Cheia misiunii-PĂSTRAREA (1)

Păstrează bunuri, experiențe profesionale, detalii valoroase ale trecutului și prezentului. Cele două unități militare, create în luna martie în ani diferiți, își îndeplinesc menirile cu responsabilitate indiferent de circumstanțe. Să le cunoaștem prin prisma unor curiozități caracteristice.

Arhiva Armatei Naționale

Instituția primește, clasifică și conservă documente, începând cu 20 martie 2002. Aici găsim acte administrative și cu date personale încă din anul 1936. Toate sunt sortate după importanta sa istorică, științifică, socială, juridică, culturală, economică, politică și militară. Fiecare are termenul său de păstrare: permanent, de lungă durată (75 ani) și de scurtă durată (15 ani).

  • Fondul arhivistic cuprinde cca 12 mii de dosare. Potrivit regulamentului actual un dosar nu trebuie sa depășească 250 de foi, anterior se putea ajunge chiar la 400-500 de foi într-un dosar.
  • Arhiva are 93 de fonduri, trei sunt dedicate MA. În listă descoperim unități militare existente, dar și din cele demult uitate, cum sunt Depozitul păstrare şi transbordare carburanţi din s. Pârliţa, Escadrila mixtă, Centru editorial și chiar un Club sportiv – Victoria, care a activat doar câțiva ani în orașul Cahul.
  • Singurul fond, ce nu vizează o unitate, ci un eveniment, se referă la conflictul armat pentru independența și integritatea Republicii Moldova. Materialele au fost preluate de la Marele Stat Major al AN, iar odată cu necesitatea schimbării legitimațiilor de veteran o parte din cetățeni au donat documente de pe platourile de luptă din 1992, ținute anterior acasă.
  • O bună parte din documentele arhivei sunt scrise de mână. Dacă cele elaborate de MA sunt toate tipărite chiar de la început, atunci prin unități scrisul de mână era dominant până prin anii 98-99 și nu neapărat pe hârtii standard, iar ordinele ministrului tot în acea perioadă erau bilingve.
  • Fiecare unitate are propria arhivă, dar nu peste tot și funcția de arhivar. De regulă, responsabilitățile le îndeplinește specialistul din S1. Actele cu păstrare permanentă sau de lungă durată se mențin în unitate timp de 5 ani și numai după acea sunt predate Arhivei AN.
  • Cele mai frecvente adresări către Arhiva AN sunt înregistrate în ultimii 4 ani, informațiile fiind folosite la înnoirea legitimației de veteran, iar în acest an femeile militare asaltează instituția pentru a obține confirmări despre concediile de îngrijire a copiilor.
  • Căutările documentelor din arhiva armatei se fac manual. Digitalizarea este visul celor 6 colaboratori, care speră la un scanner profesionist, ce sa fotografieze de sus, pentru a nu deteriora foile, mai ales cele vechi, susține maior Liliana Muntean, șefa Arhivei AN. Întrebată ce document i s-a părut mai emoționant, doamna ofițer a vorbit despre un ordin al Centrului militar Orhei, ce anunța ca un ofițer, care se deplasa cu căruța și a călcat pe o mină, a rămas în viața, dar calul a decedat: „Se întâmpla în anii 1944-45, în urma luptelor pe teritoriul țării noastre se găseau mine peste tot. Te îngrozești când te gândești cu ce frică mergeau oamenii pe străzi. E tocmai cazul când istoria ne îndeamnă prin scrierile sale să însușim lecțiile trecutului și să prețuim pace ca pe ceva sfânt.”

martie 2022

Varianta audio: https://www.youtube.com/watch?v=xpin5EWzkFw

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s