Florile militare

poza de Olesea Spatari
sursa:net

          Florile, a căror zi internațională o marcăm pe 19 ianuarie, sunt nu numai fermecătoare prin miros și culoare, dar și utilitare, inclusiv pentru militari pentru că în război contează tot. De exemplu, un rând de tufe mari de trandafiri poate înlocui un gard de sârmă ghimpată.Trecere dificilă poate crea și murul sălbatic. El este un bun indicator pentru soldați – prezența lui înseamă apă multă. Există plante de ofensivă, ce pot provoca alergii și chiar moarte. Unele plante pot fi folosite ca armament, altele ca materie primă pentru hainele militarilor. Evident, foarte răspândită este utilizarea lor în medicina militară și ca hrană, sugerează Gheorghe  Luchița, posesorul lacului de Nuferi din Bardar: „Sunt plante ce au servit și pot continua să servească pentru militari ca sursă de hrană. Cea mai roditoare este Topinambur sau Mărul-de-pământ. E o sursă alimentară accesibila anul împrejur, deci e o rezervă strategică în teren. Conține zaharuri, calorii suficiente și e gustos fără gătire – îl scoți din pământ și-l mănânci. La fel și bulbii de lalele, doar ca roada e mai mică. O altă floare cu aceleași proprietăți este Yuka, doar că ea trebuie fiarta înainte de consum.”

          Din categoria gesturi bărbătești în mediul florilor ar fi să strângi nuferi din baltă, e chiar un sacrificiu, mai ales în perioada rece, dar o demonstrare impresionantă a masculinității, conchide savantul.

sursa:net

          De fapt, relația militarului cu florile e una specială și la nivel emoțional. Încă, în perioada Primului Război Mondial, nu era soldat român „…care să nu-și agațe în lungile sale marşuri, o floare după ureche, să o prindă la chipiu sau la un nasture de la tunică… E o dovadă că sunt unii oameni care știu să-și păstreze înflorite amintirile”, susținea Regina Maria. (sursa: historia.ro)

sursa> Vladimir Gonta

           

În context actual printre cei mai fericiți de compania florilor sunt militarii din Brigada de Infanterie Motorizată din Bălți. Grație pasiunii deosebite față de plantele de cameră a locotenent-colonelului Vladimir Gonța, comandant de Batalion, unitatea e plină de culoare și aer curat: „Legătura mea cu plantele a început în perioada studenției. Îmi plac, în special, cele cu petale, cum ar fi Mușcatele și le am în diferite culori. M-a alintat și un cactus, ce a înflorit după 6 ani de îngrijire. Ador ficușii. Când am grijă de flori, mă relaxez și când le văd frumoase, sănătoase, mă simt fericit.”

          Cea mai longevivă plantă din colecția ofițerului are 20 de ani, exact cât cariera dânsului. Da, un adevărat limbaj al dragostei, vorba poetului american Park Benjamin.

Varianta audio: https://www.youtube.com/watch?v=qCHOAvAgITk

sursa: Vladimir Gonta

Ianuarie 2022

3 gânduri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s