Drag de Dacia

Brigada III infanterie motorizată “Dacia”

Moștenirea militară de la sudul țării includea o brigadă medicală rutieră și o companie de radiolocație. Anume la Cahul a început procesul de acumulare a tehnicii militare deja pentru armata independentă a țării și anume unitatea din Cahul a fost prima creată, pe 24 februarie 1992.

Primele aplicații tactice cu trageri de luptă; obținerea drapelului de luptă și conferirea denumirii „Dacia” au făcut anul 1993 unul special pentru infanteriștii sudici. De atunci încolo, Lupul  Dacic le va servi ca simbol al inteligenţei, dreptăţii şi nesupunerii pe timp de pace și în război. Cu ajutorul căpitanului Rodica Filipov, ofițer principal (relații cu publicul) stat major vom recapitula momentele distincte ale unității:

  • Brigada a fost constituită în baza taberei militare din Cahul, primul conducător al căreia a fost locotenent-colonelul Igor Snâtko, genistul, care a dezamorsat cca 300 de obiecte explozive după războiul transnistrean și a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie militară a Republicii Moldova – ordinul “Ştefan cel Mare.” Primul comandant al unității propriu-zise a fost locotenent-colonelul Gheorghe Martin. De atunci, 13 ofițeri au condus unitatea dacică, dintre care 11 au „călătorit” cu același conducător auto: soldatul, plutonierul, plutonierul adjutant și funcționarul Piotr Filipov timp de 24 de ani.
  • Cea mai sonoră campanie locală de deminare s-a produs în anul 2000, când geniștii brigăzii sub conducerea maiorului Vitalie Stoian şi căpitanului Igor Harlamov au descoperit și distrus 345 obiecte explozive de pe un teritoriu de 85 ha de pământ din zona satului Pohrebea. În total, timp de 3 decenii numărul lor a ajuns la 6 530.
  • Două din cele 16 contingente, detașate în misiunea KFOR, au fost conduse de militari ai brigăzii Dacia. Până în prezent 38 de militari au participat la menținerea păcii în Balcani.
  • Militarii s-au implicat necondiționat la înlăturarea consecințelor, provocate de calamități naturale: inundațiile din 2005, 2008, 2010, 2019 și 2020, la ninsorile abundente din 2017 și 2021; plus în 2005 cu un ajutor la reconstrucția mănăstirii Căpriana; în 2006-2007 au reambalat, transportat și depozitat  peste 130 tone de pesticide și produse chimice periculoase, iar în 2020 au contribuit prin patrulare în lupta cu COVID.
  • În lista eroilor unității figurează numele soldatului Constantin Andoni, care pe 07.07.2007, aflându-se la paza pontoanelor din preajma lacului Frumoasa, a salvat o fetiță de la înec. Gestul i-a adus insigna ”Militar Eminent”.
  • Brigada se mândrește cu ordinul de stat “Credință Patriei”, clasa I,distincție obținută pe 23 februarie 2018.
  • Militarii brigăzii sunt cei mai buni la proba sportivă „Patrula militară”. Din 10 competiții de până acum, în 4 au devenit învingători.
  • Cel mai vârstnic angajat al unității este colonel în retragere Victor Necrîtov un veteran de 81 ani, care are un stagiu de muncă de peste 60 de ani, câte jumătate ca militar și funcționar încă activ.
  • Cel mai devotat unității poate fi considerat colonel Vitalie Caraman, care a avansat profesional până la nivel de comandant de brigadă și a rămas fidel brigăzii și după trecerea în rezervă.
  • În 30 de ani brigada a constituit locul de muncă comun pentru circa 57 perechi (soț și soție).
  • Un caz neordinar a evidențiat unitatea în 2008, când au fost încorporați pentru serviciul în termen trei frați (triplezi) din s. Gaidar, r. Ceadâr-Lunga.
  • Alt caz singular a marcat anul 2006. Centru de instruire al brigăzii a găzduit o tabără militar-patriotică pentru 240 copii din 14 localități ale raioanelor Cahul și Cantemir.
  • În 2015 unitatea și-a sărbătorit ziua, în premieră, în Piaţa Independenţei din Cahul. Cinci ani mai târziu militarii brigăzii au repetat experiența, considerând că merită un așa nivel de respect și apreciere.

Februarie 22

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s