Conexiuni de Prier

rubrica Curiozități despre unități

Infanteria nordică, artileria vestică, transmisiunile și statul major centrale încep un nou an militar în luna aprilie. Motivul e simplu: fiecare din aceste unități militare serbează ziua creării în cea de-a patra lună a anului. În trei decenii au adunat multe amintiri, reactualizăm doar câteva dintre ele:

Brigada I Infanterie Motorizată (10 aprilie)

  • Este prima unitate militară implicată în războiul de pe Nistru. În total din brigada bălțeană au participat circa 400 de militari. Doi dintre ei au căzut pe câmpul de luptă pe 20 iunie 1992.
  • Prima femeie din Moldova, detașată în misiunea ONU, a fost un ofițer din unitatea din Bălți – locotenent-colonel (r) Olga Scripovscaia. Mai mult, doamna ofițer a devenit și prima femeie – comandant al unei instituții militare. Se întâmpla în perioada 2010-2014.
  • Singurul subofițer cu cariera neîntreruptă de 30 de ani, care repară cu iscusință toată tehnica auto și blindată a unității, este bălțeanul plutonier-adjutant Victor Pîntea.
  • Cea mai noua cantină din Armata Națională, dată în exploatare în 2021, deservește militarii din Brigada Moldova.
  • Cei mai mulți donatori militari de sânge și plasmă sanguină în COVID sunt din unitatea din Bălți. În 2020 doar pentru plasmă s-au înregistrat 36 donatori, iar anul trecut infanteriștii nordici au donat 428 de doze la ambele categorii.

Batalionul de transmisiuni (17 aprilie)

  • Transmisioniștii și-au început munca în armata independentă sonor și victorios. În 1992 ei au recuperat o tipografie militară mobilă cu materiale prețioase, pe care ofițerii sovietici încercau să le ia cu sine. Era vorba de o coloană de 6 mașini, reținută la ieşirea din satul Peresecina, raionul Orhei.
  • Este prima unitate militară decernată cu Diploma de Onoare a președintelui RM. Evenimentul a avut loc pe 3 septembrie 1993, iar cu aproape o lună mai devreme a primit numele de “Basarabia”.
  • În fruntea brigăzii, iar din 2006 batalion, au fost 8 comandanți. Primul dintre ei, locotenent-colonel Grigore Garaz, a avut cea mai de durată conducere – 5 ani.
  • Cele mai importante piste de manifestare profesională de nivel național pentru transmisioniștii militari sunt aplicaţiile: Puls, Ecou Atlant, Cetatea, și Scutul de foc.

Batalionul de artilerie (19 aprilie)

  • Artileriștii din Ungheni și-au făcut prima prezență în conflictul armat de pe Nistru pe 14 aprilie 1992, primind botezul de luptă pe platoul de la Cocieri. Au urmat Coșnița și Tighina.
  • Primii artileriști (8 ofiţeri şi circa 40 plutonieri, soldaţi în termen, întorşi din armata sovietică) au depus Jurământul militar pe 19 aprilie 1991.
  • În garnizoana Ungheni la începuturi erau dislocate trei regimente. Cel mai dotat pare să fi fost regimentul 852 cu un patrimoniul militar de 36 tunuri antitanc MT-12 şi 27 maşini de luptă “Şturm S”.
  • Unitatea din Ungheni a trecut practic prin toate formele de organizare: de la brigada la divizion, regiment și, la moment, batalion.
  • „Scutul de foc” reprezintă principalele aplicații militare pentru artileriștii basarabeni, la care ei participă din 2015, iar anul 2018 le-a adus cele mai înalte reușite atât colective, cât și individuale. Nota 10 la proba Tragerea și conducerea focului de artilerie nu au împărțit-o cu nimeni.
  • Cei mai sportivi militari ai unității sunt locotenent-major Alexandru Barbacaru și locotenent Ion Cojocaru. Primul s-a evidențiat ca arbitru de fotbal, inclusiv pentru meciurile din divizia A și are deja 20 de meciuri arbitrate. Cel de-al doilea e pasionat de tenis de masă. În ultimele competiții ale armatei și între structurile de forță câștigă încrezător și constant doar locurile 1 și 2.

Marele Stat Major (24 aprilie)

  • Instituția include 12 direcții, dintre care 8 cu prefixul J (Joint – întrunit), sistem de organizare pe care armata Moldovei îl implementează din 2007.
  • Primele aplicaţii demonstrative de comandament de stat-major au avut loc la Bălţi, pe 18 iulie 1995. Printre exercițiile de stat major proprii și cele mai longevive se numără Scutul de foc și Scutul Păcii.
  • O premieră pentru organizația militară centrală a fost participarea la reuniunile Comitetului Militar al UE și al NATO. Evenimentul s-a produs pe 19 mai 2015.
  • MSM a primit după 30 de ani de activitate Drapelul de Luptă. Tot în acest an s-a ales cu ordinul „Bogdan Întemeietorul”, ce se conferă pentru multiple merite, inclusiv în consolidarea păcii. Distincția de argint, instituită în 2008, este a treia în ierarhia ordinelor naționale.

Materialele au fost adunate din monografia Organizarea instituției militare a RM, scrisă de colonelul (r) Vitalie Ciobanu, dar și cu ajutorul coloneilor Viorel Scutari și Denis Mihailov, maiorilor Vadim Ciuhrii și Vladislav Baciu.

aprilie 22

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s