Curiozitati despre unitati

20 ianuarie 2010. Lista unităților militare se completează cu o nouă structură –Centru de Gestionare Resurse de Mobilizare și al Efectivului AN, ce devine ca o umbrelă a rezerviștilor, a catedrelor militare, a recrutării și încorporării în armată.
Istoria e scurtă, domeniul e cu informații restricționate. Cu toate acestea, reușim să evidențiem niște detalii mai puțin cunoscute.

Rezerva Forțelor Armate
- Instruirea rezervistului în cadrul unei concentrări militare costă cca 5000 lei. Aceasta durează cel mult 45 de zile și potrivit legislației se realizează o dată în 5 ani. Celelalte două forme de pregătire militară a rezervistului, mai exact exercițiile și antrenamentele, sunt mult mai scurte (între 1 și 10 zile), respectiv mai ieftine. Specialiștii, mobilizați la locul de muncă și cei din rezerva pasivă sunt scutiți de aceste mobilizări.
- Rezerviștii pot fi chemați nu numai în acțiuni de luptă, ci și în situații de criză ale țării, cum sunt calamități naturale sau pandemie. În cazul în care aceștia refuză implicarea, urmează sancționarea conform Codului contravențional sau Codului Penal.Primul compartiment l-am completat cu ajutorul maiorului Marin Tronciu, șef serviciu evidență, resursa de mobilizare, secția administrativ militară. Urmează un altul, realizat cu ajutorul locotenentului-colonel Vadim Rotari, șef serviciu pregătire cadre în rezervă.

Catedre militare
- În țara noastră activează 13 catedre militare, doar 3 în afara garnizoanei Chișinău.
- Cea mai veche catedră militară este în incinta Universității Pedagogice de Stat, ce activează din 2002. La polul opus se află cea din Universitatea de Stat din Tiraspol, decorată cu titlul „Credinţă Patriei” gradul I.
- Cele mai solicitate catedre militare sunt ale Universităţii de Stat şi Universității Tehnice, având cel mai mare număr de studenţi. Candidaţii la studii pot fi doar cetăţeni ai Republicii Moldova între 18 și 40 ani, apţi pentru îndeplinirea serviciului militar.
- Instruirea la catedrele militare costă 2900 lei și este diferită de la instituție la instituție, în funcție de specificul studiilor civile. De exemplu, catedra militară de la UTM, fiind de profil tehnic, pregăteşte specialităţi militare în artilerie, geniu, comunicaţii şi informatică; la Universitatea de Stat Educaţie Fizică şi Sport mai mult în domeniul cercetării.
- Dintre absolvenții catedrelor militare, care pot fi soldați clasa III sau locotenenți în rezervă, în Armata Naţională se încadrează cca 15-20 persoane anual.

Recrutare/încorporare
Încorporarea în Armata Națională se face două ori pe an. În ultima perioadă sarcina presupune cca 1000 de recruți pentru serviciu militar în termen și 10 cu termen redus. Cheltuielile campaniilor sunt pe seama administrațiilor publice locale și Ministerului Apărări. Alte elemente curioase ne oferă maior Minodora Clima, șefa serviciu recrutare-încorporare:

- Centru militar teritorial Bălți a selectat și înmatriculat cel mai mare număr de candidați pentru studii la Academia Militară a Forțelor Armate în 2021.
- Prima femeie cu statut de comandant și una din puținele femei cu grad de colonel din AN este Snejana Nitrean, comandantul Centrului militar Chișinău,
De altfel, Centrul sărbătorit, responsabil de domeniul administrativ-militar, are practic cea mai mare reprezentanță feminină din Armata Națională – 60%, a specificat colonel Octavian Druță, șeful CGRME.
Așadar, toți cetățenii pregătiți pentru apărarea Patriei sunt mereu în atenția colectivului Centrului de Gestionare Resurse de Mobilizare și al Efectivului AN. Istoric și-a demonstrat eficiența, astrologic începe un nou ciclu de existență, ce durează 12 ani.
La Mulți Ani și multă răbdare în susținerea apărării naționale!
Ianuarie 22

Altele la tema
https://dragostinavicol.org/2021/09/29/30-de-curiozitati-despre-armata-nationala-partea-iii/
https://dragostinavicol.org/2021/09/24/30-de-curiozitati-despre-armata-nationala-partea-ii/
https://dragostinavicol.org/2021/09/18/30-de-curiozitati-despre-armata-nationala/
Un gând