la Spitalul Clinic Militar Central. La inițiativa doctorului în medicină, colonel – medic, Roman Targon, șef secție chirurgie generală a instituției, timp de 4 ani au fost operați prin această metodă și ținuți sub observare 30 de pacienți. Avantajele tehnicii în perioadă postoperatorie, cum ar fi recuperarea mai rapidă, spitalizare redusă etc a încurajat și alte colective medicale să încerce calea endoscopică, iar medicii militari s-au lansat în noi provocări, printre care operații bariatrice, iar în curând vor utiliza metoda în cauză pentru cancer colorectal.

4. Cel mai important furnizor de sânge și plasmă din țara noastră este Armata Națională. Media anuală constituie cca 2000 de donatori din rândul militarilor prin contract, în termen și angajați civili, înscriind astfel cea mai mare rata de participare la campaniile naționale de colectare a sângelui, a evidențiat colonel Sergiu Cârlan, șef Direcție medico-militară, MSM. Împreună cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui într-un an se organizează 4 campanii de colectare a lichidului vascular. Cei mai mulți sunt militarii în termen, respectiv fiecare unitate donează în baza unui grafic separat. Materialul colectat este folosit ulterior atât pentru necesitățile armatei, cât și pentru rezervele statului

sursa: army.md

5. Circa 59% din bugetul armatei sunt destinate pentru salarizare. E o creștere față de anul precedent, în schimb a scăzut ponderea cheltuielilor de personal din cauza că în 2021 au fost alocate mai multe resurse pentru dezvoltarea infrastructurii și întreținerii. Bugetul este un document viu, ce se modifică în dependență de evoluțiile din țară, dar Ministerul Apărării nu are libertatea deplină de a redistribui alocațiile aprobate. Sunt necesare acorduri alte instituțiilor de resort prevăzute în Legea anuală a bugetului, ne-a detaliat colonel Gleb Coca, șef – adjunct J8, Direcția Planificare resurse financiare și tehnico-materiale.

Bugetul pentru apărare constituie 0,4% din PIB, plasând astfel Moldova pe locul 161 din 166 analizate de CIA Worldfact Book: https://bit.ly/3EHSanm. Procentajul din PIB indică importanța unui sector pentru stat și este o metodă franceză de împărțire a bugetului național, preluată și de alte state.

6. Cele mai noi construcții administrate de Ministerul Apărării se găsesc pe teritoriul Bazei militare de instruire de la Bulboaca. În anul 2020 aici au apărut cazărmi complet amenajate, o bază de armament, mai multe edificii pentru antrenamente, ședințe, studii și altele materializate grație programului de asistență externă GPOI. Tot prin finanțarea de către NAVFAC EURSWAa fost construit Centrul de instruire EOD și replanificată cazarma din cadrul Batalionul de Geniu al Armatei Naționale.

Baza păstrare tehnică armament și patrimoniu militar la fel se poată lăuda cu noutăți în domeniu. E vorba de valuri de protecție la depozitele de muniții, proiect sponsorizat de  Crucea Roșie. Până la finele anului curent cea mai nouă construcție va deveni Centrul pentru deservirea automobilelor din cadrul Bazei de mentenanță, ne-a anunțat colonel Sergiu Voinu, șef Agenție asigurare resurse şi administrare patrimoniu a MA.

În cealaltă extremă sunt cele mai vechi construcții din Armata Națională – două cazărmi din unitatea din nordul țării, zidite în anul 1906.

7. Regimentul de Stat Major are cea mai bine întreținută cantină și cel mai amenajat depozit alimentar, titluri menținute câțiva ani la rând, susține locotenent-colonel Larisa Mîndrescu, șefa serviciului alimentar al AN.

O altă competiție internă implică meniul zilnic. La moment, cel mai diversificat meniu îl stăpânește serviciul din Cocieri, ce deservește Forțele de menținere a păcii, urmat de cantinele Batalionului de Geniu și a Academiei militare. Cele mai gustoase bucate, pregătite în condiții de câmp, se datorează iscusinței bucătarilor din Batalionul de instrucție-baza militară de instruire a AN.

