
În toamnă târzie„…pretutindeni gliile erau întoarse, schimbaseră culoarea pământului...” Descrierea lui Eusebiu Camilar a unei realități de la țară se potrivește ca o mănușă în cazul unor interacțiuni, fie ele și militare. Orice legătură, mai ales cu o țară mai avansată, e ca o brazdă a schimbării spre bine a armatei noastre mici.
Ce avem de această dată? – o GLIE, mai exact Grecia, Lituania, Italia și Estonia, pe care le luăm în seamă prin prisma zilelor armate, marcate în luna noiembrie.
Instruirea militară
Colaborările cu fiecare din cele patru țări a început cu instruirea. Întâietate deține Grecia: Academia Forțelor Aeriene și Academia Forțelor Terestre au găzduit și instruit studenți din Moldova încă din perioada Colegiului militar. Până în prezent numărul beneficiarilor a ajuns la 23.

Cei mai mulți militari și funcționari publici (98) au absolvit diverse cursuri în Lituania și Estonia. Oportunitățile s-au axat pe studierea limbii engleze, a medicinii, a strategiilor militare, pregătirea pentru misiuni de menținere a păcii, pentru funcții de conducere de nivel diferit, dar și pe cunoașterea unor noi tradiții, culturii, istorii. Maior Victor Trohin, specialist principal secție planificare, J5 Direcție Planificare Strategică, a studiat în unul din orașele turistice „Top 100 în 2020” și vestit pentru cele mai vechi universități din Europa de Nord: „Aproximativ 20% din populația orășelului Tartu o reprezintă studenți ai universităților. Orașul este foarte compact și bine organizat ca infrastructură, unde poți ajunge în fiecare punct al acestuia cu bicicleta în mai puțin de 30 de minute. Poveștile de succes ale orașului sunt serviciul său de partajare a bicicletelor și scuterelor electrice, precum și a autobuzelor alimentate cu gaz natural comprimat. Mai puțin trafic auto și zgomot, deci o calitate mai bună a aerului.”
Alți 39 militari, absolvenți în domenii ca dreptul conflictului armat, drept umanitar, sistemele de comunicaţii şi informaţii, au avut șansa de a se familiariza cu specificul Italiei.
Cooperarea în cadrul NATO, ONU și UE

Proiect încheiat, cu un impact de durată atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea cetățenilor este Distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase în Republica Moldova. Mai multe țări europene și asiatice și-au coagulat eforturile pentru a finaliza cu succes inițiativa în cauză. Italia a contribuit cu 700.000 euro și Estonia – cu 30.000 Euro.
Un alt proiect de rezonanță internațională este misiunea KFOR. Țara noastră detașează continente în Kosovo constant din 2014, partea italiană asigurându-le cu materiale, echipamente, cazare, hrană şi acordare de asistenţa medicală, în caz de boală, accident sau rănire.
Cel de-al treilea proiect NATO se referă la Consolidarea Capacității de Apărare (DCBI) în care Lituania este parte a Echipei de Coordonare, împreună cu Regatul Unit și Germania, iar Italia s-a implicat cu 50 000 Euro. Cea dintâi a acordat asistență financiară în valoare de 6000 Euro pentru proiectul „Echipament IT pentru Direcţia Transformare”; asistența consultativă în domeniul STRATCOM și e prezentă ca țară lider în programul DEEP destinat dezvoltării corpului de subofițeri.
Adițional, grație susținerii logistice, inclusiv lituaniene, Armata Națională participă la seminare, cursuri, conferințe, ateliere de lucru, precum și Misiuni UE de gestionare a crizelor.
O misiune de protecție a forței, sub egida ONU se conturează pentru militarii moldoveni începând cu august 2022. Ei vor fi parte a Forței interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) pentru care vor obține suport logistic italian, ne-au informat specialiștii Direcției cooperare internațională a Ministerului Apărării.
Proiecte cultural-militare

Dincolo de programe de securitate și apărare, există loc și pentru cele culturale. De exemplu, ne amintim de concursul de fotografie tematică din 2010, organizat în parteneriat cu Centrul de Informare şi Documentare NATO şi Ambasada Lituaniei în Moldova. Și mai memorabilă a fost parada militară din 2016, consacrată aniversării de 25 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, la care ne-a onorat cu prezența și Garda de Onoare a Batalionului „Marele Duce al Lituaniei Gediminas”.
În mod sigur, pe lângă evenimentele sau proiectele vizibile, mai sunt și altele ca întâlniri, conferințe, summit-uri, vizite oficiale etc, ce servesc ca bază pentru colaborări, implicit bilaterale.
Premise pentru analiză și gratitudine servesc zilele armatelor partenere. Or din acest puncte de vedere zilele de 4, 11, 21 și 23 noiembrie devin importante nu numai pentru Italia, Estonia, Grecia și Lituania, ci și pentru Moldova. Cu ele țara noastră devine mai prezentă în asigurarea păcii și stabilității internaționale.

Noiembrie 2021
https://dragostinavicol.org/2021/01/18/armata-moldoveana-intre-cehia-si-slovacia/
https://dragostinavicol.org/2021/10/25/aliniere-la-standarde-europene/
https://dragostinavicol.org/2021/08/24/relatii-cu-zid-si-castele/
Pe parcursul carierei militare, am avut fericită ocazie să particip la diverse programe de instruire, care au permis să vizitez toate țările menționate mai sus. Mulțumesc, Armata Națională a Republicii Moldova!
ApreciazăApreciat de 1 persoană