Razele salvării

„Cuvintele sunt la fel ca razele X: dacă le foloseşti aşa cum trebuie, ele pot trece prin orice.”

Aldous Huxley

          Accidentul, produs pe 8 noiembrie 1895, l-a ajutat pe Wilhelm Conrad Röntgen să descopere și să ofere omenirii un fenomen utilitar-razele X. Autorul a numit metoda  Radiografie. Ulterior apare Radiologia, ai cărei zi internațională o celebrăm la nivel internațional din 2012 și avem motiv de a cunoaște domeniul, specific Armatei Naționale.

          Bunăoară, la Centrul Consultativ Diagnostic al AN prin radiografie se examinează toate organele, în afară de stomac și sistemul urinar. Pentru primul e nevoie de un tub special, prețul căruia e cam 1/3 din tot aparatul, iar urografia sistemului urinar se face în condiții de staționar. Spitalul Clinic Militar Central completează aceste servicii. Cea mai nouă posibilitate este radiografia dentară, susține Natalia Cocman, șefa secției imagistică a CCD: „Azi am înregistrat 67 de pacienți cu mai multe investigații radiologice. Se admit maximum 4 pe zi pentru un om în cazuri fără urgențe. Potrivit cerințelor de dispensarizare sunt verificate cutia toracică și sinusurile para-nazale. Ele sunt obligatorii la admitere, la cursuri, misiuni etc. În ultimii ani sunt examinați indispensabil și plămânii. Pacienții de la medicina de familie, fiind în mare parte vârstnici, au nevoie mai mult de radiografie a articulațiilor și a coloanei vertebrale.”

          Grație digitalizării pacienții sunt deserviți mai repede și doza de iradiere este mai mică, inclusiv pentru specialiști: „Avem dozimetre, ce nu ne protejează, dar măsoară nivelul de radiație absorbită și e de 4-5 ori mai mic la aparatele performante. Nu trebuie să depășim 1Gy pe an, primim lapte și programul nostru de muncă este 6 ore pe zi. Suntem bucuroși că am scăpat de aparatele vechi, de camera obscură, în care se prelucrau datele și noi inhalam toate soluțiile toxice.”

          Un vis realizat – se lucrează în condiții mai puțin nocive. Mai rămâne unul – diversificarea serviciilor de imagistică, cum ar fi rezonanța magnetică, ceea înseamnă „cazuri mai interesante, un nivel mai superior”, completează doamna doctor, care a venit în CCD în 2003 pentru a acumula un stagiu profesional de muncă, cerut de angajatorii privați, dar a rămas până azi să muncească cu dedicație împreună cu tehnicianul laborant și infirmiera, echipa secției imagistice.

       Noiembrie 2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s