Aliniere la standarde europene

          Vrem, dar singuri nu putem. Vrem o armată modernizată, interoperabilă, eficientă pentru orice condiție extremă. În dorința de a evolua, alegem parteneri, susținere la cei experimentați și deschiși spre a oferi.

          Două din aceste țări sunt Germania și România, armatele cărora celebrează zilele profesionale în luna octombrie.

Germania

poza de pe net

          Mașini, bere, salamuri, palate și castele, festivaluri, dar și educație gratuită sunt lucrurile prin care Germania a devenit faimoasă. Pedantismul, aplicat în toate sferele de activitate, a completat imaginea germanilor ca simbol al calității. Deci, ocazia de a ajunge în această țară de influență și de a acumula ceva experiență de la nemți o va căuta fiecare cu aspirația de a deveni mai bun.

Din 1994 și până în prezent oportunitate de instruire militară au avut-o 421 militari ai Armatei Naţionale. Ei au studiat limba germană, logistică, topogeodezie, medicină, artilerie… Unii au beneficiat de burse la Academia de Stat Major a RFG, la Centrul George C. Marshall, alții au participat în calitate de instructori la Centrul Operaţiuni de Menţinere a Păcii din or. Hammelburg, Germania.

poza de pe net

În colaborarea moldo-germană e loc și pentru recunoștință militară. Agenția pentru știință și memorie militară împreună cu Alianţa populară germană îngrijesc mormintele a 6000 de ostași din cimitirul militar german, deschis în 2006 în Chișinău.

Nelipsite sunt și programele de asistență. Pe segment medical e vorba de un spital de campanie și echipamente medicale, inclusiv pentru combaterea pandemiei COVID-19. Totodată, Germania este unul dintre cei mai mari finanțatori ai inițiativei COVAX, prin intermediul căreia Republica Moldova a recepționat vaccin gratuit împotriva virusului dat.

În domeniul managementul stocurilor și munițiilor partea germană a donat tehnică și a instruit specialiștii Centrului de armament şi muniţii al AN.

          O implicare sonoră a Ambasadei Germane în RM s-a înregistrat la implementarea rezoluţiei 1325 întru prevenirea şi combaterea discriminării, hărţuirii şi violenţei în bază de gen în sectorul de securitate şi apărare.

sursa: army.md

          Oportunități de manifestare au și artiștii Orchestrei Prezidențiale a RM. Aceștia de câțiva ani au anual turnee în diferite orașe germane la festivaluri de muzică militară.

          Toate acestea sunt posibile în urma unor discuții, negocieri și acorduri semnate. Startul s-a dat în martie 2003. De atunci, lista se completează la necesitate, a notificat maior Ruslan Fedico, ofițer principal, Direcție cooperare internațională, MA.

          Forțele armate unificate ale Germaniei marchează ziua pe 3 octombrie. Această parte militară a Bundeswehrului include armata, marina și forța aeriană germană, serviciul comun de sprijin, serviciul medical comun și serviciul cibernetic și al domeniului informațional. Toate împreună au ajuns printre cele mai mari 30 de forțe militare la capitolul personal și a șaptea cea mai bine finanțată forță militară din lume.

România

poza de pe net

          La o distanță de cca 500 km, în țara lui Dracula, fie el și mit; în țara unde gimnastica și tenisul au scris istorie seculară, unde spectaculozitatea Transfăgărășanului depășește orice imaginație, se găsește și activează un alt partener strategic al Armatei Naționale. De altfel, e primul de la crearea structurii militare, primul acord de cooperare bilaterală fiind semnat pe 14 decembrie 1992. Au urmat și altele, însoțite de multiple activități comune. Un bilanț numeric indică anual cca 60 de activități planificate.

sursa:army.md

          Constantele oferte în domeniul învățământului au contribuit la instruirea și perfecționarea a 1032 cadre militare (ofiţeri, subofiţeri şi funcţionari) la diferite specialităţi militare (infanterie, vânători de munte, artilerie terestră, artilerie antiaeriană, aviaţie, tancuri, transmisiuni, auto, geniu, finanţe, intendenţă, medicină, topogeodezie, calculatoare, etc.).

          Nelipsită este asistența tehnico-materială, ultima fiind un lot de armament și muniții, dar și ajutorul în combaterea pandemiei COVID-19, ce a inclus materiale și echipamente de protecție, bunuri de resort medical, în valoare de 399.313,56 RON.

          O implicare importantă a fost în cadrul Proiectului NATO de distrugere a pesticidelor, în care România a fost stat-lider, în responsabilitatea căreia a intrat  susţinerea politică a proiectului, acumularea fondurilor pentru finalizarea proiectului, precum şi calitatea de contribuitor principal.   Același statut în raport cu țara noastră îl are România și în iniţiativa NATO de Consolidare a Capabilităţilor de Apărare (DCBI).

           Un element distinctiv al cooperării moldo-române reprezintă Comisia mixtă în domeniul apărării. De la semnarea unui acord corespunzător s-au desfășurat șase reuniuni, atât la Chișinău, cât și la București.

          Prin receptivitatea și eforturile coagulate dintre România și Germania a fost posibilă evacuarea unui militar moldovean din misiunea EUTM Mali, o situație de criză produsă în primăvara anului 2020 din cauza pandemiei. Cadrul normativ al Moldovei nu prevede măsuri de evacuare strategică a personalului militar/civil aflat în misiunile UE de gestionare a crizelor, în cazul unor situații de urgență.

          Toate proiectele realizate, dar și cele inițiate cum ar fi reformarea corpului subofițerilor, organizarea sistemului de schimb de date cu privire la spațiul aerian și altele, vin să demonstreze disponibilitatea părților de a continua colaborarea bilaterală, a completat locotenent colonel Vasile Pugacescu, ofițer principal, Direcția de cooperare internațională, MA.

poza de pe net

          Forțele Armate Române: terestre, aeriene și navale sărbătoresc ziua profesională pe 25 octombrie. Cu 2,04% din PIB pentru apărare al cincilea an consecutiv, România se plasează pe locul al şaptelea în UE ca nivel al cheltuielilor militare. Prin acest interes și investiții, inclusiv în industria militară proprie, țara vecină se ambiționează să dezvolte o armată profesionistă de calitate, în condițiile în care a renunțat la serviciul militar obligatoriu încă în 2007.

          Militarii români pot fi întâlniți în misiuni internaționale NATO, UE, ONU și altele, însumând 25, atât colective, cât și individuale.

          Roadele fiecărei conlucrări sunt cu atât mai bogate, cu cât se adună și se ține cont de fiecare „bobiță”. Vorba avocatei americane Keller Helen „Singuri putem face atât de puțin; împreună putem face atât de multe.”

octombie 2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s