Curiozități despre unități

Se pare că nu numai florile înfloresc masiv în luna mai, ci și unitățile militare. Cea mai bogată lună adună tocmai 8 unități create, majoritatea în 1992. Cele mai tinere sunt Batalionul 22 de menținere a păcii (1999) și Agenția Asigurare Resurse și Administrare Patrimoniu a MA (2000). Ultima este o continuitate parțială a Departamentului Dotări.
Agenția Asigurare Resurse și Administrare Patrimoniu a MA (3 mai)

- Cel mai de sonor proiect al instituției este Asigurarea cu spațiu locativ de serviciu pentru militarii prin contract (2014-2018), ceea ce a constituit o premieră chiar la nivel național. Până în prezent, numărul beneficiarilor a ajuns la 479, cei mai mulți fiind în garnizoana Chişinău. În total, agenția gestionează 665 locuințe de serviciu și administrează toată proprietatea imobiliară a Ministerului Apărării.
- Cele mai multe investiții în infrastructura militară s-au făcut în ultimii 10 ani. Printre ele putem nominaliza Centrul de instruire Bulboaca (programul GPOI), ca lucrări: 3 blocuri alimentare, 6 cazărmi, un complex sportiv (dotat cu bazin de înot), un centru cultural educativ și o serie de bunuri strategice necesare pentru dezvoltarea capabilităților militare.
- Este singura instituție din AN, care are specialiști atestați, cu un calificativ înalt în domeniul construcțiilor, energeticii, cadastrului și achizițiilor publice. Sunt 47 la număr, dintre care 35% femei. Inițial, personalul Agenției număra 71 de persoane, incluse în 2 direcții și 2 secții.
- Cea mai mare vechime în muncă o au funcționarii Tatiana Mereuță, Nina Tarlapan și Victor Morgoci cu 46, 38 și respectiv 33 de ani stagiu. Cea din mijloc are și cea mai dedicată agenției ca număr de ani – 22 de ani.
Batalionul 22 de menţinere a păcii ,,Căști albastre” (11 mai)

- Este unica unitate de menținere a păcii și singurul batalion cu toponim matematic. De ce 22? Cea mai vehiculată explicație e că combinația provine de la batalionul 2 din brigada 2, inițial fiind parte a unității de infanterie motorizată din capitală.
- Este prima unitate din AN certificată OCC (Conceptul Capabilităților Operaționale). Se întâmpla în 2012, iar proiectul a fost inițiat în anul 2008.
- Întâietate deține și la misiuni de grup, detașând contingente în 2 teatre de operații diferite: 6 în Iraq (2003-2008) și din 2014 în Kosovo (648 militari).
- În 23 de ani de activitate B22MP a participat la 81 exerciţii internaţionale şi naţionale. Cel mai important antrenament reprezintă Scutul Păcii, ce se desfășoară odată în 3 ani.
- Doi militari ai căștilor albastre au intrat în top 21 al AN: căpitan Nicolae Ținevschi, compania căruia a susținut cu succes evaluarea OCC anul trecut și sergent clasa II, Ion Matei, ca cel mai bun instructor la cursul de sergenți.
Comenduirea militară a Armatei Naţionale (CMAN -12 mai)

Instituția include 7 structuri: conducerea, secțiile protecția forțelor, poliție militară rutieră, investigație, transporturi și comunicații militare, serviciul arest și Complexul „Eternitate”.
- Secția poliție militară escortează anual cca 85 coloane de tehnică militară și delegații străine. Cei 2 ofițeri, pe lângă lecții și monitorizări, efectuează lunar și câte 2-3 patrulări în garnizoana Chișinău, iar până în 2007 aceste inspecții aveau loc zilnic.
- Cele mai multe verificări ale unităților militare – cam 90, secția protecția forțelor le-a desfășurat prin 2017 comparativ cu anul 2021 când au fost doar 32. Din cei 5 militari, 3 îndeplinesc lunar 27 servicii de gardă.
- Anual în arestul CMAN se găsesc cca 300 militari. Instituția este acreditată și verificată de ombudsamanul poporului.
- Secția investigații e mereu cu ochii pe disciplina militară din AN. În anul 2021 au fost realizate 50 de cercetări administrative, cele mai multe pe cazuri de traumatism.
Centru consultativ-diagnostic scris (15 mai)

