Alo, armata?!

sursa:net

          La origini

          Mă contraziceți dacă spun că telefonul, mobil sau staționar, este instrumentul, ce ne asigură succesul în orice domeniu, inclusiv cel militar? Acest obiect, ai cărui zi de naștere e pe 18 februarie 1876, a venit ca o binecuvântare din partea creatorului lui, cu deficiențe de auz, Alexandr Bell. Armata a acceptat imediat invenția, utilizând-o în câteva conflicte militare: de britanici în războiul sud-african, de japonezi în războiul ruso-japonez și de americani în cel hispano-american. În cel din urmă funcția de operator de telefonie a devenit una foarte solicitată, pentru care au aplicat peste 7000 de femei și doar 233 au fost trimise pe front, alegându-se cu supranumele de „Hello Girls”.

          După ce telefonul a concurat cu telegraful și radioul, interesul militar real față de el a apărut în Primul Război Mondial, dezvoltându-se considerabil, iar următorul război mondial a pus în funcțiune telefonia mobilă. Mai exact, telefonul a devenit portabil pe 20 februarie 1942.

          Resurse la prezent

sursa:net

          În sfera comunicațiilor militare s-au perindat mai multe tipuri de aparate telefonice. Cele mai longevive și funcționabile la ziua de azi sunt centrala telefonică P-193M și telefonul de campanie TA-57. Cea dintâi, a cărei greutate e de 13 kg, poate asigura legături pentru 10 abonaţi telefonici, în sistem cu baterie locală şi apel de inductor, poate conecta staţii radio și se poate interconecta cu alte centrale. Cel de-al 2-lea este un aparat portativ de cca 3 kg, destinat pentru conexiuni telefonice în subunităţile şi unităţile AN la distanțe de până la 170 km, ne-a comunicat colonel Alin Isac, comandantul Batalionului de comunicații și apărare cibernetică.

          Potrivit aceleași surse mașinăriile, ieșite deja din uz, sunt colectate într-o galerie de specialitate, supranumită „Muzeul de pe scări”, ce se află pe teritoriul instituției. Timp de 3 ani piesele au fost adunate și aranjate pe mai multe etaje în funcție de categorii: stații radio, telefoane, mașini de dactilografiat, computere vechi etc.

sursa: BCAC

          Nu celularului!

Telefonul mobil este în clipa de față un obiect indispensabil. Acesta este folosit pentru apeluri vocale sau video, mesaje text sau audio, pentru a face și stoca fotografii, filmulețe etc.

Curios, după ce acest obiect ne-a făcut dependenți de el, apare o zi, în care ni se propune să ne lipsim de el, cel puțin de Ziua Mondiala fără telefon mobil, celebrată pe 6 februarie. Una din provocările zilei este să observăm câte ore putem rezista fără să apelăm la una din funcţiile telefonului mobil. Atenție!- a unuia funcționabil, pentru că s-ar putea să aveți și o voi, ca și colonel Isac, o colecție de celulare, bune numai pentru decor sau ca memorie despre istoria nu chiar îndepărtă a acestuia: „Am avut curiozitatea de a aduna primele modele de telefoane mobile: Eriksson, Nokia, Motorola și a le compara ulterior cu descendenții lor. Nu le-am păstrat pe toate, așa că am rămas cu vreo 15 bucăți.”

          Așadar, putem considera luna lui Făurar ca luna telefonului, implicit. În toată această perioadă suntem liberi să decidem ce facem în acest context – venim cu recunoștințe, ne depărtăm de el sau îl folosim rațional, inclusiv în sectorul apărării?!

Februarie 2022

sursa: BCAC

Varianta audio:https://www.youtube.com/watch?v=2Z3337e_c4g

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s