8. Cele mai înalte reușite sportive le au Academia militară, Batalionul cu destinație specială și Brigada 2 de Infanterie Motorizată. Potrivit clasamentelor generale la competițiile sportive din ultimii cinci ani aceste unități ocupă primele trei poziții. Echipele se întrec la volei, minifotbal, tenis de masă, haltere, alergări, pentru Cupa ministrului și a comandantului. Dincolo de rezultatele constante, se atestă și surprize. De exemplu, la minifotbal surpriza anului 2018 a fost Batalionul de Geniu, când a devenit învingător, a specificat colonel Vasile Olednic, șef secție pregătire și sport, J7, Direcția instruire întrunită și doctrine, MSM.

De asemenea, de-a lungul anilor s-au consemnat niște recorduri individuale la probe de rezistență, de forță și aplicativ militare, ce au adus un plus de imagine, în special unităților susmenționate

9. Centrul sportiv militar devine un fabricant de campioni. Generația de copii ai militarilor, formați de Svetlana Mocreeva, au reușit să impresioneze jurii de talie națională și internațională. Avem deja un multiplu campion național și cu locuri de frunte la competiții din afara țării: România, Ucraina, Rusia. E vorba de Daniel Leontean și de încă șapte copii de militari cu statut de premianți la nivel național.

Succese se evidențiază și la alte două probe sportive ca motociclism și kayac – canoe. Mai exact, Artemii Gangurean a devenit campion al RM la doar 7 ani la motociclism și Dorin Straistă,  triplu campion național la kayac-canoe la diferite distanțe, a subscris colonel (r) Valeriu Dumitraș, șef CSM.

10. Orchestra Prezidențială a Republicii Moldova a evoluat pe scenele a peste 30 de orașe din Germania, Franța, Belgia, Romania, Moldova, Ucraina și Rusia. Colectivul format din cca 50 de muzicanți, care cântă la 80 de instrumente, sunt văzuți integral foarte rar pentru că fiecare eveniment, ceremonie are standardele sale, respectate la nivel mondial. Cele mai emoționante interpretări rămân a fi imnurile țărilor, inclusiv al Moldovei, chiar dacă îl cunosc ca pe Tatăl nostru, ne-a relatat colonel (r) Nicolae Babin, primul șef al OP. Apropos, dânsul a făcut aranjamentul pentru fanfare a imnului țării și împreună cu cel a lui Gheorghe Mustea, pentru orchestra simfonică, avem două înregistrate oficial.

Imnul armatei Noi Ostașii, pe muzica colonelului (r) Contantin Nani, e mai mult o înregistrare în sufletul fiecărui militar de aproape 30 de ani: „Eram dirijor militar în Brigada de Infanterie Motorizată din Chișinău și împreună cu doi soldați, Igor Vrabie și Ion Ceban, am creat versurile, eu am pus pe note și în câteva ore am avut un produs muzical destinat companiei de cercetare. La jurământ ministrul apărări de atunci, Pavel Creangă, a apreciat melodia și de atunci s-a răspândit în fiecare unitate. Astfel, către anul 2000 cântecul a devenit ca un imn al armatei și este interpretat de toți militarii.” Muzicianul mai are melodii create, dar nici una nu a fost certificată.

          Inspirată de numărul rotund, 30, vehiculat cu intensitate în acest an în Armata Națională, am insistat să adunăm 30 de curiozități despre această instituție de forță militară. Experiența anilor, deși nu e una mare, ne-a demonstrat că avem activități, bunuri și oameni, ce ne fac să ne simțim altfel: poate mai încrezători, mai atenți la detalii, mai respectuoși față de ceea ce avem și mai dornici de a contribui la o poziție, demnă de atenția unui top internațional.

Septembrie 2021

https://dragostinavicol.org/2021/09/18/30-de-curiozitati-despre-armata-nationala/

https://dragostinavicol.org/2021/09/24/30-de-curiozitati-despre-armata-nationala-partea-ii/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s