- Construcția, concepută ca policlinică pentru generalii sovietici, începe în 1988, dar odată deschisă, primește militari și civili fără excepție. Zilnic, cca 300 de pacienți.
- Instituția, până a deveni independentă, a fost o secție a Spitalului Clinic Militar Central, cunoscută ca Policlinica 93. Activitatea și sediul separate din 1992 rămân neschimbate până azi, doar numele e altul din 2006 – Centru consultativ-diagnostic pentru Armata Națională.
- Franklinizarea, o metodă fizioterapeutică indicată în boli funcționale ale sistemului nervos, dermatoze, ulcere, etc e aplicabilă doar aici în întreaga capitală.
- Cea mai mare și printre cele mai durabile saline din Moldova se află în cadrul CCDAN. A fost amenajată în 1992 cu ajutorul specialiștilor din Țările Baltice.
- Femeile reprezintă 85% din personal. Cele mai longevive cadre medicale din CCD prestează servicii de cardiologie, stomatologie și masaj. E vorba de Elvira Sajin, șef cabinet de diagnostic funcțional, care activează din 1984, Lucia Roman, Silvia Vihristiuc și Lidia Ghertescu, asistente medicale cu o experiență în instituție de aproape 30 de ani. La polul opus, cu statut de cea mai tânără angajată ca vârstă și ca stagiu este Corina Andriuța, care face studii și, în paralel, primii pași profesionali ca asistentă în secția laborator.
- Printre angajații civili cu dezabilități din Armata Națională, 4 sunt în CCD. Toate persoanele sunt cu deficiențe de auz și vorbire, ceea ce nu le împiedică să activeze în secțiile chirurgie, medicina de familie și fizioterapie.
Regimentul de rachete antiaeriene ,,Dimitrie Cantemir” (15 mai)

- Este singura unitate extinsă pe întreg teritoriul țării, cu subunități la Mărculești, Căușeni, Băcioi, Dănceni și Durlești, cea din urmă fiind inima tuturor.
- În țara noastră sunt 25 puncte de intersecție aeriană, ce vor dispărea curând. Europa renunță la ele din motiv economic și ecologic. Controlul spațiului aerian este principala misiune a unității și e una de luptă în continuu, chiar și pe timp de pace.
- Cele mai multe încălcări ale spațiului aerian se fac la înălțimi joase, până la 200 m, pentru că aeronavele sunt practic neidentificate. În înălțime cerul Moldovei este controlat până la 12 mii km. Cea mai productivă colaborare în acest sens este cu România.
- „Capu Midia” din 99 este cea mai memorabilă premieră pentru militarii din RRAA. La acele trageri internaționale ei au participat pentru prima dată cu propriile arme și au avut reușite înalte.
Centrul de Pregătire a Specialiștilor al Armatei Naționale (25 mai)

În cei 30 de ani de activitate centrul a pregătitmii de cadre calificate pentru Armata Naţională și zeci de mii pentru economia națională. Doar în ultimii 10 ani structura militară a încorporat din rândul recruților cca 1300 conducători auto, 60 mecanici-conducători de maşini blindate și 50 bucătari.
Centrul mass-media militară (27 mai)

- În 30 de ani Oastea Moldovei a avut 684 apariții: inițial în formă de ziar săptămânal, apoi bilunar, iar din 2011 apare ca revistă lunară. Mai mult, combinația de 2 culori a fost înlocuită treptat cu una multicoloră.
- Tirajul ziarului în primii ani de la creare a fost de 5 mii de exemplare, ce se epuiza în doar câteva ore. Singura dată, când numărul a fost tipărit suplimentar, era o stenogramă neredactată a unei ședințe dintre președintele, Mircea Snegur și Ministrul Apărării, Pavel Creangă. În anii ce au urmat tirajul publicației a variat între 2000 și 3000 de exemplare, distribuite abonaților prin unități, instituții publice și la domiciliu. Un anume număr ajunge și în chioșcuri.
- În fruntea redacției „OM” au fost 4 conducători, doi dintre ei au continuat profesional cu funcții publice decizionale.
- Pe 1 martie 2006, în baza redacţiei ziarului „OM”, a fost creat Centrul mass-media militară. În componenţa centrului intră: redacţia ziarului “Oastea Moldovei”, Secţia TV/radio şi Secţia internet.
Regimentul de aviaţie ,,Decebal” (27 mai)

- Este unica unitate de aviație din Republica Moldova în prezent și în 1992, când a executat misiuni de luptă. Cea mai cunoscută pereche de luptă de atunci, compusă din aviatorii Rusu şi Neburac, a făcut furori în războiul de pe Nistru, în special în Tighina.
- Avioanele supersonice Mig-29 au fost utilizate în exerciții cu trageri de luptă în anii 1995-1996. La poligonul din Bulboaca a avut loc un bombardament aerian, inclusiv cu rachete S-8.
- Un duet aviatic curios dintre cea mai veche și cea mai nouă aeronavă din dotarea regimentului moldovean, An-2 și An-72, a zburat pe cerul din Bulgaria în 2002. Alte aeronave implicate în diverse misiuni au fost: An-26 – Georgia, Mi-8 – Turcia și Franța.
- Aeronava An-2 din dotarea Armatei Naționale este unicul avion din lume, ce poate zbura cu coada înainte.
- Doi din ofițerii Regimentul de Aviație fac parte din top 21 militari ai AN: locotenent-colonel Alexandru Mațco, singurul comandant de navă din AN și locotenent Vitalie Grițco, participant la Gala studenților cu cele mai bune rezultate academice. Cel din urmă s-a implicat activ și în diverse proiecte sociale.
Mulțumim pentru informații coloneilor Sergiu Voinu, Ion Coțofană, Andrei Cemîrtan, Andrei Marfin, Lilian Arhip, Valeriu Rusu, Vitalie Ciobanu, locotenent-colonelului Victor Balanuță, maiorului Alexandru Just, căpitanului Evghenii Țurcanu și sergentului principal Ion Rață.
Mai 22
4 gânduri