Pază și companie

poza de pe net

          Cea de-a patra zi a lui Brumărel, începând cu 1931, este dedicată patrupezilor. Ziua mondială a animalelor vine să ne amintească că și ele au drepturi, și trebuie protejate.

          O astfel de abordare și atitudine responsabilă față de câini o are soldatul Artiom Sărătean din Brigada de Infanterie Motorizată din Bălți. Dânsul împreună cu părinții cresc cu dragoste câini de rasă: „La casa de la  țară avem câini mari cum ar fi Pittbul, Stafford, câine-lup caucazian și german, iar la apartament – câini mici ca Yorkshire tarier, Spitz sau Chihuahua. Ne place să cunoaștem diferite tipuri de câini. Până în prezent am avut vreo 10 rase. Mama îi învață să fie mai independenți și nu-i lăsăm singuri mai mult de doua-trei ore. Preferatul meu este Dobermann. O cheamă Greta și e foarte sportivă, inteligentă, poate fi ușor dresată și e potrivită pentru vânătoare.”

          Dincolo de pază și companie, câinii sunt de mare folos militarilor. Bunăoară, cei din Batalionul cu Destinație Specială și-ar dori cel puțin un patruped pe care să-l implice în activități de luptă în localitate, la depistarea obiectelor explozive sau chiar infiltrare în parașutare, așa cum procedează armatele mai bogate. Anterior, au avut o experiență de scurtă durată, îngrijirile fiind în mare parte din banii militarilor, ne-a comunicat colonel Oleg Ojog, comandantul unității.

          Alte animalele la care militarii au făcut apel, în special în război, sunt cai, pisici, cămile, lilieci, delfini și chiar elefanți.

Octombrie 2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s