
Știți care e cea mai veche meserie din lume? – Bucătar! Potrivit unui studiu realizat la Harvard sunt cam două milioane de ani, de când Homo erectus şi-a început viaţa la cratiţă. Gătitul bucatelor este, cred, și cea mai importantă meserie, judecând după Ayurveda, o veche filozofie indiana, potrivit căreia Suntem ceea ce mâncăm. Pe bună dreptate marcăm și un eveniment dedicat domeniului – Ziua internațională a bucătarului – 20 octombrie.
Și acum despre bucătarii din armată. Sunt unicii, care „împușcă” de 3 ori pe zi, fără zile de odihnă, gătind dejunul, prânzul și cina pentru un grup numeros. Conform regulamentului până la 150 de persoane sunt deservite de 3 bucătari militari, ajutați de bucătari-auxiliari fie militari în termen, fie angajați prin contract. Din păcate, Armata Națională are un deficit de bucătari, ne informează locotenent-colonel Larisa Mîndrescu, șef serviciul alimentar al AN, secția planificare și asigurare, J4: „Înainte bucătarii însușeau profesia la Centru de pregătire a specialiștilor și aveam bucătari îndeajuns în unități. Acum, însă îi „vânăm” de la instituțiile civile. Plus la aceasta, salariul raportat la efortul depus și ritmul de muncă face pe bucătari să caute oferte mai tentante. Se cere o revizuire a coeficientului de salarizare pentru a evita o criză de cadre.”
Chiar dacă gătitul e epuizant, mai e loc și de creativitate, în special la Academia militară. Studentul, un consumator mai rafinat, aflându-se 3-4 ani în instituție, are nevoie de varietăți culinare. Așa că la crearea meniului se ține cont și de dorințele ofițerului în devenire, completează sursa.
Și cum „Cele mai bune decizii vin de la inimă, ori din pântece. Nu din cap…”, vorba scriitorului cu înclinații spre filosofie, Laurent Gounelle, să mulțumim bucătarilor pentru că ne ajută creierul să gândească.
octombrie 2020
Un gând